Édesburgonya betegség

Molnár Tamás

Ezek oxalát kristályok. Akkor jelentkeznek amikor a növeny nem megfelelő kondíciók mellett van tartva. Főleg bent nevelt növényeknél fordul elő elsősorban palántáknál, de megjelenhet fejlettebb batátán is.
Nem megfelelő kondíció alatt túlöntözés és magas páratartalmat értek kombinálva kevés fénnyel és hűvös klímával.

Eddig csak keves kutatási anyag van a témában.

A túlöntözés jele a gumók megrepedésével viszont egyértelműen igazolható.

#46060
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Gábor!
Sajnos nem tudom megmondani, hogy a tüneteket pontosan mi okozza. Annyi tapasztalatom van a témában, hogy tavaly egy szakdolgozatos kísérlet kapcsán 4 fajta édesburgonyából neveltünk palántát. Az egyik rózsaszín gumójú fajtánál jelentkeztek nálunk is a tünetek. Én azt figyeltem meg, hogy csak az idősebb, már kifejlett leveleken jelenik meg véletlenszerűen ez a tünet. Részben olyan mintha szövetelhalás lenne, részben kicsit "szemölcs" jellegű keményebb képlet. A levél egy idő után valóban satnyult, de egészséges szép növényeink fejlődtek ezekből a gyökeres hajtásokból is. Én úgy vélem, hogy részben fajtajelleg, részben valamilyen tápanyagtorlódás áll a háttérben. Mi egy idő után (amikor már több levél is volt a fejlődő hajtáson) az alsó érintett leveleket eltávolítottuk. További sikeres termesztést kívánva: Kis Krisztiánné Mariann

#42312
Gábor Gyimóthy

Ugyanilyenek az én palántáim is. Esetleg valami megoldás?

#42308
Gergely Almasi

Tisztelt Szakértő! Otthon csíráztatok édesburgonyát, aminek a levelein fehér színű, egész leveleket borító apró "szemcsék" jelentek meg. A levél egy idő után elhal. Tudna segíteni, hogy mi lehet ez a betegség, és hogyan szüntethető meg?
Köszönettel, Almási Gergely

#39868