tüskétlen szeder

Pap Edina

A szárazság, illetve a késő tavaszi fagy a málnákban és a szedrekben is sok kárt tett, nagyon nehezen tárnak magukhoz. Öntözés és tavasszal N-dús, virágzásól és augusztusban K-dús műtrágya adható, azt meghálálja minden bogyós, ami segíti a következő évi termővesszők kifejlődését, fásodását. A másik témában e-mailben megkeresem. Üdvözlettel.

#28763
Csengeri

Kedves Pap Edina!
(Ez nem tartozik a tárgyhoz: a Kerti Kalendáriumban találtam egy mosolyogtató kis sajtóhibát, s ezért végignéztem a lap impresszumát, nem találnék-e egy e-mail címet, mint elérhetőséget. Nem találtam, de örömmel vettem észre az Ön nevét, mint "régi ismerősét", s így kérdezem: hova küldhetném észrevételemet?)
Ami a szedret illeti, sajnos csak mai képet tudok küldeni.Végignéztem "archívumomat", de nincs régebbi képem, ami kontrollként szolgálhatna. Máskor a virágzás idején már szinte tömör zöld falat alkotott a növény, és a mostani, szinte ceruza vékonyságú fő szárak helyén hüvelykujj vastagságú "sudarak" futottak. Tősarj sem indul még annyi sem, amennyi a jövő évi utánpótláshoz elég lenne.
Vegyszeres gyomirtás nálam nincs, permetezni a szokványos növényvédő szerekkel szoktam.
Köszönettel várom véleményét: Csengeri.

#28536
Pap Edina

Kérem, küldjön képet! Nem szokta a díszburkoltatot Glialkázni?

#28306
Csengeri

Köszönöm szépen az egykori választ, azonban
a növények azóta is folyamatosan gyengülnek, az idén már „kóros” kinézetűek.
Arra gondoltam, hogy a díszburkolatból a lugassal párhuzamosan felszednék köveket, és oda vízben oldott műtrágya formájában juttatnék be tápanyagot. Ezt esetleg évente két- háromszor megismételném.
Kérdéseim a következők: Van-e ennek értelme? A lugas vonalától milyen távolságra lehet a hajszálgyökér-zóna? Milyen műtrágyát, milyen mennyiségben és milyen töménységű oldatban használjak?
(Levéltrágyázást már alkalmaztam, de nem hiszem, hogy azzal a teljes tápanyag utánpótlást meg lehetne oldani.)
Előre is köszönöm válaszukat: Csengeri.

#28235
Pap Edina

Tápoldattal, illetve lombtrágyával.

#9608
Csengeri

Másfél méter széles földsávban kb. 6 m hosszú tüskétlen szeder lugasom van. A sávot egyik oldalon fal, a másikon széles "térkő"-burkolat határolja, a középvonalban vannak a tövek.

Hogyan tudnék tápanyagot adni a szedernek?

Eredetileg arra gondoltam, hogy a térkő-burkolat mentén leások, a gyökerek egy részét elvágom és ezeket itt és így sarjadzásra késztetem, s így ebben a zónában lehetséges lesz a tápanyag felvétel. "Kutató ásásaim" azonban azt az eredményt hozták, hogy itt vékonyabb gyökér alig van, egy ásónyomnyi mélységben pedig hüvelykujjnyi vastagságú, a burkolat alá futó gyökerekkel találkoztam, amiket már nem mertem elvágni.
Így most elég tanácstalan vagyok.
Válaszukat előre köszönöm.

#9540