Leyland ciprus telepítése

Benedek Princz

Tisztelt Szaktanácsadó!
Olvastam, hogy az osszel ultetett fiatal peldanyok tovet erdemes telire betakarni. Erre alkalmas lehet a mashonnan kivagott tujak agai?
Koszonettel!

#44549
Edina Pap Szaktanácsadó

Apránként, ollóval kell nyírni az elején, ágelágazásnál, hogy jól besűrűsödjön, nyár elejétől augusztus elejéig, akár több alkalommal is. A csúcsát csak a végső magasság elérése után kell visszametszeni. Ha má összenőtt a sövény, lehet sövénynyíróval is nyírni.

#43373
Tamas Meleg

Jonapot kivanok!
sovenynek nemreg telepitetttem 20 db leylandi ciprust, 70-80cm-esek es oldalat is megyirtam, de nem tudom, hogy jo helyen e? hol kell megynirni hogy igazan jo suru sovenyt ill. keritest kapjak belole? koszonom

#43170
Edina Pap Szaktanácsadó

Nekem az a véleményem, hogy a sárgás növény egy másik fajta, nevezetesen a Silver Dust, aminek kisárguló hajtásvégei vannak, és nem is nő olyan erőteljesen, és kissé szétesőbb a lombozata, mint a hagyományos zöld fajtáé. Kérem, keressen rá a neten a Cupressocyparis leylandii Silver Dust fajtanévre, és hasonlítsa össze a képet a saját növényével. Napégésre hajlamos, ezért megéghetnek nyáron a kifehéredő hajtásvégek.

#33125
Ferenc Májer

Az alsó hozzászólásomhoz küldenék még egy képet.

thumb
#33102
Ferenc Májer

Tisztelt Szaktanácsadó!
Tavaly ültettem hat darab Leyland ciprost. Sajnos az idén őszre kettő elkezdett ságulni és a nyáron nem nagyon fejlődött. Próbálok képet felrakni a beteg növényekről. Kérem, hogy ha tudja mi a bajuk írja meg nekem.

thumb
#33101
Edina Pap Szaktanácsadó

Az örökzöldeket akkor is célszerű nyáron, májusban-júniusban egy alkalommal megmetszeni (főleg a laza ágrendszerű Leylandii-t), ha még nem nőtt össze a sövényfal. Nem fogják egymást elnyomni. A csúcshajtást a kívánt magasság elérése után csípje vissza.

#33090
Dénes Naár

Tisztelt Szakértő!

Sorosan, sövény-sűrűségben ültettem másfél éve Leyland ciprusokat. Csak embermagasságig szeretném majd őket nyírni, a tetejüket "elengedném".
Felmerült bennem a kérdés, hogyan tudnám megakadályozni, hogy a jövőben esetlegesen elnyomják egymást?
Lehetséges módszernek tartja, hogy a szomszédjainál gyorsabban növő példány nagyon friss, 10-15 centis csúcshajtását lecsípjem? Ekkor az oldalhajtások át tudják venni a lecsípett csúcshajtás szerepét, és folytatódhat a magassági növekedés?

Köszönettel;
Naár Dénes

#33059
Pap Edina

Most célszerű nekik káliumús lombtrágyát adni, hogy a hajtások beérjenek, és jól teleljenek. Tavasztól őszig fenyő tápoldattal öntözzék kéthetente.

#30484
Fedor György

...

thumb
#30102
Fedor György

..

thumb
#30101
Fedor György

még 1

thumb
#30100
Fedor György

Kedves Edina

tavaly ősszel ültettünk 33db 120cm-es leylandi ciprust. Sajnos a februári -18 fok 10 napon át megviselte őket. Azóta végig csepegtetővel vannak öntözve, de sajnos alig fejlődnek.
kérdésem lenne, hogy mit tegyek velük, hogy beinduljanak?
Betegek lettek? vagy csak a fagy miatt ilyenek?

Milyen típusú/márkájú trágyát javasolna?

Mellékelve küldök pár képet a növényekről.
Köszönettel
György

thumb
#30099
Dr. Varga Mária

Kedves Váncsa Mária. Az biztos, hogy a sárgulás oka betegség. Ellene az Amistar Top- két különleges hatóanyagot tartalmaz- két alkalommal történő felhasználását javaslom. Az atkák meghatározása hogyan történt? Szerintem inkább tetvek a kártevők, az Amistar-hoz keverjen Mospilant az első alkalommal. A két permetezés között 10-14 nap legyen.

#28607
Dr. Varga Mária

Kedves Juhász Péter. Véleményem szerint a szúbogár kártétele felfedezhető, tehát kizárható az alábbi megfigyeléssel: a száradó hajtásrészek alsó részén bemeneti nyílást kell találni -kör alakú, 2-3 mm nagyságú. A száradó rész könnyen letörik, törése mentén a farészben lyukat találunk, esetleg bogárlárvával. Ha ilyent felfedez, sürgősen permetezzenek felszívódó rovarölő szerrel pl. Mospilan vagy Actara.

#28522
Váncsa Mária

Elnézést, ha túl sok képet töltök fel, ezen a fotón talán jobban látható, mi is gond.

thumb
#28513
Váncsa Mária

A második kép.


thumb
#28512
Váncsa Mária

Kedves Edina!

Két, tíz éve ültetett ciprusunk pár hete a képen látható módon elkezdett sárgulni, először a növény alsó ágain kezdődött a sárgulás, de szemmel láthatóan gyorsan terjed kifele és felfele a növényen. Ha lehúzom a megsárgult leveleket, fekete koromszerű por marad a kezemen. A másik gond, hogy néhány napja apró szürkésfehér atkák (?) is megjelentek az egyik cipruson, ezúttal a levélcsúcsokon. Egy gazdaboltban Fulmite 200 illetve Quadris nevű szerekkel való permetezést ajánlottak. Jó lesz az rá? Kérem segítsen, mi a teendő? Válaszát előre is köszönöm szépen!

thumb
#28511
Pap Edina

Kedves Atila. lehet így is, úgy is. Gyökéren keresztüll táplálja a növényt elsődlegesen, lombtrágyázni is lehet, nagyobb töménységgel időszakosan, kizűrólag a hajnali órákban, ne nagy melegben.

#28499
Juhász Péter

És itt még egy kép, ahol meg nem a tetején szárad. Igazából nincs sablon, az egyik itt, a másik ott.

thumb
#28390