Örökzöld magnólia

Pap Edina Szaktanácsadó

A keserűsóban csak magnézium és kén van. Összetett Volldünger tápoldat megfelelő, lehetne hetente adni. Célszerű lenne a dézsát takarni, mert a kis földtömeg könnyen felforrósodik, és megfő a gyökérzet. A szélsőséges időjárási körülmények is hatással vannak a növényekre. Nagy melegben nem tudják úgy hasznosítani a tápanyagot, ahogy kellene. ha csak 1-2 levél károsodott, nincs gond, le kell ezeket szedni.

#53970
Kovács Katalin

Kedves Pap Edina!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget. A földünk elég rossz minőségű, ezért van egyébként nem kis dézsában savanyú földben. Volldünger műtrágyával öntözöm 3 hetente, keserűsót is kap időnként, és még mindig beteg. Már legalább annyit sikerült elérni, hogy virágzik. Fenyő mulcs is van alatta. A kérdésem az lenne, hogy adjak neki rhod. műtrágyát, a volldünger és keserű só mellett vagy ahelyett? Mivel tudnám végre egyensúlyba hozni a növényt? Köszönettel: Kovács Katalin

#53833
Pap Edina Szaktanácsadó

A magnóliát ki kellene ültetni, vagy legalábbis nagyobb edénybe átültetni és rhododendron táppal megkínálni. Hosszú távon a tartós hatású rhododendron műtrágya talajba bedolgozása a megoldás. Tápanyaghiány látszik, a növény valószínűleg a rossz tartási körülmények miatt gyengül, emiatt baktériumos foltosodás alakul ki a levelén. tünetes leveleket távolítsa el. A cserépföld felszínét javaslom agyaggranulátummal fedni, ami jó víztartó és árnyékoló hatású. A magnólia vízigényes.

#53546
Kovács Katalin

Kedves Szaktanácsadó!

Az örökzöld magnóliámnak sárgul és pöttyös néhány levele. Egyébként dézsában van, és hoz új hajtásokat is. Mi lehet a levél sárgulásnak a pöttyökkel az oka?
Koszonettel: Kovács Katalin

#53479
Pap Edina Szaktanácsadó

Baktériumos levélszél-elhalásnak vélem, ami hűvös, csapadékos időben támad. A beteg leveleket távolítsa el, a növénynek biztosítsa a szabad légáramlást, ne legyen sűrűn körbeültetve. Permetezzen réztartalmú szerrel, ha az időjárás engedi (száraz időben, 10 C-fok felett).

#51869
Katalin Kovács

Az örökzöld magnólia levelein szürkés barnás foltok jelentek meg, valamint sárgásak a levelei. Mi tegyek?

#51822