Gibberellin

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves Cs. Péter!
Had kérdezzem már meg, hogy hogyan jutott önhöz a hormon? Mert ha hivatalosan, akkor ott van mellette a magyar nyelvű utasítás is.
Nem javaslom a használatát, amennyiben nem tiszta forrásból való.

#44433
Péter Csáki

Jó napot kívánok!
Érdeklődnék a gibberellin szer használatáról. Egy ampullát mennyi vízhez szükséges bekeverni? Krizantémhoz (creamist) szeretném használni. Az ismétlés szükséges 2 hét után? Nem lesz baja a növénynek ha külső hormont kap? Köszönöm a választ előre is!
Üdv!

#44249
Pap Edina

Igen, nálunk kapható. Lépjen kapcsolatba termékforgalmazóinkkal.

#25719
Görbe Zsolt

Tiszteletem,én krizantémhoz használtam a gibberellint viszont most sajnos ahonnan eddig vásároltam elfogyott.Tudna nekem segíteni hogy honnan vegyek? Köszönettel!!!

#25644
Simon Tamás

Jó akkor még egy részlet.
A bogyónövekedésre alkalmazott 25-30 ppm-es gibberellines kezelést ha eltúlozzák, vagy megismétlik (ahogy néha szokták) akkor előfordul, hogy a fürtkocsány elveszti látványra is kellemes hajlékonyságát, mű kinézete lesz, és ez vevőriasztó, Valljuk be: nem gusztusos.

Ceterum jacta est: vigyázni minden hormonális beavatkozással! Erre a mi körülményeink között (klíma, fajta stb.) nincs kialakult technológia. Csak kicsiben, lépésről lépésre, mint a mocsárban zsombékról zsombékra!

Ennyi! Tsók a tsalád!

thumb
#23361
Simon Tamás

Most végképp nem értem. Egy képet az előző postám mégis elküldött, de többet nem fogadott be.
Megpróbálom folytatni. Tehát a most szándékozni küldött képen ez az Isten barma, nem hívén el az általam írásban részletesen leírt receptúrát. megtízszerezte azt. Büntetésből a fotóapparát elé állítottam máig meglevő collstokommal, hogy megörökítsem mit tett. Az hogy a fürtök 28 cm-esre nyúltak még hagyján. De tökéletesen elrúgtak, arról a parcelláról (0,2 ha) sem abban a szüretben de még a következőben sem volt semmi szüret!
Most elküldöm ezt az írást is, kiváncsi vagyok megy hozzá e a kísérő kép.
Üdv!

thumb
#23360
Simon Tamás

Még nehány gondolat a gibberellin szőlőbeli alkalmazásához.
Előbbi írásom 1./ pontjában nem írtam, de a 2-3 c, fürtkezdemény gibberelines kezelése (lásd az első képen) természetesen azt a célt szolgálja, hogy a fürt nekiindulva a hosszanti növekedésnek a gibberellin erre rásegítsen, tehát a fürt hosszabb legyen. A gibberellin ugyanis, mint a növényekben egyébként is előforduló hormon, a sejtek megnyúlását segíti elő.
Most látom, hogy hiába próbálom a csatolni kívánt fényképeket társítani ez nekem nem megy. Erre már külön tanfolyamot nem fogok elvégezni. Legyen felhasználóbarát (ezt ma így mondják a program.
Tehát csatolmányozható képek hiányában itt befejezem.
Uff!

thumb
#23359
Simon Tamás

Nekem ÉK-brazíliai csemege szőlőtermesztési tapasztalataim vannak. Ott két különböző céllal és időpontban végeztek gibberellines kezelést.
1./ A fürtkezdemények 2-3 cm-es nagyságakor 1,5-max. 3 ppm-es töménységben. Ezt aztán kezdték elhagyni a nem egyértelmű eredmények miatt.
2./ nem borsó hanem sörét nagyságú bogyóméretnél (tehát a bogyónövekedés megindulásakor) 25-30 ppm-es töménységben.
Ez főleg az Itália fajtánál teljesen általános. A Red Globo fajtánál ezt nem alkalmazták. A magnélküliek akkor kezdődó termesztésénél többszöri, változó töménységű kezelést kezdtek használni, próbálkozni.
Veszélyes minden hormon használat, sok-sok próba tapasztalat kell az üzemszerű alkalmazáshoz. Fővirágzásban ??? Hmmm!

#23346
Bajusz Csaba

Azt szeretném kérdezni hogy a szőlőt milyen töménységű gibberelinnel kell kezelni fővirágzáskor és zöldborsos állapotban fűrtnyujtás céljából, hogy ne legyen olyan zárt.

#23250
Pap Edina

A szakírók a gibberellin-oldat kijuttatására a fővirágzás időszakát javasolják, 20-50 ppm-es (0,00002-0,00005 %) töménységben. A gibberellin hatása fajták szerint eltérő lehet. A hormonkezelésnek kedvezőtlen utóhatásai is lehetnek; visszaesés jelentkezhet a fakadás és a termékenység mértékében.

#9879
Varga Dániel

Tanulmányim során találkoztam a gibberellinnel,mint növekedés fokozó hormonnal
szőlőhöz ajánlották,kérdésem,hogy érdemes-e permetezni vele?Előre is köszönöm

#9816