sárgarépa, petrezselyem

Istvánné Azari

Újabb gondom hogy a gyökértesten szürke apró tetvek jelentek meg.Mit tanácsol?

#43488
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Azari Istvánné!

Javaslataim: Kiegyelt, nem túl sűrű állomány, a növények kiegészítő öntözése (természetes csapadékon felül) inkább a sorközök árasztásával történjen. Gombaölőszeres kezelés Amistar, vagy Amistar Top.
Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann

#43385
Istvánné Azari

petrezselyem rozsda megelőzéséhez kérek tanácsot

#43308
Krisztiánné Kis Szaktanácsadó

Kedves Zombori Istvánné!

A gyökérpetrezselyem rothadásos betegsége vagy ervíniás, vagy szklerotíniás eredetű. Megelőzése érdekében érdemes a répaféléket egyszikű elővetemény után vetni (pl. kalászosok). Fontos, hogy ne kerüljenek frissen trágyázott ágyásba. Kerülni kell a túlzott nitrogén adagolását. A tenyészidő második felétől fokozott kálium adása segíti a megfelelő érést. Kerülni kell a sebzések kialakulását, hisz a rothadást okozó fertőzések talaj eredetűek (kerüljük a túlöntözést - sajnos az idei év rendszertelen, de alkalmankénti jelentős mértékű esőzései nem segítettek). Felszedés után kiemelten fontos a válogatás, a sérült gyökereket külön kell kezelni, a sebeket beszárítani. Tisztelettel és üdvözlettel: Kis Krisztiánné Mariann.

#41458
Istvánné Zombori

Tisztelt Szaktanácsadó!

Gyökérpetrezselyem gyökérnyak felőli berothadását mi okozza? A májusban vetett állományban nagyon nagy mértékű volt a károsodás.

#41455
Dávid Tari

Tisztelt Szaktanácsadó Hölgyem!
Lenne önhöz pár kérdésem:
Petrezselyemnél mikor kell használni a amistar toppot vannak benne elvétve levélfoltosság ?
és milyen menyiséggel mennyi vizben feloldva?
Levél tetü lárvák ellen milyen szer ami hatásos és milyen menyiségben mennyi vizben feloldva?
a kettöt ösze keverve kijutathatom e ha nem akkor emnyni idö kel elteljen az elsö permetezés után hogy a másikat ráfujhassam?
Elöre is köszönöm Segitségét és Válaszát
Tisztelettel:Tari Dávid

#36663
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Fehér Tibor. Mivel a fiatal levelek egészségesek, tápanyag-probléma lehet. Elsősorban a foszfor, melyből lehet sok is. Kevesebbet öntözzön, és használjon Wuxal-t hetente.

#36431
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Szabó úr! A foltokat gombabetegség okozza. Réztartalmú gombaölő szerrel /pl.Cuproxat/ 3 naponta érdemes permetezni, majd ha javul a növénykék állapota, elég hetente. A talaj legyen lazítva és az öntözővizet csökkenteni kell.

#36430
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Molnár András. Zöldséges kertben lehet alkalmazni a szabad forgalmú Stomp Supert /paradicsom, paprika, sárgarépa, petrezselyem, zeller és káposztafélék/ magról kelő egyszikű és néhány kétszikű gyomnövény ellen. A tarackbúza és más egyszikű - akár évelő gyom ellen is szelektív gyomírtó szerek pl.Agil - is alkalmazható. .

#36427
tibor feher

petrezselyem levele sargul,majd bekanalasodik kis ido mulva a level szele belilul .fogyokeren apro hajszalgyokerek nonek.mijen hinytunete van?

#36350
Laci Szabó

Mi baja lehet a most 8-10 cm-es petrezselyemnek?
Előbb csak a levelek szélei, aztán az egész levél elpusztul, és napok alatt az egész növény... és hetek alatt az egész állomány.
A mag csávázott, és tavaly is így jártunk.
Mivel lehetne megvédeni?

#36339
Andras Molnar

kelés után milyen gyomírtó használható a zöldséges kertben

#36158
Pap Edina

A fagyok előtt, de a petrezselymet nem is mindig szokták. Védett kertben leszalmázva a földben is teletethető, amennyiben nincs pocokveszély.

#11943
Mari

Szeretném megtudni, hogy mikor kell betakarítani a sárgarépát és a petrezselymet, mert vita tárgya ez a családban.
Köszönettel: Mari

#11927