Uborka megbetegedése

Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Kiss István!

Gombás betegséggel állunk szemben, perenoszpórás betegséggel.
Védekezés legfőbb elemei: A peronoszpóra rezisztens fajta kiválasztása lehetne. Kerülni kell a sűrű ültetést, a sűrű lombot. Az uborkahálóra használata előny. A hajnali, reggeli öntözéssel – a lomb gyors felszáradása révén – segít a megelőzésben. Járványos időszakban az uborkaperonoszpóra ellen a következők szerek valamelyikével védekezhetünk.
Kontakt hatású szerek hatóanyagai: réz-hidroxid, réz-oxiklorid, réz-szulfát, klórtalonil, mankoceb, a felszívódó hatású hatóanyagok: azoxistrobin, foszetil, propamokarb.. A peronoszpóra kórokozónak rezisztenssé válásának megelőzésére kombinált (két) komponensű gombaölő szereket is forgalmaznak, melyek egyik komponense szisztemikus, a másik pedig kontakt hatású. Újdonság a Pythium oligandrum parazita gomba preparátum, házi kertekben különösen ajánlott. A réz tartalmú szerek a baktériumos betegség ellen is hatásosak. A kontakt hatású fungicideknél nagyon fontos, hogy a levelek mindkét oldalát be kell vonni a permetlével, különben nem biztosítják a várt védő hatást. Tisztelettel: Kis Krisztiánné

#48264
István Császár

Igy nez ki a level felulrol...

#48254
István Császár

Kedves Szakertő,
A képen látható betegség jelent meg az uborkáink levelén. Tud abban segiteni, hogy mi a betegség okozója és hogy melyik ökológiai gazdaságban is engedélyezett szert ajánlaná a probéma megszüntetésére?
Válaszát előre is köszönöm
István

#48248