TÁPANYAG

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A rhododendron télálló. nem kell takarni, a sötét takarás miatt barnultak a levelek. Semmit ne csináljon, mert a virágrügyek, úgy látom, épek. Helyezze félárnyoks helyre a kertben, és kezdje el öntözni kizárólag esővízzel vagy forralt és lehűtött, nem túl hideg vízzel. Használjon rhododendron tápoldatot, vagy rhododendronokhoz ajánlott szilárd műtrágyát kever a talaj felső rétegéhez. Fölfrissítheti a talajt rhododendron föld terítésével.
https://www.gazdabolt.hu/hobby-mutragya/53-asb-rhododendron-tragya-25-kg.html
https://www.gazdabolt.hu/viragfold-tozeg-talajkondicionalo/6455-rhododendronfold-80-l.html

#49279
Szilvia Lantos

Kedves szakertök,
Teraszomon elö Rhododendronomrol most vettem le a teli takaro anyagot es döbbenten tapasztaltam, hogy szinte egy levele sem maradt!
Amik megmaradtak azok is össze vannak pöndörödve, el vannak feketedve. Szinte kopasz agai vannak csak. Mi tehetnek vele, hogy ujra eletre kelljen?
Ha levagom az agait, ki lehet ujra gyökereztetni?
Tanacsait elöre is köszönöm!
Üdvözlettel, Szilvia

#49259
Györgyné Kökény

Nagyon köszönöm a válaszát!

#47149
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A szerves trágyát kizárólag a talajba forgatva, ősszel szabad kijuttatni. Alapvető feladata nem a tápanyagpótlás, hanem a leromlott talajok humusztartalmának növelése. Az érzékenyebb hagymás, gumós növényeknél nem célszerű használni. A rózsa tápanyagigényes növény, így célszerű tartós műtrágyát bedolgozni a t9ve köré tavasszal. Pl. https://www.gazdabolt.hu/hobby-mutragya/1399-substral-osmocote-hosszu-hatastartamu-rozsatragya-075kg.html elegendő mennyiségű tápanyagot biztosít őszig.

#47005
Györgyné Kökény

Tisztelt Tanácsadók!

Két kérdésem lenne. Az egyik az, hogy Siforga baromfi trágyát a rózsáimnak adhatok-e? Ha igen, akkor szükséges-e rózsatápot használni. Nekem a Siforga anyagilag kellemesebb megoldás lenne.
A másik kérdésem: A kertemben Orgevit baromfi trágyát használtam és vagy emiatt, vagy valami más miatt a harangvirágaim nem maradnak meg. Régebben nagyon szépek voltak. Létezik, hogy ennek oka a baromfitrágya használata?

#46808
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A Plantafol alapvetően levéltrágya. 10 liter vízhez 5-10 dkg a dózisa. Elvileg talajra is kijuttatható alacsonyabb, 3-5 deka/10 liter adagban. Alapvetően
mit szeretne most, augusztus végén tápoldatozni?

#46155
CSABA FILÓ

ÜDVÖZLETEM ,SZERETNÉM MEGTUDNI HOGY A PLANTAFOL,GYÖKEREN KERESZTÜL FELSZIVÓDIK E 10L HEZ MENYI KELL,MENYI IDÖNKÉNT LEHET HASZNÁLNI? DISZNÖVÉNYEKRE

KÖSZÖNÖM SZÉPEN

#46127