Bazsalikom betegsége

Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Ágnes!
Szerintem a tünetek az ősszel, a hőingással, páratartalom változással vannak kapcsolatban. A barnult leveleket mindenképp érdemes lenne eltávolítani és az öntözést mérsékelni kellene. Esetleg egy Starter jellegű (foszfordomináns) tápoldatozást meg lehetne próbálni. ÜdvözlettelÉ Kis Krisztiánné Mariann

#44313
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Orsolya!
A fotón a növény nagyon cudar állapotban van.Mintha megfőtt, vagy bedunsztolódott volna az alsó zónája. Lehet, hogy sokáig volt rosszul szellőző csomagolásban. Én eltávolítanám az elbarnult leveleket. Majd foszfordomináns tápoldattal megöntözném. Az segíthet a regenerálódásban. Az átültetést nem javaslom az talán most túl nagy stressz lenne neki. Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#44311
Orsolya Lukacs

Kedves Szakerto! A boltban vasarolt bazsalikom mar masnap ilyen fonnyadasnak indult. Mi lehetne megoldas a problemara? Nagyobb cserep vagy kevesebb viz ontozeskor?

thumb
#44298
Ágnes Vigh

Kedves Szakértő!

A magról ültetett bazsalikomaim levelei elkezdtek fokozatosan elszáradni egy fehéres-ezüstös foltosodást követően.
Javarészt kint tartottam őket, majd csak miután elérték a 20 centimétert hoztam be, mert féltem megfázik. Nem éri közvetlen napfény és bő vizet szokott kapni.
Szeretnék érdeklődni, hogy miként tudnám megelőzni, hogy tovább terjedjen a többi levélre, mert ahogy néztem a virágláda másik felén még egészségesek a hajtások és levelek. Szeretném megmenteni a beteg részeket is ha még lehet.

Nagyon köszönöm előre is a válaszát!

Üdvözlettel,
Ágnes

thumb
#44292
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Patrícia!
Az ablakban nevelt bazsalikom növényeken én sajnos nem tudom beazonosítani azokat a fehér foltokat (lehetnek esetleg virágtripszek szívogatásai -nagyon aprók gombostűfej méretű kifehéredések). Amit érzékelek a növényeken, hogy nem elég üde-zöld színűek. Érdemes lenne egy kis nitrogén-dús tápoldatot adni nekik.Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#44071
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Eszter!
A szabadföldi bazsalikomon valóban sokrétű tünetegyüttes látható. A növényélettani problémákon túl (alacsony relatív páratartalom miatti levélszél perzselés, tűző nap miatti -kivilágosodások, tápelem felvételi nehézségek), gombás betegségek is megjelentek. A növény megifjításával lehet esetleg kísérletezni, megítélésem szerint még fog idén használható leveleket nevelni a növénye. Én permetezést nem javasolnék, mivel egy igazán konyhakerti növényről van szó, melyet gyakran használunk. Megelőző technikát nem tudok. A jó növénykondíció és a rendszeres visszavágás a legcélravezetőbb. Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#44070
Patrícia Havancsák

Kedves Szakértő,

Az elmúlt hetekben a magról ültetett bazsalikom palántákon a képen látható apróbb lyukak és pici fehér foltok jelentek meg. Igyekszem óvni a tűző napfénytől illetve lárvákat vagy egyéb kártevőket nem találtam sem a növényen sem a környezetében. Mi okozhatja ezt az elváltozást?

Válaszát előre is köszönöm

Üdvözlettel,

Patrícia

thumb
#43855
Eszter Anonym

Kedves Szakértő!

Magról ültetett szabadtéren nevelt bazsalikomaim levelei elkezdtek foltosodni, és a levelek alján apró barna pontsereg jelent meg (nem hinném, hogy levéltetű).
Érdeklődnék, hogy ennek mi az oka, lehet-e még kezelni a problémát és még ebben a szezonban egészséges leveleket szüretelni, továbbá hogy hogy lehet jövőre megelőzni ezt a károsodást.

Valaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel,
Eszter

thumb
#43788
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Viktor!

A képen látható elváltozások zömében perzselés tünetek. Amit tud tenni a növény eredményes fejlődése és megújulása érdekében. A legtöbb bazsalikom ilyenkorra már a virágzáson is túl van, akkor pedig szinte leáll a fejlődésük. Érdemes lenni jelentősen visszavágni, visszatörni, visszacsípni a főszárakat, a hajtásokat (akár úgy, hogy csak az alsó 1/3 rész maradjon). Majd bő vízzel, esetleg tápoldattal megöntözni. Nem égetően napsütéses helyen tartani. Kb. 1 hét alatt a levelek hónaljánál el fog indulni a friss hajtásképződés. Későbbiekben a bazsalikom fogyasztásánál is mindig a hajtáscsúcsokat csípje vissza ezzel folyamatosan ösztönözve a növényeket a megfiatalodásra. A bazsalikom egyébként elviseli, sőt kedveli a tűző napsütést a szabad levegőn. Természetesen bőséges folyadékellátás mellett. Öntözésnél ne menjen víz a levelére (az könnyen perzselés forrása lehet), hanem a tövi részt öntözzük.
Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#43383
Viktor Balassa

Kedves Szaktanácsadó!

Bazsalikommal kapcsolatban kérnék egy kis szaktanácsadást. Április óta tartok bazsalikomokat egy déli fekvésű ablakban. Egészen május közepéig nagyon szépen fejlődtek, egyik még virágzott is, azonban május közepétől valamiért megálltak a fejlődésben. Ha kint hagyom őket a ablakban, akkor az alábbi képen látható levélszáradás szerű dolog történik velük. Ha pedig kevésbé napfényes helyen vannak, akkor nagyon lassan, de nőnek, cserébe nincs a képen látható elváltozás. Tanácsot szeretnék kérni, hogy mi okozza a képen látható jelenséget, illetve, hogy hogyan lehet fejődésre bírni a növényeket?

