Egy éve van egy kertes házunk, dió-körte...

Vétek Gábor

Kedves Nagy János!

Kérdéseire a Növényvédelem rovatban válaszoltam.

#1659
Nagy János

Tisztelt Szakember!
Nekem is gondom lenne, a körtefa 2. éve sötét foltok jelentek meg a leveleken és tavaj termés se volt a fán (5-6pár körte csak) idén is már megjelentek a foltk.
A barackfánkon , ami mindíg nagyon jó és lédús termést szokott hozni, megjelent a fodrosodás aszt hiszem.
próbáltam több képet is küldeni, remélem meg tezszenek kapni.
Meg szeretnél menteni a fákat, csak nem értek hozzá, mivel édesapám halála miatt reám hárul a kert gondozása(teljes szakmai ismeret hiány), de én nem értek hozzá
Kérem segítsenek!
előre is köszönöm Nagy János pécsről.

#1651
Garamvölgyi Péter

Permetezni kell, ha Önt zavarja, hogy a növényei betegek. Ha a permetezést akkor akarja elvégezni, ha már feltétlenül muszáj, akkor azzal garantáltan nem fog eredményt elérni, mert a védekezés sikeressége minden esteben a megelőzésen alapul. Általánosságban elmondható, hogy nyugalmi időszakban egy rezes lemosópermetezést kaphat az összes gyümölcsfa és a szőlő, mert ezzel a fő fertőzési forrás (a kórokozók a fák ágain és a törzsön) felszámolható. Sajnos azt kell mondjam, a moníliát nem a metszés miatt "úszta meg" a barackfája, hanem mert az őszibarackot nem, vagy csak igen elenyésző mértékben fertőzi a virágfertőző monília. Az őszibarack tafrinás betegségének kialakulását is csak a kellő időben, észszerűen elvégzett permetezéssel háríhatjuk el. A szőlője pedig egészen biztosan atkával fertőződött, amit részben metszéssel, részben pedig permetezéssel tudunk visszaszorítani. Azt tudom tanácsolni, gondolja át a védekezési lehetőségeket, hiszen vannak környezetre kevésbé ártalmas készítmények (környezetkímélő növényvédő szerek), és persze a helyes agrotechnika, a helyes időben elvégzett permetezések. Mi szívesen segítünk Önnek egész évben, kérdezzen bátran!

#228
Kemény Eszter

Egy éve van egy kertes házunk, dió-körte-barackfával és szőlővel (valószinűleg Othello). Tapasztalatunk szerint minden beteg és egyre betegebb, ennek ellenére mégsem szeretnénk permetezni, legfeljebb, ha már feltétlenül szükséges. A barackfa metszés által szépen túlélte a moníliát, a szőlő levelén azonban barna vagy bordó színű szemölcsszerű fodrosodás tapasztalható és tavaly óta nagyon elszaporodott. A gyümölcsnek nem árt, de mivel lugast szeretnénk, s a levélzete nagyon csúnya, ez egyszer lepermeteztük rezes permetszerrel, ám egyáltalán nem reagált rá. Utánaolvasva arra jutottam, hogy esetleg atkás s ilyenkor sikeresen lehet alkalmazni egy ragadozóatka-fajtát. Továbbá újabban az egyetlen papírhéjú diónk levele (a többi kisfajtájúé nem) barna pöttyös, foltos, némelyik össze is kunkorodik, ám a dió maga itt is szépen fejlődik. Mit lehetne tenni - esetleg permetezésen kívül, mennyire veszélyes magára a fára, elpusztulhat-e tőle? Email-ben szívesen elküldeném a levelek fényképét, hátha úgy könnyebb meghatározni a kártevőt.
Köszönettel: K. E.

#227