Paradicsom betegség

Szilágyi Mariann

Tisztelt Szakértő!


A balkonon nevelt paradicsomom leveli elkezdtek sárgulni. A teljes sárgulás par nap alatt lezajlik és végül az adott levél teljesen elszárad. Palánta korában volt hasonló tünet, de akkor az alsó levelek sárgultak, de nem száradtak el. Akkor kapott magas nitrogén tartalmu tápoldatozást. Érdeklődnénk, hogy mi okozhatja az újabb levélsárgulást? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Szilágyi Mariann

thumb
#50860
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Anett Káliumhiány! Tápoldatozzon összetett tápoldattal (pl. Volldünger)

#50789
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Tisztelt Kiss István. A paradicsom bepöndörödése = kanalasodása egyes paradicsomfajtákra jellemző. Különösen akkor, ha ehhez időjárási tényezők is hozzájárulnak pl.szárazságot követő sok eső, erős szél, tápanyaghiány, stb. Időjárás ellen nincs orvosság, de a tápanyag-egyensúlyt el lehet érni /Volldünger pl./ A paradicsom nagyon sok vizet kíván. Mondják, hogy azt szereti, ha a "lába vízben áll"

#50788
M Anett

Kedves Szakértő,
A segítségét kérném, hogy a balkonon nevelt paradicsom palántáim levelein 3napja ilyen elváltozás jelent meg, mi lehet az oka és mit csináljak, hogy helyre jöjjön? Segítségét köszönöm előre is.

thumb
#50759
Császár István

Tisztelt szaktanacsado,
Erdeklodni szeretnek, hogy mi okozhatja a paradicsom leveleinek kepen lathato pondorodeset?

thumb
#50394
Pap Edina Szaktanácsadó

Tápanyaghiány, vagy tápanyagfelvételi zavar, fülledtség a fóliában.

#50362
Dániel Cséplő

Tisztelt Szakértő!
Tudna segíteni hogy a paradicsomom a fóliasátorban miért néz ki így? A paradicsom vége is eltűnt és nem nő tovább felfelé, nem jön új hajtás középről. Illetve van még pár hasonló paradicsom, aminek a levél szára vastagra nőt és a levél szárból jönnek ki új hajtások. Az mitől lehet?
Köszönöm előre a választ

thumb
#50342
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A képen látható tünetek takácsatka kártételére utalnak. Véleményem megerősítéséhez kérem, nézze meg a szabad szemmel is látható méretű - gyors mozgású, 2-3 mm nagyságú atkák jelenlétét a levelek fonákán. Ha észleli, használjon Flumite vagy Nissorun speciális atkaölőt készítményt permetlével, más szerekkel ne keverje! A permetezést célszerű megismételni. Erős napsugárzás is előidézhet hasonló tüneteket.

#50159
Szántay Sándor

Tisztelt Szakértők!
Érdeklődöm, hogy mi baja lehet a paradicsom palántáimnak?
Köszönettel Szántay Sándor

thumb
#50063
Kis Krisztiánné Szaktanácsadó

Kedves Kiss István!

Amit tud tenni a beteg, perzselt, elöregedett levelek tőből eltávolítása. A növény kondíciójának javítása (heti legalább egyszeri tápanyag-utánpótlás pl. : 3 liter tápoldat/tő - tápoldat pl: 100 liter vízbe 20 dkg kálium-nitrát, váltogatva a következő héten 100 liter vízbe 15 dkg kálcium-nitráttal.).Néhány újonnan képződött hónaljhajtás meghagyása.
Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#48530
Császár István

Tisztelt szaktanacsado,
Azt szeretnem megkerdezni, hogy mit tudok tenni a paradicsomok megmenteseert? A levelekrol csatolok kepet, a termesen barna foltok jelentek meg. Valaszat elore is koszonom!

thumb
#48327
Kis Krisztiánné Szaktanácsadó

Kedves Pápai Attila!
A kép alapján a pödrödött, beszáradt lomb nem betegségre, hanem inkább perzselésre utal. Tisztelettel: Kis Krisztiánné Mariann

#48149
Pápai Attila

Tisztelt Szakértő!
A csatolt képen lévő betegségről szeretnék többet megtudni. Válaszát előre is köszönöm.

thumb
#47849
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A paradicsom-leveleket egy betegség /Septoria lycopersici/. Hatásos az Amistar Top -feltételes forgalomban vásárolható felszívódó gombaölőszer ,ad 10 nap múlva Cuproxat FW kontakt rézszulfát. Ha ezután az új levelek is foltosak, a leírtakat meg kell ismételni.

#47741
Krajcsik Tibor

Kedves Szakértő,

az lenne a kérdésem, hogy milyen betegségre utal a képen látható tünet?
A szakirodalomban és az interneten sem találtam pontosan ilyet. A levélfonákon semmi nem látszik.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel, Krajcsik Tibor

thumb
#47445
Kis Krisztiánné Szaktanácsadó

Kedves Mészárosné Kupai Erzsébet!

A paradicsomvész problémája sajnos minden termesztőt előbb, utóbb elér és akkor bizony gyors rombolást, pusztítást végez. Amit tett eddig, hogy réztartalmú készítménnyel megelőző jelleggel permetezett, az tökéletes. Amit nehezebb befolyásolni, az az időjárásunk. Hűvös, csapadékosabb idő kedvez e gombás betegség terjedésének. Amit tenni tud: a növények leveleit soha se öntözze, mindig csak a tövét. Az öntözővíz mennyiségét fokozatosan érdemes növelni, miközben az öntözések gyakoriságát csökkentjük, így erősebb, ellenállóbb gyökérzete lesz a paradicsomoknak. A beteg, fertőzött, alsó levelek eltávolítása. A hónaljhajtások ritkítása, hogy szellős legyen a növényállomány. Időben végzett kötözések. Mankoceb hatóanyaggal (felszívódó készítmény) történő permetezés. Kitartó és sikeres termesztést kívánva: Kis Krisztiánné Mariann

#45816
Mészárosné Kupai Erzsébet

Kedves Mariann!
A csatolt képen paradicsom tövön látható tünetek minden évben megjelennek a kertemben, próbálkoztam Cu tartalmú szerekkel, de nem sok eredménnyel. Mi okozza ezeket a tüneteket, s milyen módon tudnék ellene védekezni?A segítséget előre is köszönöm. Mné Kupai Erzsébet

thumb
#45751
Kis Krisztiánné Szaktanácsadó

Kedves Dávid!

Sajnos a kép alapján valószínűbb, hogy gombás betegségről van szó. Feltételezhetően szürke levélfoltosságról. A meleg, nedves időjárás kedvez a kialakulásának. Teendője: a beteg, fertőzött növényi részek mielőbbi eltávolítása. Továbbá a növényt ilyenkor érdemes bőséges tápanyagellátásban részesíteni. A levelét sose öntözzük. Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#45439
Fk Dávid

Heló
Nemtudom hogy betegség vagy hiánytünet ?
elöre is köszönöm Dávid.

thumb
#45328
Szandai Renáta

Kedves Tibor!
Nekem is ugyanez van a Róma paradicsomommal, ahogy a mellékelt fotón látható. Én Adtam neki Damisol Kálciumot 0,5%-os oldatban 3 napja. Még várok az eredményre, és hamarosan újra lombtrágyázok kalciummal, remélem segít.

thumb
#43724