Babérmeggy betegség

Pap Edina Szaktanácsadó

Javasoljuk, hogy dísznövényt mindig szakáruházban, azaz kertészeti árudában vásároljon, ahol garanciát vállalnak a növényre és szaktanáccsal is ellátják. A levéllyukacsodás betegség gyakori probléma. Az elültetett növény hamar kiheveri, ha kap elég vizet és megfelelő, örökzöldekhez javasolt tartós tápot.
Réztartalmú vagy Alfa Solo, Amistar permetszerrel a nagyobb, már megeredt növényeket permetezheti.

#55883
Krisztina Matósné Emődi

Tisztelt szakértők!

A tanácsukat szeretném kérni.
Néhány napja vásároltam (máshol) 9 db kb 30 cm-es konténeres babérmeggyet, melyet azon frissiben el is ültettünk. (Házhoz szállítás volt, estefelé, nem vizsgálgattam őket)
Másnap lettem figyelmes arra, hogy mindegyik növény (szinte minden egyes) levele lyukacsos, barna foltos.
Tájékozódtam, s most már tudom, hogy gomba okozza.
Mit tehetnék ellene?
Olvastam, hogy a beteg leveleket el kell távolítani. Nem baj, hogy akkor szinte csak a szára marad?
A szárán nem telel át a gomba?
Segítségüket előre is köszönöm!
Krisztina

#55866
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Az új hajtások minden növény esetében világosabbak. Itt is ez látható. A sárga foltosság környezeti tényezőkből adódik - erős nap, aszály, hőmérséklet ingadozás, stb. Ezt a furcsa állapotot később biztosan kiheveri.

#48560
Móritz István

Kedves Edina, köszönöm gyors válaszát. Hogy őszinte legyek, nem tudom mi az a szívogatásnyom. Én úgy mondanám, hogy egészséges új levélnek néz ki csak "gyűrött"... És a 37 tőből csak hármat érint ez a fajta elváltozás. Mindenesetre tápoldat fogok adni neki.
Köszönettel Móritz István Sopron.

#48479
Pap Edina Szaktanácsadó

Tápanyaghiányos, főleg kalciumhiány. Öntözze kalciumot is tartalmazó komplex tápoldattal. Szívogatásnyomokat lát a levélen?

#48458
Móritz István

Kedves Szakértők!
Szeretném megkérdezni Önöktől, hogy a csatolt képen látható babérmeggylevél beteg? És ha igen mi a tennivaló vele?
Válaszukat előre is köszönöm.
Móritz István Sopron.

#48435
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. Attila!
Sajnos nem csak a levéltetvek, de a száraz melegben az atkák is gyakori kártevők! Milyen növényvédelmet alkalmazott és alkalmaz? A tápanyagot, hogyan biztosította a számára?

#47987
attila kocsis

Kedves Edina!

Babérmeggyünk új hajtásai elvörösödnek, összepödörödnek. (Levágtam amit le lehetett, mert tetvesek is lettek egyúttal). Csatolnék néhány képet, hátha ez alapján tudna tanácsot adni mit kellene tennünk. Tápanyaghiány? Köszönöm!

#47934
Pap Edina Szaktanácsadó

Ültetéskor kaptak-e tápanyagot a növények? A csepegtető öntözés mellett javasolt a környezet párásságát esőszerű öntözéssel biztosítani, legalábbis száraz időjárásban és addig, amíg a növények között a kedvező mikroklíma kialakul. Nem tartom szerencsésnek a durva kavicsburkolatot sem. Jobb lenne finom frakciójú kéregzuzalékkal teríteni a sövény alját 8-10 cm vastagságban. Az is lehet, hogy a kavics alatt befulladtak a gyökerek. Tipikus tápanyag- és vagy vízfelvételi probléma. Ezen segíteni kell. Ha a gyökerek még élnek, nincs túl nagy baj. A sövénysort egyforma magasságban metssze vissza, adjon örökzöldeknek való tartós műtrágyát. A károsodott levelek lehullanak, helyettük újak fejlődnek.

