smaragd tuja műtrágyázása

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Kedves B. Imre! A javasolt műtrágyák között hatástartamban van különbség, ha kora tavasszal adja ki, akkor a 8-9 hónapos egészen őszig hat, ha később, nyáron, akkor az 5-6 hónaposat célszerű kiadni, a magas káliumos típust. Most is kijuttathatja, de javasolt mellé időnként keserűsós beöntözés. Az öntözést illetően ekkora növényeknek akár napi 50 liter vízre is szükségük lehet a nagy melegben, a csepegtető öntözés nem lesz elegendő. A mélyrétegű öntözést javaslom heti 1-2 alkalommal, de akkor nagy vízadagokkal, sima slaggal. Célszerű a nyár folyamán rendszeresen metszeni, a foghíjakat pótolni tavasszal nagy példányokkal. h nagyon beteg az állomány, célszerű más sövénynövényt választanai. pl. tiszafa, leyandii (bár azt is támadja a díszbogár és a szú), valamint a lomblevelű örökzöldek közül a babérmeggy.

#48422
Imre Bandi

Tisztelt Edina!
44 darab 15 eves, mostmar sövenyszerüen összeerö 5-6 meter magas oszlopos tujasorral rendelkezö hazat sikerült vasarolni. A tujak mögött a több eve lehullo elszaradt leveleket összegyüjtöttük. A tujak mögött betonkerites van, igy nagyon sok level nelkuli üres szaraz vegkony ag volt a törzsön ezeket szinten lecsipkedtem. Igy tudok közlekedni is mögöttük. Nehany peldany sajnos mar nagyon el volt szaradva igy ki lettek asva. Többnyire a mellete levök illetve mas helyeken is szaraz foltok jelentek meg a lombokon, nagyreszüket sikerült kivagni, viszont ujabb es ujabb foltok jelennek meg. Sajnos boroka tarka diszbogarat is talaltam a tujak mögött a munkak soran. Nehany vastagabb törzset megvizsgalva par apro lyukat is felfedeztem. Sokat olvastam a temaban, es az itteni hozaszolasok is hasznosak voltak. Lattam, hogy ajanlott ket mütragyat is (Osmocote Pro) a növenyek jo allapotban tartasahoz, az egyik 5-6 a masik 8-9 honapos hatassal. Nem lattam ezen kivul a leirasban mas különbseget a kettö között, arban sem. Van valami oka, hogy különbözö tragyat ajanlott a ket kerdezönek, vagy mindegyik megfelelö lehet? Jol ertem adagolasnal, hogy egy növenyhez nagyjabol 1-1.2kg/növeny adagra lenne szüksegem? Mennyire melyen erdemes ezt bekapalni, illetve nem elegendö a töhöz egy-ket nap alatt folyamatosan kiszorni es beöntözni ezt a mennyiseget?
Lenne esetleg javaslata, hogy mennyi a vizigenye ezeknek a növenyeknek, ha esetleg a tujak tövebe valamifele öntözörendszert terveznenk?
Nagyon köszönöm valaszait

#48324
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Idősebb növényeknél a talaj felső rétegébe be kell kapálni a műtrágyát, lehetőleg a csepegtetőtestek alá 20 dkg/ 1 m növénymagasság adagban.

#47438
László Zahorecz

Tisztelt Szaktanácsadó!
Az Osmocote Pro 5-6 alkalmazása során, a lenti kérdezőhöz (#46404) hasonló probléma esetén hogyan kell adagolni a műtrányát. A leírások elsősorban talajhoz keverésről szólnak, de 10-12 éves tujasornál ezt nem lehet megvalósítani. Előre is köszönöm! Zahorecz László

#47431
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Lombtrágyában a Wuxal Super minden tápanyagot és mikroelemet tartalmaz, kapható 1 és 5 literes kiszerelésben is: https://www.gazdabolt.hu/lombtragya/800-wuxal-super-5-l.html
Tartós műtrágyában, javaslom a magas káliumos Osmocote Pro-t 5-6 hónapos hatástartam. Ez 25 kilós, de a zsákot jól lezárva félre lehet tenni...vagy virágágyásokba, balkonládákba is használhatja. egy kezelés elég tavasszal: https://www.gazdabolt.hu/szabalyozott-mutragya/1616-osmocote-pro-5-6-honapos-kaliumos-11-10-192mgo-25-kg.html
Fontos megjegyezni, hogy a tuja öntözése elengedhetetlen. Csak a száradófélben lévő, szenvedő növényt támadják ezek a kártevők, mert a vízzel és tápanyaggal jól ellátott tuja elég gyantát termel, amibe belefulladnak a károsítók.

#46449
Béláné Szaszák

Tisztelt Edina!
Nagyon köszönöm a válaszát! Esetleg ajánlana konkrét műtrágyát és lombtrágyát?
70 db tuját kellene kezelnünk, és én csak kis kiszerelésűeket találok, de nem tudom melyik lehet a legjobb műtrágya ezek közül:
Compo hosszú hatástartamú fenyőtrágya 2 kg, vagy Substral Osmocote hosszú hatástartamú trágya buxus, fenyőfélék és sövénynövények számára 0,75 kg vagy
ASB Fenyőtrágya 2.5 kg.
A lombtrágyáknál viszont teljesen elvesztem a hatóanyag keresésnél.

#46427
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A tuja a klímaváltozás vesztese: szenved a szárazságtól, a hőségtől és számos kártevője is akad mostanság (tujafúró aranymoly, tujaszú, boróka tarka-díszbogár). Valóban megfelelő öntözéssel (reggeli órákban párásító öntözés), valamit tápanyag-utánpótlással lehet jó karban tartani a tujasövényt. Alaptrágyaként javaslok örökzöldek számára ajánlott valamilyen tartós műtrágyát. Lombtrágyázni célszerű a nyár folyamán (rovarölő szeres permettel egy menetben) maga magnézium- vas- és káliumtartamú készítménnyel. Az elhalt részeket tőből ki kell vágni a sövényből és elégetni.

#46409
Béláné Szaszák

Tisztelt Szaktanácsadó!
A fotón látható smaragd tujáink 24 évesek.
1-2 éve kezdenek barnulni és elszáradni a levelei kívül foltokban, amiket nem tudok meggátolni. Kérdésem az, hogy van-e olyan készítmény, ami megállítja ezt a folyamatot.
Esetleg számíthatok-e arra, hogy a megcsupaszodott részeken újra kihajt?

#46404
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Először is öntözni kell, mart nagy a szárazság. Ha olcsó megoldást szeretne, akkor granulált szerves trágyát javaslok a tövéhez kapálni, 30-50 dkg/ tő adagban, évi 1-2 alkalommal. Ha szán rá kicsit több pénzt, akkor tartós műtrágyát javaslok, pl. http://www.gazdabolt.hu/mutragya/szabalyozott-mutragya/T08472-Osmocote-Pro-8-9-honapos-Kaliumos-11-11-18-2MgO-TE-25-kg 10 dkg/ tő adagban évente 1-szer. Egy 25 kg-s zsák Önnek 3 évig elég lesz, ha számításba vesszük, hogy 10 cm-s növekedés esetén 1 dkg-mal célszerű megtoldani az adagot.

#42485
Gábor Nagy

Jó Napot,
Érdeklődni szeretnék, hogy a minap ültettem 80 db smaragd tuját (100 cm-esek). Ültetés után milyen műtrágya illetve permetszer javasolt?
Köszönöm előre is a választ.
Tisztelettel
Nagy Gábor

#42337