Paradicsom levéltünet

Marianna

Köszönöm, így teszek. Közben szerencsére másik palántákon nem jelent meg a tünet, és ezeken sem "terjedt tovább", szép új leveleket hajtanak...

#34234
Pap Edina Szaktanácsadó

Dr. Varga Mária válasza: A palántákon lisztharmat jelent meg. Feltétlen meg kell szüntetni a fertőzést Thiovit+Score, 10 nap múlva ugyanezt meg kell ismételni.. Ha később is jelentkezne a fehér színű foltosodás, csak Thiovit-ot használjon.
Az elbarnult foltok a kórokozó pusztulására utalnak.

#34226
Marianna

Köszönöm szépen, meg fogom próbálni...bár amennyire utána tudtam nézni a neten a lisztharmatnak, nekem ez nem annak tűnik :( lehet, hogy jobb fotót kéne készítsek róluk...

#34185
Richárd Ódor

Nekem egyszerű lisztharmatnak tűnik. Talán az is elég, ha kéntartalmú szerrel locsolod meg, vagy lehet kapni ellene egyéb kontakt vagy felszívódó szert is.

#34179
Marianna

...csatolom a képet a másik növényről is. (Tudok egy hozzászóláshoz több fotót csatolni? Ha nem, van-e erre máshogy lehetőség?) Köszönöm.

#34174
Marianna

Tisztelt szakértők!

Mi lehet a baja a paradicsom palántáknak? 30 palántát nevelek az erkélyen (3 különböző típusú paradicsom magjaiból), amelyek közül 2 palánta levelén fehéres foltok jelentek meg, és az egyik kis levél el is száradt. Nem látok kártevőt, és a foltos levelek fonákján nincs nyoma sérülésnek, semminek. A 2 kérdéses palánta 2 különböző típusú paradicsom, de egymás mellett álltak. Kérem nézzék meg a csatolt képeket! Mi lehet a gond? Köszönettel.

#34173
Richárd Ódor

Nos, a TSWV tüneteit paradicsomon ismerem, szerintem ez nem az, én a külföldi oldalakon talált Tomato Mottle Virus tüneteire gondoltam, a magyar nevét nem ismerem.

http://erec.ifas.ufl.edu/tomato-scouting-guide/diseases/tomato-mottle-virus.shtml

A növényeket lekezeltem, hogy ne terjeszthessék a vírust, és vártam kicsit; a különös, hogy az új leveleken nem látszik tünet, holott a fent nevezett vírus esetén kellene. De talán mégis inkább kicserélem őket, jobb a biztonság.

#34169
Pap Edina Szaktanácsadó

Dr. Varga Mária válasza: A TMWV vírus valószínűsíthető, mely tripszek által terjed. 1-2 tripsz az állományban már képes a fertőzés továbbvitelére. A beteg növényeket célszerű eltávolítani és a lehetséges kártevő ellen védekezni /Vertimec/ .

#34163
Richárd Ódor

Tisztelt szakértő!

Egyes, nemrég kiültetett kis Korall paradicsomjaim levelén apró, szabálytalan, világos foltok jelentek meg. (Furcsállom a dolgot, mert egészen néhány nappal ezelőttig PET-palack búra volt fölöttük, nem tudom, hogyan fertőződhettek meg bármivel is.) Mint utánanéztem, a TMV okozhat hasonlót, de épp ilyen fotót nem találtam... Nem tudom, lehetséges-e ilyen fiziológiai tünet is, vagy mégis a vírus valószínűbb-e... Kérem tanácsát, mitévő legyek, kicseréljem-e a problémás palántákat?

Válaszát előre is köszönöm!

A tünetekről készült további képek az alábbi albumban láthatóak:
https://plus.google.com/photos/108841710979961196867/albums/6018528247272551777?authkey=CIizia6UoPCuKA

#34101