tavaszi mák növényvédelme

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A mák növényvédelmének alapvető sikere a termesztés helyének megválasztása - vagyis 4-5 éven belüli vetésforgó alkalmazása. e
A megfigyelés, a terület gyakori szemrevételezés nagyon fontos. Így tudunk jókor és hatásosan védekezni.
Peronoszpóra ellen a réztartalmú készítményeket gyakrabban kell alkalmazni, - mint a felszívódó hatóanyagúakat /Prosaro, Propulse/ de jó hatásfokkal működnek. A betegség fellépésének korai szakaszától kell kijuttatni a rézoxiklorid vagy Champion vagy más réztartalmú gombva- és baktériumölő szert /kivétel a Bordóilé a Nonit miatt/
Ugyanakkor a réz a lehetséges egyéb betegségek ellen is hatásos.
Kéntartalmú készítményt a lisztharmat ellen - a peronoszpóránál leírtak figyelembe vételével.

Kártevői közül a máktokbarkó, a máktokszunyog és a fekete levéltetű ellen szükséges védekezni. A vásárolható rovarölőszerek közül csak néhány alkalmazható. Virágzás előtt közvetlenül, virágzáskor, majd elvirágzáskor - méhkímélő technológiával. /Mospilan 20 SP/ javasolható.
Tapadás fokozására a Nonit-ot válassza. 100 l permetlében 25 ml töménységben. Fontos, hogy 25 C-fok felett nem szabad alkalmazni és sérült viaszréteg esetén /erős szél, rovarrágás, stb./károsodást okozhat.

#49204
mihályné nagy

Tisztelt Cím !A tavaszi mákot mikor és mivel permetezzem és milyen tapadót alkalmazzak ?A tapadóból pontosan mennyit tegyek,hogy le ne égessem?Köszönöm !

#49038