Pelletált szerves trágya kiskertben

Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Csongor!
A számítási baki tekintetében teljesen igaza van! (De keveslem a mennyiséget én is!)
A dózis vonatkozásában én úgy vélem (gyakorlati tapasztalatom csak palántanevelésnél van a termékekkel), ha palántanevelésnél az érzékeny magvetések, a néhány hetes növények vígan fejlődnek a 100 liter tőzeg 1kg pelletált trágya keverékében akkor ez 1m2-en 10 cm mély talajrétegben jelent 1kg pelletált szert. Magyarul a készítmény még az előírás szerinti javaslat 10x adagolása esetén is csupán 3 hétig biztosítja a kis növények igényeit. Természetesen a kerti talajnak feltételezhetően valamennyi alap tápanyag - szolgáltató képessége van.
Az állománysűrűség a paradicsom esetében erősen fajtafüggő. Folytonnövő, karós paradicsomból 2,5 - 3, 5 tő/m2, az ideális. Féldeterminált, determinált növekedésű fajták esetében az 5-6 tő/m2 ig el lehet menni
Jónak tartom az elgondolását a 3 hetenkénti lombtrágyázás vonatkozásában.
Sikeres termesztést: Kis Krisztiánné Mariann

#39038
Csongor Kelemen

Üdvözletem!
Köszönöm a válaszokat, csak most olvastam.
Azt hiszem találtam egy kis számítási bakit, de javítson ki ha én tévedek.
1hektár 10.000négyzetméter és 1tonna 1000kilógram, tehát ha 1-2t/ha a megfelelő dózis, akkor 10-20dkg kell 1 négyzetméterre, ugye?
Ezt le is mértem és kb 2 deciliter, (csak hogy jobban lehessen vizualizálni ezt a mennyiséget) ami nagyon csekély mennyiségnek tűnik.
Szerintem elég sűrűn szoktak nálam lenni a paradicsom tövek, akár 30-35 négyzetméterenként. Ezért gondolom, hogy tápanyag dúsabb talajra van szükség. Azt csinálhatom, hogy 3 hetente kiszórok alájuk 200g Orgevitet mondjuk? Amikor teremni kezdnek akkor meg a Phenixet?

#38999
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Csongor!
Tegnap bővebb információkkal már válaszoltam a levelére, de úgy tűnik a technika megviccelt és nem ment át. Így most újrakezdem.
A pelletált szerves trágyák felhasználása eltérő attól függően, hogy palántanevelésről, vagy talajos termesztésről van szó.
Palántanevelésnél kb 100 liter tőzeghez 1kg pellet keverhető, majd ezt együtt tudjuk cserepezéshez, tálcás neveléshez használni. Kb 3 hétig ad le tápanyagot, utána hiánytünetek tapasztalhatók.
Talajos termesztésnél a felső 15 - 20 cm-es rétegbe hektáronként 1-2 tonna, azaz négyzetméterenként 1-2 kg dolgozható be alaptrágyaként, majd 2-3 hetente érdemes fejtrágyázni. Ennek módja, a kiszórást követően a bekapálás és a beöntözés! Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#38933
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Csongor!

Nagyon jók a kérdései és őszintén szólva nincs közvetlen tapasztalatom az említett termékekkel. Bár palántanevelési kísérletben már használtuk az egyetemen. De az csak egy rövid időszak.
Kérnék még pár nap türelmet, hogy pontos adatokkal tudjak szolgálni. Amiben teljesen igaza van, hogy belőlük a tápanyag feltáródása hőmérséklettől és nedvességtartalomtól függ, így pontosan nem tervezhető. Nyomozok még egy kicsit és jelentkezem: Kis Krisztiánné Mariann

#38926
Csongor Kelemen

Üdvözletem!
Nagyon jókat hallottam meg olvastam a szerves pelletről és szeretném alkalmazni. Nem szándékozok semmilyen műtrágyát használni. Tápanyagnak csak pelletet és házi készítésű növényi trágyaleveket fogok használni. Sok tőzegem van (pH:6) de van még perlitem meg giliszta humuszom is, ebbe szeretnék főleg paradicsomot ültetni. Ezek önmagukban szinte tápanyag mentesek, ezért az ültető sorokba szeretnék minél több pelletet szórni a mulcs alá. Nem szeretném túladagolni, de szeretném ha minél több tápanyaguk lenne. A pelletek csomagolásán (Orgevit, Guanito, Phenix) csak olyanokat találok hogy Xkg/ha. Azokkal az értékkel 1m2-re maximum fél kiló jön ki és ez nekem kevésnek tűnik; vagy nem az? Túladagolható?
A másik kérdésem, hogy mennyi ideig biztosít tápanyagot a pellet? Ha mondjuk átlagosan 2-3 naponta öntözök, akkor hány hónapig "van benne" tápanyag? Gondolom az első hónapban többet ad le mint 3 hónappal később, nem? Vagy egyenletesen kitart fél éven át?
Remélem nem írtam zagyvaságokat, várom a választ

#38854