Leyland ciprus tavaszi műtrágyázása

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves Zsolt!
Két gondolatom van. Az egyik, hogy a sárguló növény eredetileg zöld volt? Van ugyanis egy Gold Rired fajtája a leylandiinak. A másik, ami valószínűbb, hogy tápanyaghiány az ok. A kavicságy, plusz ha van alatta geotextil, nagyon aggályos. A talaj alatta lehet, hogy nem szárad ki és nem gyomosodik, de levegőtlen lesz és túl nedves, tömörödött. Ezt nem kedveli a leylandii.
A kavicságyat javaslom kéregre cserélni. A talajt előtte kicsit fel kell lazítani és tavasszal tartós hatású fenyőtápot + keserűsót kellene a talajba dolgozni. Ha tavasszal a levegő hőmérséklete már tartósan 10-12 fok felett van, akkor összetett lombtrágyát is lehet kijuttatni. Termékeket itt talál:

#57422
Zsolt Toroczkai

Üdvözlöm! Tavasszal lesz két éve, hogy Leyland ciprust ültettünk 70 méter hosszan. Ősszel néhány egyed el kezdett sárgulni, ami a tél folyamán tovább terjed. A tavaszi táp kijuttatásával ez visszafordítható? Milyen tápot és mikor lenne érdemes kijuttatni? Válaszukat előre is köszönöm!

#57421
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A tartós műtrágyát a fenyőmulcs felszedése után kell bekapálni sekélyen a növények köré, beöntözni, és visszateríteni, esetleg felfrissíteni a mulcsot.

#49610
Pető Gábor

Az okozhat bármilyen problémát, ha ültetéstől kezdve fenyőmulccsal van takarva a talaj a növények körül? Célszerű felszedni, vagy ottmaradhat?
Köszönöm!

#49558
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A nitrogén természetesen zöldít, de csak nitrogénhiányos állapotokban (sárgulás) javasolt használni, akkor is kombinációban. A nitrogén gyors hajtásnövekedést indít el, ezáltal megnyúlnak a szövetek, gyengül a sejtfal, ami a kártevők és kórokozók bejutását könnyíti. Éppen ezért inkább ellenkezőleg, a sejtfalakat erősítő magas káliumos műtrágyát javaslunk, amit ki lehet (kell) egészíteni magnéziummal (pl. külön lombtrágya formájában, pl. Fitohorm Mg, Damisol Mg), ami szintén zöldítő, színélénkítő, és szövetszilárdító hatású.

#49312
Pető Gábor

Nagyon köszönöm válaszát! Még egy kérdést engedjen meg. Akitől vásároltam a magas nitrogénes műtrágyát javasolta. Melyiket rendeljem meg, mivel járnak jobban a Leylandok? Van előnye és/vagy hátránya a magas nitrogénesnek?
Előre is köszönöm!

#49294
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Magas káliumos Osmocote Pro 8-9 hónapos javasolt a töve köré bekapálni 20-30 dkg/ tő mennyiségben. A túlöntözést is kerülje, mert befulladnak a gyökerek. A nyár folyamán célszerű káliumos, magnéziumos lombtrágyát (Vuxal Super) is kipermetezni rá a hűvösebb esti órákban (25 C-fok alatt).

#49277
Pető Gábor

Üdvözlöm!
40 Leyland ciprust telepítettem (120cm-eseket) tavaly szeptemberben, a javaslatoknak megfelelően (trágyázva, megfelelő távolságra, fenyőmulcs takarással) Szeptembertől a fagy beálltáig rendszeresen voltak öntözve.
Ennek ellenére mostanra nagyobb része elkezdett barnulni. A tavasz közeledtével javasolták, hogy hosszan tartó hatású műtrágya használata esetleg segíthet. A kérdésem az volna, milyen Önöknél forgalmazott terméket tudnának javasolni erre a problémára, és ezt mikor/milyen mennyiségben javasolt használni?
Válaszukat előre is köszönöm!

#49255