Tavaszi és őszi műtrágya

Pap Edina Szaktanácsadó

Kedves András!
A kalcium felvételét a talaj magas nitrogén-, kálium- és magnéziumtartalma is akadályozza. nagy szerepet játszik a vízellátás is; öntözött ültetvényekben jobb a Ca-felvétel. A szulfát típusú műtrágyák savanyítják a talajt, ammónium-szulfát trágyázásra inkább tavasszal kerüljön sor, ha valóban szükség van N-pótlásra. A talaj szerkezetét őszi szervestrágyázással javíthatja. Kedvezőtlen talajtápanyag-viszonyok mellett, de egyébként is, minőségnövelés céljára indokolt a Ca-lombtrágyázás virágzást követően termésérésig, önállóan, vagy a növényvédelmi kezelésekkel egy menetben (kivéve réztartalmú szerek használata esetén!!!).

#54512
András Nagy

Tisztelt szaktanácsadó!
Szőlő és csonthéjas kultúrában kalcium felvételét szeretném erősíteni. Hiába van a talajban 15-20% CaCO3, még is a levélanalízis kevés Ca tartalmat mutat. Ammoniumszulfát és vasszuflát kijuttatásra gondoltam talajon keresztül. Segítenek-e ezek az anyagok a PH csökkentésben, illetve a kalcium feltárásban? Továbbá van lehetőségem dolomitliszt kijuttatásra, érdemes-e beruházni rá? A több Mg sem lenne baj. Talaj PH 7,5 Ka40
Köszönöm válaszát!

#54500
Pap Edina Szaktanácsadó

Természetesen lehet javítani a helyzeten, de több éves folyamat lesz. Attól függ, hogy mit szeretne termeszteni. Fontos, hogy ősszel nagy mennyiségű szerves anyagot (istállótrágya, komposzt) dolgozzon a talajba, illetve, a termesztett növénykultúrának megfelelő adagú és összetételű műtrágyát is. A talajműveléssel egy menetben mindig össze kell szedni az előkerülő törmeléket. (Mi 20 éve műveljük a kertet egy feltöltött területen, és minden évben fél diszperzites vödör kavics, tégla- és betondarab jön elő). Kitartás és türelem!

#54030
Ildikó Kerékgyártó

használatra örököltem egy kiskertet, valamikor feltöltötték a területet 20 centi földdel. Alul szemét, törmelék, üvegdarabok, meg az eredeti talaj van. Az elmúlt 50 évben csak szőlő volt benne , trágyázva 15 éve nem volt. Jelenleg fehér herét ültettem bele, haszonnövényként pedig szilva, birskörte, őszibarack, sárgabarack, golden alma csemete van benne. Lehet ezt a szörnyű helyet termővé tenni tápanyag bevitellel, vagy nem érdemes ezzel foglalkozni? Ha lehet, hogyan lehetne tápanyagot pótolni?

#54012
Pap Edina Szaktanácsadó

Ősszel mindenképpen javasolt komplex, főleg magasabb káliumtartalmú műtrágya. Ha gyenge minőségű a talaj, szerves trágya, komposzt is. A tápanyag 3/4 részét ősszel kell kijuttatni. Tavasszal nitrogénesebb, de szintén összetett műtrágyát használjon. A növények tápanyagigényének megfelelően kell megválasztania tápoldatozást. Kérem olvasson szaklapokat, pl. Kerti Kalendárium (https://magyarmezogazdasag.hu/kertikalendarium) vagy szakkönyvet: pl. Házikerti kézikönyv, 12 hónap a kertben, Zöldségtermesztők kézikönyve. Ez utóbbi digitálisan is elérhető: https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/zoldsegtermesztok/index.html

#52881
Alex Kotán

Konyhakerti növényekről. Mivel a családban mindenki mást szeret, így kb minden, ami akár egy piacon található, talán még több is. Kelbimbótól paprikán át burgonya, édesburgonya, kukorica, eper, málna, szeder, stb.

#52862
Pap Edina Szaktanácsadó

Milyen növényekről van szó?

#52850
Alex Kotán

Tisztelt Szakértő!
Hatalmas mennyiségű lótetű miatt sajnos nem tudunk szerves trágyát használni.
Kérdéseim:
1. Tavasszal a vetés előtt javasol-e valamilyen alap műtrágyát berotációzni, vagy elegendő majd a Volldünger fejtrágyaként használva?
2. Őszi ásásnál javasol-e valamilyen komplex műtrágyát beásni a talajba? Vagy ha már tavasszal használom, akkor nincs értelme?
Köszönettel
Alex

#52784