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Balassa Viktor

thumb
#43286
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Szilvia!
Sajnos nem tudom pontosan megmondani, Nagy valószínűséggel valamilyen gombás betegség (Botrytis , vagy Peronospora), amelyek kialakulásához a kedvezőtlen klimatikus viszonyok sokszor hozzájárulnak. Ami fontos: ne legyen túl sűrű az állomány, napos, szellősebb helyen legyen. A túlöntözést kerülni kell. Ne a növényt, hanem csak a talaját öntözzük. Az idősebb levelek leszedése, a hajtáscsúcs visszatörése nyújthat megoldást. A foltosság nem fog eltűnni, de a levelek hónaljából előbújó új hajtások egészségesek lesznek. Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#42569
Szilvia Zgyerka

Kedves Szaktanácsadó!
Segítséget szeretnék kérni. A bazsalikomot március elején ültettem, lakásban nevelem balkonládában. Két héttel ezelőtt barna foltok jelentkeztek a levélen. Először az idősebb leveleken egy-két helyen (ezket el is távolítottam gyorsan), azóta mindenhol elterjedt.Elsőkén a levélcsúcsokon és szélein kezdődött.A növények szárai egészségek.

Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Zgyerka Szilvi

thumb
#42550
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Alpár!

Gyönyörű a bazsalikom állománya. A felvétel is tökéletes róla. Gratulálok! Én azt gondolom, hogy az állomány már elérte a teljesen kifejlett állapotot, egyre nehezebb mindenhol a hajtáscsúcs, hisz a fény felé törekedve versenyeznek egymással a hajtások. Így egyszerű, törvényszerű mechanikai sérülésről van szó. Mindenképp a mielőbbi szedést, leszárítást javaslom. Így több növény még talán újra bebokrosodhat. Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#41001
Fülöp Alpár

Üdvözlöm! Szabadföldi, szép, egészségesnek tűnő bazsalikomok a szár első elágazásánál kezdtek kitörni, egyre több. Mi lehet az oka? Ha szükséges tudok több képet küldeni.

Tisztelettel,
Alpár

thumb
#40931
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Réka! Nem kórokozóról, hanem egy nagyon szemtelen és sajnos igen sok tápnövényen vígan megélő néhány éve behurcolt kártevőről van szó, az amerikai fehér lepkekabócáról. Legcélszerűbb és legeredményesebb a fertőzött hajtások eltávolítása. Kémiai szerként pl. a Nemazaal jön számításba. Én azonban nem permeteznék, mert 1-2 nap múlva úgyis felülfertőződhet. A növénye erősebb és nem lesz vele baj!
Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#40731
Réka Kiss

Udvozlom. Erdeklodni szeretnek mi lehet a baja a bazsalikomomnak. Feher vattaszeru anyagot talaltam a szaran. Gombara gyanakszom. Mivel szuntethetnem meg? Koszonom a segitseget. Reka

thumb
#40638
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Tóth Roland!
Több összetevős a probléma. A növényeken egyértelmű rágásnyomok vannak. Meztelencsigára gyanakszom. A csúnya barna levélfolt okozói leveleket fertőző fonálférgek (Aphelenchoides). Az apró feketés golyók, mintha bazsalikom magok lennének. Van a növények között már elvirágzott példány?
Javaslataim: A rágás forrásának (meztelencsiga, vagy apró kicsi hernyó) megszüntetése. Beteg levelek eltávolítása. A növények szétültetése. Érdemes lenne elkezdeni a növények fogyasztását (hajtáscsúcsok visszacsípésével), így a töveket bokrosodásra ösztönöznénk. Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#40608
Roland Tóth

Kedves Szaktanácsadó!
Egy Olaszországból ajándékba kapott, bio piacon vásárolt palánta látható a képeken. Ma délután több ijesztő változásra is figyelmes lettem.
1.: néhány levél közepén barna, száraz folt.
2.: rágásra hasonlító sérülések.
3.: a cserép körül elhullott levelek és kicsi, kemény, fekete golyók/bogyók.
A palántát panel lakásban, kb. 180 cm magasan, ablakhoz közel tartjuk. Nyugati fekvésű a szoba, sok napfény jut be az ablakon át.
Mi lehet a tünetek oka? Gyógyítható-e a bazsalikom.
A választ előre is köszönöm!
Üdv,
Tóth Roland

thumb
#40603
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves János!
Több oka is lehet a jelenségnek. Amit biztosan látok, hogy a növényeinek az alapszíne szép, élénk zöld, üde. A fiatal hajtáscsúcsok levelei épek, növekedésben vannak, egészségesek. Az idősebb leveleken meztelencsiga rágásának a nyomai feltűnőék. Ami még látható, hogy az alsóbb levelek kezdenek kanalasodni, és néhol apró szivogatásnyomok észlelhetők és kisebb sárgás foltok.. Szerintem van egy kis enyhe virágtripsz fertőzése (szivogatás, kanalasodás). Továbbá nem kiegyenlített a páratartalom (kanalasodás, sárga foltok). A talajra kiszórt sok kék granulátum (feltételezem csigaölő) esetleges hatását nem ismerem a bazsalikomra. Én szívem szerint átültetném 3-4esével egy egy nagyobb cserépbe a növényeket, hogy könnyebben tudjam szabályozni a környezeti tényezőket. Sikeres termesztést kívánva: Kis Krisztiánné Mariann

#40328
János Takács


Üdvözlöm!
Szeretném megkérdezni, hogy mitől vannak a bazsalikomjaimon a fotón látható sárgás színű foltok?

Tisztelettel Takács János

thumb
#40218