Cukkini betegsége

Edina Pap Szaktanácsadó

Tipikus kalciumhiány. Kapjon kalciumot lomb- és fejtrágyként.

Damisol Kalcium 1 l

2 687 Ft

#55338
Renáta Piros

Kepet itt csatolok:

#55321
Renáta Piros

Tisztelt Szakértők! Egy nagy esőzés után a cukkinim elkezdett haldokolni, a rajta lévő zöldség kezdemények csúcsa elkezdett sárgulni, felpuhult, megállt a fejlődésben és rothadásnak indult. A beteg részeket leszedtem, de pár nap múlva a leveleken sárgult-barnult foltok jelentek meg, lekókadtak, míg egyes leveleinek a széle bepödörödött. A korábbi kommentekből a kálium-kálcium hiányra tippelek, de lehet, hogy valami komolyabbról van szó?
Köszönöm a segítséget!

#55320
Edina Pap Szaktanácsadó

A 3 nap itt is érvényes. Én érő kultúrában már nem permeteznék. A lisztharmatos leveleket le kell szedni, szellős körülményeket biztosítani és a kalciumellátásra odafigyelni. A cukkíni csúcsrothadását ugyanis a kalcium hiánya okozza.

#55249
Viktória Mende

Tisztelt Szakértők! A Systhane 20 ew vegyszerrel permeteztük le a cukkiniket a kertben kezdődő lisztharmat miatt. A tájékoztatóján az szerepel, hogy hajtatott cukkininél az évi 3 nap, viszont a szabadföldi nincs feltüntetve. Kérdésem az lenne, hogy a 2 napja permetezett bokrokról mikor lehet a termést leszedni? Köszönöm a választ!

#55238
Edina Pap Szaktanácsadó

A cukkínilevél mintázata. Szép!

#55198
Judit Pintes

A kép lemaradt, itt csatolom.
Köszönettel,
Judit

#55098
Judit Pintes

Kedves Szaktanácsadó!

A cukkinibokor levelein szögletes fehér foltok jelentek meg. Gyanakszom a lisztharmatra, de szeretnék kérni egy megerősítést.

Köszönettel,
Judit

#55097
Edina Pap Szaktanácsadó

Kalcium- és káliumhiány. Kérem, adjon kalciumot is tartalmazó tápoldatot. Pl. Volldünger.

#53771
KovácsSashegyi László

Üdvözlöm!
Szeretnék segítséget kérni. A szabadba ültettünk cukkinit és pár napja a levelei el kezdtek befelé pöndörödni. Vannak rajta sárga és barna részek.
Mit csináljak? Megmenthető még?

Válaszát előre is köszönöm!

#53742
Paulik Nikolett

A lenti írásban nem láttom a teljes leírást, amit írtam :(
De segítséget szeretnék kérni, hogy mi baja lehet a cukkinimnek.
Locsolo kannábal locsolom és magról ültettem.
Szépen nőtt eddig, de pár napja ilyen a levele.

#53634
Paulik Nikolett

Sziasztok,

Segítséget szeretnék kérni

#53633
Edina Pap Szaktanácsadó

Ha a termésrothadás már elindult, semmit nem lehet tenni. Rézzel lehet megfogni a betegséget. Az élelmezés-egészségügyi várakozási időt be kell tartani. Pl. Cuproxat évi-je 7 nap zöldségben.

#53524
Jutka Bánkiné

Csepegtető öntözést alkalmazunk, asátrak nyitva vannak, most az alsó leveleket vágom le. Mit javasol.,mivel próbáljam anövény állapotátjavítani. Használunk Scúdót, Setet. Milyen permetszer javasolna?
Üdv Bánkiné Jutka

#53313
Edina Pap Szaktanácsadó

Kalciumhiány miatti csúcsrothadás.
https://www.youtube.com/watch?v=d6L4fwfc_14

#53278
Jutka Bánkiné

Kedves Mária,
A cukkini betegségéhez csatolnék még képet.
Köszönöm Bánkiné Jutka

#53263
Jutka Bánkiné

Kedves Mária,
sajnos sok baby cukkini hegye beráncosodik, elveszíti rugalmasságát, el kezd sárgulni, majd berothad. A kellően áttszellőző sátor elején is megjelennek úgy, ahogy a sátor közepén.
Permeteztük réztartalmú szerekkel sajnos nem segített, eddig.

#53262
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A cukkini termésen baktérium okozza a tüneteket. Hetente permetezni kell réztartalmú gomba- és baktérium ölő készítménnyel. Az alsó levelek hervadása, sárgulása és besodródása is láható..A tünetes terméseket rövid időn belül el kell távolítani. Ebben az évben gyakran keresnek meg hasonló problémával, tehát kézbe is vehettem a paradicsom még éretlen termését. A betegség terjedése vetőmaggal történik Állományban az átvitele vektorokkal /levéltetvek, üvegházi molytetvek és tripszek/, öntöző- és esővízzel/ valamint zöldmunkákkal vihető át egyik növényről a másikra. A nagymértékű fertőzésben az időjárási anomáliák feltétlen nagy szerepet töltenek be. A réz jó hatékonysággal működik a baktérium ellen. Paradicsom és paprikában is célszerű hetente permetezni és a növények jó kondícióját /tápoldat, megfelelő öntözés/ biztosítani.

#50953
István Hargitai

Kedves Mária!
A kis termések 4-6 centiméteres korokban elhalnak, de a nagyobbaknak is a vége elvékonyodik, majd megpuhul és elhal.
Tanácsot kérek, hogy mivel permetezzem.
Köszönettel István

#50773
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A cukkini tápanyaghiányban szenved. Biztos, hogy nitrogén, vagy kálium hiányzik - a főelemek hiány-tünetei mindig az alsó leveleken jelentkeznek Ezért a Wuxal lombtrágyát ajánlom öntözésre kezdetben heti gyakorisággal /Wuxal Super tápelemarányai 8:8:6 + mikroelemek/

#50308