talaj javítás

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Zoltán. Zöldségtermesztésre a porhanyósabb rész alkalmas, míg az agyagos inkább gyümölcsfák, esetleg káposztafélék számára. Gyümölcsfák esetébe csak az ültetőgödörben (kb. 1 m3) kell feljavítani a talajt. Fontos, hogy a zöldséges kert napfényes legyen. Javaslom kiemelt ágyás készítését a rossz talajú területen, amibe jó minőségű zöldségföldet (pl. Vegasca) tölt. A talajjavítás céljára ősszel nagy adagú, 10-20 kg/m2 szervestrágyát javaslok bedolgozni, vagy komposztot, ha majd 2-3 év múlva termelődik. Hosszú idő a talajjavítás, de ha hosszú távra gondolkodnak, megéri.

#31591
Zoltán

Kedves Mindenki,

vidéken vásároltunk házat és szeretnénk egy kis konyhakertet létrehozni. A tavaly rengeteget próbálkoztunk de gyakorlatilag semmi sem termett meg, minden nagyon élettelen volt. Kb. 100 - 300 nm területet szeretnénk erre használni, vegyesen idény zöldség illetve kevés eper, ribizke. Az ásás során azt tapasztaltam, hogy egy része kőkemény agyag viszont a másik része meg porhanyós fekete föld. A kert ezen része gyakorlatilag egész nap napos, nincs árnyékban. A terület egy kevésbé felkapott kis szőlő domb(hegy) oldalában van, ha ez jelent valamit.

A kérdésem az lenne, hogy nagy általánosságban milyen trágyát, tőzeget, földet, stb... tudnátok nálam tapasztaltabbak javasolni, hogy egy kicsit feljavítsuk a területet? Lehetőleg szerves dolgokat szeretnénk használni, néztem itt a gazdabolt webáruházában is a termékeket, esetleg a Tőzeg Brown 025W 300 l Kekkila + BIO-REX pelletált szarvasmarhatrágya 25 kg jelenthet megoldást?

Előre is köszönöm tanácsaitokat,
Zoltán

#16953