padlizsán termesztés

Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Telepoczki Ferenc!
A tüneteket a szederatka okozza. Ellene rügypattanáskor poliszulfidkénes - olajos lemosó permetezéssel kell védekezni. a tünetek észlelésekor a fertőzőt gyümölcsök összeszedése és megsemmisítése a megoldás.
tisztelettel Tick Zoltán

#32740
Ferenc Telepoczki

Érdeklödnék hogyan lehetne a képen látható betegség ellen biómodszerekel védekezni.Köszönöm

#32718
Tick Zoltán

A padlizsán akkor fogyasztható,a színétől függetlenül, ha héja feszes és fényes. A szín az fajtatulajdonság.

#30554
czako maria

Kedves Szakertok,
resszint nekunk sem lett sotet lila a padlizsanunk,de ugyanakkor kifejlodott es szep nagy lett,csak a szine maradt halvany fako zoldesbarna.
Az ilyen padlizsan eheto feldolgozhato,vagy eretlen?
Ha ilyen allapotban van a padlizsan es meg fenn van a novenyen, akkor lehet rajta segiteni meg valamit hogy befeketuljon?
koszonom a valaszt!
Marika

#30129
Zombori Zoltán

Köszönöm szépen a válaszát. Amely növények nem hullatták el leveleiket, azokon nem látszik semmilyen tünet. Egy növényvédős boltban is megkérdeztem (vittem be levélmintát). Azt mondták atka. Ezután megpermeteztem Sunmite atkaölővel. Nagyítóval megnéztük a leveleket, találtunk rajtuk pici barna bogarakat is. Most már a felső hajtások újra növekedni kezdtek, de még nagyon csúnyán néz ki a kert. Remélem lesz még rajta termés is. Káliummal és kalciummal is tápoldatozni fogom. Küldök később képeket is.
Köszönöm segítségét.
Tisztelettel: Zombori Zoltán

#29735
Tick Zoltán

Kedves Zombori Úr! A tünetek egyértelműen kálium hiányra utalnak, ami annál is inkább érdekes, mert, mint írta, Ferticare-rel tápoldatozott. A leveleken betegségre utaló jel nincs, a gyökérzet egészséges.
A többi növényen milyen tünetek vannak?
Mindenképpen kell egy talajvizsgálat. Különösen a kálium - kálcium arányra kell odafigyelni.

#29718
Zombori Zoltán

7.

#29592
Zombori Zoltán

6. gyökere

#29591
Zombori Zoltán

5. levél fonákja

#29590
Zombori Zoltán

4. levél

#29589
Zombori Zoltán

3.

#29588
Zombori Zoltán

A képfeltöltést csak egyesével engedi elküldeni.

#29587
Zombori Zoltán

Tisztelt Tick Zoltán Úr! Küldöm a növényekről a képeket. Várom válaszát.

#29586
Tick Zoltán

Tud küldeni néhány képet? Kérem, ha megoldható, akkor legyen az egész növényekről, a levelek színéről és fonákáról, a termésről és a kiásott növények gyökeréről.

#29462
Zombori Zoltán

A padlizsánt szabadban termesztem, napsütésnek kitett (nem árnyékos) helyen sík-fóliázva. Az ikersorok 70cm-re vannak egymástól, a tőtávolságok pedig 30cm-re. Az öntözést, tápoldatozást csepegtető csövekkel végzem, mindig a reggeli órákban. A kiültetés után eleinte nitrogén és foszfor túlsúlyos Master műtrágyáztam, az első bogyók megjelenésétől viszont kálium túlsúlyos Ferticare-val. A levelek barnulása először csak foltokban, utána a teljes felületére átterjedően jelentkezik függetlenül a kifejlettségétől. A termés "csumája" is teljesen megbarnul. Ezt követően csak a szár marad, minden levelét teljesen elhullatja. Egy sorban 2-3 tő egymás mellett ilyen, a mellettieknek meg szinte semmi baja nincs. Permeteztem gombabetegségek ellen Dithane M 45-el és rovarkártevők ellen Mospilannal egyszerre kijuttatva 7 naponként. Vizet, mindent egyformán kap az állomány. Az ismerőseim, akik szintén termesztenek padlizsánt (évek óta) csak találgatnak, hogy mi lehet a probléma. Nagy meleg, peronoszpora, rovarkártevő ??? Nekik is ugyanezek a tünetek a növény szinte "levetkőzik". Azt mondták, majd idővel újranöveszti a leveleit, csak a termése nem biztos, hogy be fog érni. Megpróbálok képeket is készíteni róla. Későbbiekben küldöm. Tisztelettel: Z.Z

#29428
Tick Zoltán

Kérdéseim a következők:
- kívülről befelé, bentről kifelé vagy foltokban terjedt a száradás?
-A szárazságon kívül milyenek voltak a körülmények? ( pl.: árnyékolás, öntözés, -Mikor és mivel!?)
- Az elszáradt leveleken volt -e betegségekre utaló jel?
- Milyen levelek barnultak el? idősebbek vagy fiatalok?

#29390
Zombori Zoltán

Szaktanácsot szeretnék kérni! A padlizsán levelei hirtelen megbarnulnak és leesnek. Mi lehet az oka? Az utóbbi napokban (hetekben) tartó nagy meleg vagy esetleg gomba fertőzés? Mivel kezeljem? Válaszát előre is köszönöm.

#29350
Pap Edina

Kedves József. A vízhiánytól kesrű a padlizsán.

#29094
Pap Edina

Lehet használni, termésnövekedés stádiumában, megfelelő mennyiségben. http://www.biolchim.hu/user_files/specification/kbomber.pdf

#29093
Horváth Józsefné

K-KOMBER permetanyagot lehet e padlizsánban használni , nem okoz e korai érést a gyümölcsökön

#28975