zöldségtermesztés A-Z-ig

Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Piger Sándor!
Kérdése és igénye teljesen érthető, mégsem tudom túl sok jóval kecsegtetni.
A palántanevelés a zöldségtermesztés egyik legtöbb kihívást tartogató területe (a másik a vetőmag-termesztés). Óriási szaktudást igényel, mely a tankönyveken túl hosszú évek gyakorlati tapasztalatai alapján bővíthető, fejleszthető folyamatosan. Én Balázs Sándor professzor úr tankönyvét tudom ajánlani: Zöldségtermesztők kézikönyve. Ebben a könyvben minden benne van ahhoz, hogy tudjunk palántát nevelni.
Azt tudni kell, hogy minél fiatalabb a növény, annál több buktató van. Az elsődleges a Markov - Haev hőigény táblázat alkalmazása, majd a növények összes többi igényének kielégítése (talajszerkezet, nedvességtartalom, tápanyagigény, fényigény). Ha mindent nagyjából meg tudunk adni, csak akkor érdemes hozzáfogni. Természetesen csak minőségi, fajtaazonos vetőmaggal szabad dolgozni. Kitartást és sok sikert kívánok a kertészkedéshez.Tisztelettel: Kis Krisztiánné Mariann

#47779
Sándor Piger

Tisztelt szakértő(k)!
Mivel a piacokon évről évre megy fel a palánták ára, és mivel nem mindig azt kapom amit szeretnék, eldöntöttem hogy nekifogok én a palántatermesztésnek.
Ebben kérem az Önök segítségét. Ajánljanak nekem egy szakkönyvet, amelyben le van írva ( egy laikus számára is érthetően) hogyan kell nekifogni a zöldségpalánták termesztésének az elejétől fogva. ( Milyen földet kell vagy ajánlott használni, melyik magot mikor kell elvetni, stb.stb.)

Tisztelettel: Piger Sándor

#47432