Paprika betegség

Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Tamás!
Nincs jó hírem. A növényeit feltehetőleg az ázsiai márványos poloskák lepték el, szívogatásuk nyomai láthatók a termésen. A kártevő egy polifág (soktápnövényű), nagyon ellenálló, agresszív faj. Rendszeres védekezést igényel, például piretroid készítménnyel: Decis Mega, Karate Zeon. Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#44069
Tamás Kulcsár

Tisztelt Szaktanácsadó!

Chili paprikát termesztek hobbi célból és a termésesen fehér foltok jelentek meg. Próbáltam hasonló betegséget keresni a neten, de hasonlót sehol sem láttam.
A növényeken semmiféle elváltozást nem látok, Garri zöldségekhez való tápoldattal öntözöm őket.

Előre is köszönöm segítségét.

thumb
#43918
Paprika Jozsef

Tisztelt Szaktanácsadó!

gyönyörű istenien finom halványzöld paprikáim levelei el kezdtek sárgulni uj bimboi elszaradtak.foliamban van ket kigyouborka is az már régóta ilyen volt.Ugy látom ez a sárgulás terjed tovabb az egeszseges paprikákra.Hogy tudom megállítani?Ráadásul tele van paprikával nem szeretnék permetezni.Wuxxal kalciumot és tápoldatot adok neki most első körben.

thumb
#43792
László Müller

Tisztelt Szaktanácsadó!
Érdeklődnék hogy mi az oka a paprika szár elszáradásának?
Most azt is észrevettem, hogy a növény szárán is jelentkezett a száradás elvékonyodás. Előre is köszönöm

thumb
#43698
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Attila!
Sajnos elő szokott fordulni, hogy a növény erős megterhelése idején 5-10 %-os tőpusztulás jelentkezik. Azok a növények szokták ilyenkor megadni magukat, amelyeknek a gyökérzónája gyengébb, fejletlenebb, mint amekkorát a lombfelület igényel. Ha a pusztulás mértéke ezt az 5-10 %-ot nem haladja meg, akkor ez viszonylag természetes folyamat. Tapasztalataim szerint felsorolom (a teljesség igénye nélkül) amivel csökkenteni lehet a tőpusztulást: vetésforgó, árnyékolás, jó öntözéstechnika (fokozatosan ritkított, miközben az öntözési adagot emeljük), a növényen a túlzott bekötődés elkerülése (metszés), időben elvégzett szedések, lombtrágyázás, gyökeresedést támogató beöntözés (pl.:Amalgerol-os, Radifarmos, Tomasol-os) beöntözés. Természetesen talajeredetű kórokozók és kártevők is állhatnak a háttérben (lótetű, csiga, Fusarium...). Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#43664
Attila Szabó

Paprikáim szépek és fejlettek voltak. De egyik napról a másikra hirtelen hervadásnak indultak. Volt, hogy egy éjszaka kettő is teljesen elhervadt. Mintha a gyökérzet semmi vizet nem szállított volna. A gond, hogy már 7 - 8 paprika is lehervadt. Ha így megy akkor a teljes melegház kipusztul. A földön Arvalint szórtam szét, lótetüre gyanakodva, Járatot azonban nem láttam, se lótetüét, se pocokét.
Hogy védhetem meg a most még egészséges paprikákat?
Az ajtó és az ablak folyamatosan nyitva van, ott elvben bemehetett.
Remélem időben meg lehet állítani ezt a hirtelen hervadást.

#43510
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Mónika!

Sajnos a válaszom szomorúsággal fogja eltölteni. Csúnya vírusfertőzése van a növényeinek. Polifág, azaz soktápnövényű levéltetvek hozták át a fertőzést hetekkel a kép elkészülte előtt. Egy-egy szívásukkal hordozva valamilyen burgonya mozaik vírust, majd tovább is álltak a kártevők a fertőzés pedig maradt.
Sajnos vírus ellen nics orvosság (csak a növény kitörése). Mégis tapasztalatból mondhatom, hogy jó növénykondícióval ki tudják nőni esetleg a növények a bajt. tehát etetni, tápoldatozni, lombtrágyázni érdemes.
A jövőre nézve tekintettel. A levéltetvek első rajzása idején (április vége) érdemes olajos készítménnyel (pl. Vektafid-dal) permetezni a vírusvektorok munkájának nehezítése érdekében.
Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#43387
Mónika Sasné Kovács

