Paradicsom betegség

Renáta Szandai

Kedves Tibor!
Nekem is ugyanez van a Róma paradicsomommal, ahogy a mellékelt fotón látható. Én Adtam neki Damisol Kálciumot 0,5%-os oldatban 3 napja. Még várok az eredményre, és hamarosan újra lombtrágyázok kalciummal, remélem segít.

thumb
#43724
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Tibor!
A képen látható növényélettani elváltozás a kálcium-hiány okozta csúcsrothadás, csúcsfoltosság. A fajták fogékonysága különböző mértékű, de idén a legtöbb paprika és paradicsom-fajtánál találkozhattunk a problémával. Minél több termés fejlődik egyszerre a növényen, annál több kálciumot igényel és annál valószínübb a hiánytünet kialakulása.
Általában a tápelem megvan a nevelőközegben (talajban), de a felvétele gátolt. 25 fok feletti gyökérzónahőmérséklet felett gátolt a tápanyagfelvétel. Fokozza a gondot az alacsony relatív páratartalom és esetleg a vízellátottság átmeneti hiánya. Amit lehet tenni: csökkenteni a talaj felmelegedését, reggel korán bőségesen öntözni, Kálcium-lombtrágyát alkalmazni (pl. calbit-c). Az érintett terméseket minél kisebb korban leszedni, hogy újak kötődjenek helyettük. Kitartást és további eredményes termesztést kívánva: Kis Krisztiánné Mariann

#43662
Tibor Ferenczy

Kedves Mariann!
A San Marzano paradicsomjaim jelentős részén a mellékelt képen látható elváltozás van. Kérdésem, hogy mi ez a betegség, hogyan védekezhetek ellene? Más fajta paradicsomjaim tünetmentesek.
Köszönöm segítségét:
Tibor.

thumb
#43460
Tamás Farsang

Kedves Mariann!

Köszönöm visszajelzését kérdéseimre. Ha már tavaszt hozok a kérdéseimmel, tudna esetleg segíteni azzal a két kérdéssel kapcsolatban is, amit az egyéb, témakörbe be nem sorolható részhez írtam 01.22-én? :-)

Köszönettel:
Farsang Tamás

#41833
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Tamás!
Egy kis tavaszt hoz a kérdéseivel, ide a nagy hidegbe! A paradicsom növényen szerintem az amerikai lepkekabóca fehér, vattaszerű váladéka látható, melyet a nimfái és lárvái védelmében készít. Javasolt védekezés, ha ilyet látunk a fertőzött részek eltávolítása (zsákba), felszívódó rovarölő szeres permetezés (pl. Actara, Mospilan). További sikeres kertészkedést kívánva: Kis Krisztiánné Mariann

#41828
Tamás Farsang

Kedves Szaktanácsadó!

A csatolt képen a paradicsomom ága látható, amin fehéres réteg képződött. Ez lisztharmat fertőzést jelent? Mivel lehetne ezt megelőzni?

Válaszát előre is köszönettel:
Farsang Tamás

thumb
#41820