Szelídgesztenye, csemegeszőlő, folytontermő eper

Pap Edina

1. Az eperpalántát nem kell takarni, ha már elültette és segítette öntözéssel (nem árasztással) a begyökeresedést, akkor nem tesz kárt benne a fagy. Ha mindenképpen takarni akarja, akkor azt szalmával tegye meg, de csakis az első mínusz 2-3 fokos fagy után, hogy ne hajtson ki a növény a takaró alatt.
2. A szelídgesztenyét nyugodtan ültesse el, ha fél a fagytól a tő körül lombbal lehet takarni, de a lombot ne kupacolja föl a törzs körül, mert befészkeli magát az egér, és lerágja a kérget.
3. A málnát is ültesse el most. termesztéshez itt talál segítséget: http://www.profifaiskola.com/noevenykatalogus/vmchk/cserjek-bokrok-rozsak/polka-raspberry-/-polka-malna/flypage.tpl.html
4. A szőlő gyökerét csak enyhén metssze vissza. Jó ötlet a vízzel való felszivatás. Nyugodtan öntözze, nem kell persze eláraszatni, de porszáraz talajban nem fog begyökeresedni.

#30823
Annár Milán

Tisztelt Hölgyem/ Uram!

4 gyümölcstermesztéssel kapcsolatos kérdésben szeretném segítségét kérni:
- Kb. 3 hete vásároltam 10db tápkockás kis folytontermő eper palántát, s az ültetést követően a virágait le is vágtam, hogy a tő erősödjön. Az lenne a kérdésem hogy szükséges -e valamilyen módon takarni, védeni a téli fagyoktól őket?
- Vásároltam 2db, 2L-es konténeres szelídgesztenye "castanea sativa" csemetét, s az eladó azt mondta, hogy ha nem merem a fagyok miatt kiültetni a végleges helyére őket /márpedig nem igazán merem/, akkor egy fűtetlen, sötét pincében minden gond nélkül áttelel. Ezt a teleltetést alkalmazhatom, vagy van ennek valami hátulütője is?
- A gesztenyékkel együtt vásároltam egy tő Polka folytontermő málnát is, igaz, hogy ezt minden ősszel tőből vissza kell vágni, hogy a következő évben a friss hajtásokon teremjen?
- Csemegeszőlő ültetéssel kapcsolatban pedig az lenne a kérdésem, hogy ültetés előtt az oltványok gyökérzetét bizonyos mértékig vissza kell –e vágni, illetve ha az oltványokat 2-3 órán át vízben áztatom ültetés előtt közvetlenül, akkor mennyire kell öntözni még ősszel? Úgy hallottam, hogy a szőlő nem bírja az állóvizet és félek, hogy a gyökere rothadásnak indulna…

Válaszát előre is köszönöm!

#30778