...és még egy kép

thumb
#43337
Mónika Sasné Kovács

Tisztelt Szaktanácsadó! A következő tüneteket produkálják a paprikáim...szíveskedjen segíteni nekem, hogy mit tehetek értük??!!!

thumb
#43336
Zsolt Nagy

Itt pedig a szára!

thumb
#43325
Zsolt Nagy

Szeretnék egy kis segítséget kérni!
Van néhány chili paprikám (már nem is tudom pontosan melyik-melyik) és az egyiknek a szárán megjelent fehér elszíneződés, a másiknak meg a levele fehéredett ki. Mi lehet az oka?
A választ előre is köszönöm!
Megpróbálok képet is küldeni!

thumb
#43324
Zoltan Aranyosi

Tisztelt tanacsado!

Ez egy csipos fuszerpaprika amit szobaban nevelek. Par napja jelent meg a leveleken, tapintasra erdes. A fonakja rendben van, habar a kepen sarganak tunik viszont normal fenyben zold szinu. Interneten nem talaltam semilyen leirast ami illene ra. Illetve ugyanezen faj egy masik peldanyan a leveleken vilagoszold foltok jelentek meg, regi es uj leveleken egyarant. Mi lehet ez, es hogyan lehetne kezelni?

thumb
#43240
Tóth Dávid

Tisztelt Tanácsadó

Fűszerpaprika levelein milyen elváltozás lehet ez. Esetleg valami kártevő vagy fertőzés?

thumb
#42886
marijan tot

Kedves szaktanácsadó
Paprika palantáim megbetegedtek és nem tudok rajöni mi a bajuk

thumb
#42603
marijan tot

Kedves szaktanácsadó
Paprika palantáim megbetegedtek és nem tudok rajöni mi a bajuk
egyszere let veve a jobb és a ball oldali is csak a ball beteg a job nem

thumb
#42602
marijan tot

Kedves szaktanácsadó
Paprika palantáim megbetegedtek és nem tudok rajöni mi a bajuk

thumb
#42601
marijan tot

Kedves szaktanácsadó
Paprika palantáim megbetegedtek és nem tudok rajöni mi a bajuk
a betegség két hete tart
3 hete kelt ki a paprika kelés után proplantal kezeltem
És azota is minden heten etgyszer kezelem mint ahogy a paradicsmot is
a paradicsomknak semi baja melékelem a képeket lehet tud segiteni előre is köszönöm

thumb
#42600
Gergely Hajnal

Kedves Kis Krisztiánné!

Köszönöm válaszát. A meztelencsigás eshetőséget elvethetjük, mert a palánták még bent vannak. :-) A tavalyról átültetett Cayenne-eknél is hasonló elváltozást tapasztaltam, mint ezen a Thaion. De ha vírus, és tényleg nincs más megoldás, fájó szívvel, de megválok tőle. :-)

#42579
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Gergely!

Összességében szép üdék a növényei. A problémás egyedek: a kisárguló alsóbb levelek nem okoznak olyan komoly gondot. Bármilyen stresszhelyzetre reagálhat így a növény, ez általában fajtakérdés. A középső levelek, a hajtáscsúcs ép, ezzel nem lesz gond. A száradni látszó, az gond. Azt a növényt én kidobnám. Feltételezem vírusfertőzött, vagy egy meztelencsiga hámozgatta, de nincs ép hajtáscsúcsa és sok a látható torzulás is rajta.
A tápoldatozáshoz használt Ferticare Starter (15-30-15) tökéletes választás fiatal növényeknél 2 dkg - 10 liter vízbe töménységig nyugodtan fel lehet menni. Lassan én célszerűnek látnám a tápoldatváltást. Javaslat Ferticare I. (14-11-25), 2 dkg - 10 liter vízbe.
További sikeres termesztést kívánva: Kis Krisztiánné Mariann

#42568
Gergely Hajnal

Kedves szakértők!
A képen látható két problémás egyed betegségére keresek megoldást. A foltos levelű egy Penis Pepper, a száradni látszó egy Thai Orange Hot. A kortársaiknak semmi bajuk, mindenből ugyanazt és ugyanannyit kapnak. A tápjuk 0,5 g/l Ferticare S.
Válaszukat előre is köszönöm!

thumb
#42521