fokhagyma termesztés

Barabás Mariann

meg tudná mondani hogy a cukorborsonál a levél alján (bent a levélben)apró hehér nyüvek vannak az milyen kértevö?köszönöm!

#32110
Barabás Mariann

köszönöm a tanácsot! most hogy már benne vannak a nyüvek a fokhagymába már nincs mit tenni?

#32109
Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Mariann Barabás!
A hagymalégy esetében a kártevő alak a légy lárvája, a nyű (kis fehér „kukac”), amely a levélben és a fejben szívogat. Itt már elérni nem tudjuk, ezért azt kell megakadályozni, hogy bejusson oda. A cél, hogy a elpusztítsuk a legyeket, amelyek tojásaikat a levelek tövéhez rakják. Az ezekből kikelő nyüvek „rágják” aztán be magukat a növénybe.
A permetezés idejének meghatározásához használjunk csapdát. A hagymaágyásba helyezzünk ki május elején egy kis fehér vagy világoskék vödröt, tegyünk bele mosogatószeres vizet. Amint megjelennek a félcentis legyek a vízben, permetezzünk a II. forgalmi kategóriába tartozó RELDAN* 40EC-vel, amiből 25 ml-t kell 10 liter vízben kijuttatni. A kezelést egy hónappal később ismételjük meg.
Üdvözlettel, Tick Zoltán

#32097
Barabás Mariann

vöröshagymát termelünk meg fokhagymát 1ha -on gondjaink vannak a hagymalégyel nem találok rá vegyszert a gazdaboltos( itteni )aktarát ajánlot jo lesz ha azzal permetezem le vagy valami más kellene?nagyon várom valaszát!( idén termesztek elöször hagymát)

#32082
Varju

Köszönöm a választ .

#27662
Antics Katalin

Valóban egy egész hónapot késett a kiültetéssel. A tavaszi fokhagymaültetésnek a tél végén, február,- március elején van az ideje. Mivel a melegben 20 0C felett a gyökér növekedése korlátozott. Amennyiben minden mást szakszerűen végzett akkor őszre valószínűleg beérik a fokhagymája, de nem lesz olyan erős és ellenálló.

#27316
Varju

Tisztelt fokhagyma termesztők !
Kérdezni szeretném,hogy április első hetében elültetett tavaszi fokhagyma beérik -e szeptemberre ? Sajnos lekéstem a februári ültetésről.

#27195
Balázs viktor

szia!
szeretnék tőletek pétisót vásárolni 800nm területbe
teszek fokhagymát 30cm sorokba..mekkora kiszerelést válasszak ,illetve duggatás után a sorra szórható?válaszukat előre is köszönöm!

#27029
Pap Edina

Tavasszal is nyugodtan elültetheti. Most már alkalmas az idő rá.

#26829
Mikoly Péter

Jó napot kívánok!

Őszi fokhagyma fajtát vásároltam, sajnos az idő nem engedte hogy idejében elültessem. Kérdésem az lenne, hogy tavasszal is ültethető-e? Száraz hűvös helyen van tárolva, nincs szétbontva a buroklevélből, véleményem szerint növekedésbeni előnye és mérete nem lesz akkora mint az elvárható lenne, egyébként ki kellene hajtania.
Előre is köszönöm véleményét!

#26643
Pap Edina

Valóban így van! A legnagyobb "paráznaság" az, amikor makói cég szerel ki nemzeti színű szalaggal kínai fokhagymát. Egyébként könnyű megismerni, mert a kínai fokhagyma gyökerét sekélyen kikerítve eltávolítják.

#25880
szonyeg

Ha a piacon akar vásárolni,vagy boltban az még nem biztos ,hogy magyar.Az lenne a legjobb ha a hazájából,vagy környékéről(Makó és környéke) vásárol.Sajnos mint termellő nagyon sok boltban láttam már magyar hagyma néven futót,köze nincs hozzá.

#25840
Pap Edina

. A legegyszerűbben fiókhagymáról (gerezdekről) szaporíthatjuk, őszi (október eleji) vagy tavaszi (február-márciusi) dugványozással. A tavaszi fokhagyma kisebb, de szárazanyag-tartalma magasabb, ezért jobban eláll, míg az őszi fokhagyma nagyobb, de csak rövid ideig tárolható. A fokhagymának jól előkészített, laza, tápanyaggal jól feltöltött ágyást készítünk. A dughagymákat 5-6 centiméteres tő- és 20-25 centiméteres sortávolságra ültessük, 6-8 centiméter mélyen dugjuk le a talajba. A fokhagyma fény-, tápanyag- és vízigénye közepes, akár öntözés nélkül is megtermelhető.

#21880
Vargáné

Üdvözlöm!
Fokhagymát szeretnék ültetni. Megfelelő-e ha piacon szerzem be a fokhagymát és gerezdekre szedem, vagy hol tudom egyéb helyen ezt beszerezni??

Várom válaszukat, fontos lenne.

Köszönöm.

#21866
Pap Edina

Egészséges, szép nagy fejű, őszi fokhagyma gerezdjeit el lehet még ültetni.

#16250
Jekelfalvi Ferenc

T. Hölgyem/Uram,

pont egy hete várom a válaszukat, remélhetek, avagy
keressek máshol ?

Tisztelettel

#16235
Jekelfalvi Ferenc

Tisztelt szakértők,
a kertemben fokhagymát szeretnék ültetni.
Az lenne a kérdésem, hogy megfelelő-e, ha a piacon veszek magyar fajtát, ls gerezdekre szedve eldugdosom, vagy pedig vennem kell valahol (Hermes) olyat ami ültetésre alkalmas.

Köszönöm válaszukat

#16179