Bazsalikom betegsége

Pap Edina Szaktanácsadó

Baktériumos szártőrothadás. Én úgy látom, elég nedves a talaj. Ha lakásban van a növény, szedje le és szárítsa meg a leveleket konyhai felhasználásra, vágja vissza, és tegye ki a szabadba a növényt. A legjobb, ha kiülteti a kertbe.

#53966
Koszta Krisztina

Kedves Szakerto!
A bazsalikomom tove elkezdett a kepen lathatoan fasodni. Egy korabbi novenyem mar emiatt tonkrement, de nem szeretnem, hogy ez is erre a sorsra jusson. A bokor elettel teli egeszsegesnek tunik ranezesre. Erkelyen el, sok napsutest kap, a kanikulaban ketszer is vizet egyebkent egyszer illetve a foldjet szoktam figyelni, mikor szaraz. Mi lehet a gond? Illetve okoz e az ilyesmi gondot?
Elore is koszonom a valaszt!

thumb
#53868
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Szandra. Valószínűleg a zárt tér, a magas pártalom és napfény hiánya okozza a tetvesedést, ami könnyen átterjed más növényre. Mivel a fűszernövényeket nem ildomos permetezni, tömény mosószappannal történő lemosás javasolt. Javaslom, hogy a növényeket helyezz ki szabad térbe és ne öntözze túl. A lakásból minden tetves növényt vigyen ki a szabadba, és Öntözze be 7-10 naponta 2-3 alkalommal Mospilan-nal (kivéve az élelmiszernövényeket!).

#53529
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Emese. A károsodott leveleket le kell szedni és helyre jön a növény. Nem szabad a bazsalikomot túlöntözni.

#53528
Szandra Krk

Kedves Szakerto,
Lampas hydro novenynevelo keszletemben a magrol nevelt novenyeken mint bazsalikom, koriander rendre megjelennek apro kisebb tetvek, rengeteg kis fekete petet rakva (lasd kepen). Korabban mas novenyen is voltak a lakasban pl. Aloe vera, de jellemzoen mas helyisegben.
Mivel fogyasztjuk oket, permetezni nem szeretnem. Hogy tudnam vegleg kiirtani ezeket az apro lenyeket a novenyekrol?

thumb
#53475
Gaal Emese

Kedves Szakerto,
A baratnom bazsalikomja ugy fest tobb gonddal is kuzd, szeretnem kikerni az Onok vemenyet hogy mi a baja es mit lehet erte tenni?
Koszonom.

thumb
#53444
Pap Edina Szaktanácsadó

Az azonnali fogyasztásra való fűszernövényeket ne permetezze semmivel. A tünetes leveleket szedje le, esetleg mossa le a növényt. Ha nagyon levéltetves vagy molytetves, akkor fogyasztásra nem alkalmas, dobja ki és vegyen új növényt.

#53277
Multas Ágnes

Üzletben vett bazsalikom levelei elkezdtek ragadóssá válni Mikor az alsó leveleket leszedtem, apró bogár mászott ki belőle. Milyen betegség lehet és mit tegyek vele? A növény szépen növekszik amúgy.

Köszönettel:
Ági

#53258
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Georgina. Kérem, hogy próbálja meg ismét csatolni a képet. Bármi legyen is az, nem javaslok permetezést, legfeljebb káliszappannal, ha valóban rovarról (tetűről, lisztecskéről) van szó.
https://www.gazdabolt.hu/adalekanyag-egyeb/329-kaliszappan-05-l.html

#52755
Georgina Verhás

thumb
#52747
Georgina Verhás

Sajnos úgy néz ki nem csatolja rendesen a képeket a felület.

#52746
Georgina Verhás

Csatolom külön a képeket.

thumb
#52745
Georgina Verhás

Tisztelt Szaktanácsadók!

Néhány ajándékba kapott fűszernövények közül a bazsalikomon az alábbi elváltozás jelent meg. Pajzstetűre gyanakszom (a 3.kép miatt), de nem tudom eldönteni. A mellé ültetett növényeken nincs semmi elváltozás (zsálya, snidling)

Előre is köszönöm,
Georgina

thumb
#52744
Pap Edina Szaktanácsadó

Érdemes megnézni a levél fonákát, lát-e rajta valamilyen kártevőt? Tripsz vagy kabóca szívogatás is okozhatja, de lehet tápanyaghiány, vagy a túlöntözésből adódó ödéma is. Kicsit közelebbi éles képet kérek.

#52337
Veronika Burkus

Tisztelt Szaktanácsadók!

Nagy csalódással vettem észre, hogy az általam ültetett és nevelgetett bazsalikom levelei fehér foltokat kaptak.
Kérdésem lenne, hogy mi ez, ill. a levelek fogyaszthatók e ennek ellenére?

Köszönettel: Veronika

thumb
#52307
Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves Gabi! Levéltetvek, amelyek akár a bazsalikomon is fejlődhettek már a kertészetben, de akár más szobanövényről is átvándorolhattak. Nem javaslok permetezést, hiszen frissen fogyasztjuk, a levelekről egyszerűen le kell mosni a kártevőket. A dísznövényeket (amit nem fogyasztunk) Mospilannal érdemes viszont beöntözni (1 l vízhez 1 késhegynyi adagban).

#52215
Takacs Gabi

Kedves Tanácsadók!

Szeretnék érdeklődni, hogy a b egy hete vásárolt bazsalikomon mitől lettek ezek a bogarak? Az ablakban van,
mellette karácsonyi kaktusz, hibiszkusz és aloe Vera van, amiken semmilyen bogár nincs.

Meg tudom valahogy menteni vegyszer nélkül?

Válaszát előre is köszönöm!

thumb
#52149
Pap Edina Szaktanácsadó

Az egyenetlen vízellátás ödémát okoz a leveleken, az illóolajos növényeken ez az ödéma bebarnul. A cserepes bazsalikomot kis vízadaggal, de rendszeresen kell öntözni. Az élelmiszeráruházakban vásárolt növény laza szövetszerkezete miatt érzékenyebb erre. Baktériumos foltosság is kialakulhat. A tünetes leveleket távolítsa el! Permetezni nem javasolt.

#51740
Lakatos Lilla

Csatolok egy másik fotót is.

thumb
#51735
Lakatos Lilla

Kedves Tanácsadók!

Fekete pöttyök jelentek meg az egyik bazsalikomtő több levelén is. A pöttyök a levél színén és fonákján is látszanak, felületük sima (azaz egyelőre nem penészszerű). Az érintett tövet kiszedtem a cserépből, elkülönítettem. Sajnos a többi tövön is sok a fakuló, kissé sárguló, magától lehulló levél. Menthető a növény?
Köszönettel,

Lilla

thumb
#51734