Lucerna beszántása után házi zöldségeskert

Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Attila!
Ha tavaszi növények kerülnek a lucerna után, akkor nyár végén, ősz elején érdemes feltörni a lucernát. A lucerna a talajok termékenységére kedvezően hat. Jó elővetemény hatását a kapásnövények (burgonya, cukorrépa, stb.) értékesítik a legjobban. A fejlett gyökérzete nitrogénben és szerves anyagban gazdagítja a talajt. A lucernával szimbiózisban lévő Rhizobiumok - 3-4 év alatt - mintegy 200-300 kg nitrogént kötnek meg ha-onként. A mélyebb talajrétegekből - más növények számára felvehetetlen - foszfor és káliumtápanyagokat hoz fel, és ezzel a feltalajt is gazdagítja. Talajgazdagító tulajdonságát bizonyítja az is, hogy a lucerna utóhatása felér egy jó istállótrágyázással.
Kártevők közül nem a drótféreg lehet probléma, inkább a rácsálók, melyek felszaporodhattak a területen (mezei pocok, hörcsög). Gyomnövények közül, pedig az aranka jelenthet veszélyt. Ellene a mélyszántás (35cm) már védelmet nyújt.
Üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#38772
Attila Egyed

Tisztelt Cím!



Tisztelt Cím!
Hároméves lucerna került beszántásra, beforgatásra. Ezen a területen szeretnék az idén háziketi jelleggel zöldségeket termelni (burgonya, paprika, paradicsom, sárgerépa, petrezslyem, káposzta, eper, stb). Hallottam egyesektől, nem tudom igaz-e, hogy lucerna után sok a drótféreg stb?
Milyen veszélyekkel számolhatok, illetve milyen megoldások vannak?

Előre is köszönöm válaszukat: Egyed Attila

#38738