#46998
Gyöngyi Nemes Nagy

A segìtsègüket szeretnèm kèrni, mert màr teljesen tanàcstalan vagyok mi okozza azt a problèmàt melyre eddig egy kertèsz se tudta a vàlaszt. Rengeteg pènzünkbe került màr ez a sikertelensèg a problèmàròl kèpeket is csatoltam. 1 èven belül 3 kertèsszel -  3 különböző kertèszetből vàsàrolt 40 db. babèrmeggy növènyt ültettettünk el ùjonnan èpìtett hàzunk körè. Sajnos pàr hònap alatt mindegyik  kudarcba fulladt, a növènyek ugyanolyan mòdon mentek tönkre ès pusztultak el kivètel nèlkül. Rozsdaszerűen elkezdtek barnulni a leveleik a levèlszèlektől indulva majd teljes terjedelmèben, aztàn lehullottak ès a növèny szàra fentről lefelè visszabarnult...majd elfeketedett...ès elpusztult kivètel nèlkül az összes növèny. A talajt több rètegben töltöttèk fel a kert èpìtèsekor, talàn kicsit agyagos szerintem, bàr mikor hoztàk a földet szèp fekete volt. Csepegtetőrendszerrel működik a növènyek körülötti öntözès, a legutòbbi 40 db. ültetèse szeptember vègèn törtènt. Fokozatosan 1-2 hònap mùlva màr kezdtek barnulni a szokàsos mòdon a levèlszèlek, ekkor permetezèssel pròbàltàk helyrehozni mert egy kertèsz gombafertőzèsre gyanakodott....mint a kèpeken làtszik sikertelenül. Szeretnèm megkèrdezni, hogy Önök szerint mi okozhatja a problèmàt? Valamint, hogy a mellèkelt kèpek alapjàn helyrehozhatò -e mèg a mostani àllapot, vagy ezek a növènyek is elpusztulnak màr... Vàlaszukat előre is köszönöm.

#46864
Pap Edina

Kedves Mónika. Tipikus káliumhiány-tünet, ami a tápanyag hiányának és a szárazságnak köszönhető. Kapjon a növény káliumdús tápoldatot hetente. A tünet nem múlik el, de a növényt felkészíti a télre.

#30460
R.István

Mónika által beküldött problémával küzdök én is. Nálam 20 db bokor van sorba ültetve és érdekes módon csak az utolsó bokron látható a levél széli száradás még az új hajtásokon is. Két hete lemetszettem az összes "beteg" hajtást és azt követően az összes bokrot lepermeteztem gombaölővel. Ha nem elég mélyen vágtam az érintett ágakat, akkor a metszet közepén barnás "elhalás" látszódott.
Nyár elején (mint minden éveben kétszer) a bokrokat vasgálicos locsolóvízzel meglocsoltam.
Gombaölő nem segít, mi lehet a gond?

#30098
Mónika

további kép

#30070
Mónika

T. Szakértő!

A mellékelt képeken látható babérmeggy betegségének keszeléséről szeretnék információt kérni.
Köszönöm!

#30069
Dr. Varga Mária

Visszavágás után láthatóvá válik, hogy ez a hervadásszerű tünet nem a gyökérzettől ered, mert a vágási felület élő /15-20 cm-t kellene visszavágni/ Lehet napperzselés, esetleg vizes volt a lomb a nagyon erős napsugárzás idején/

#29978
Papp Sándorné

Hét éves a Babérmeggy bokrunk és ami most történt vele eddig még nem volt. Nyaralni voltunk és mikor haza értünk megrökönyödve tapasztaltuk, hogy az egyik hajtáson a levelek elszáradtak.

Tisztelettel kérem a segitségét
Papp Sándorné

#29829
Dr. Varga Mária

Tisztelt M.Réka! Sztigminás betegség /levéllyukacsosodás/ támadta meg a babérmeggyet. Feltétlen permetezze több alkalommal Miltox Spec.Extra + Score kombinációval 10 naponta 2-3 alkalommal..

#28484
Panna

A Réka által felvetett probléma engem is érint, pont ugyanígy néz ki a mi babérmeggyünk, amit egy hónapja ültettünk.

Köszönettel:

Panna

#28413
Réka

Halihó!

Működik még a fórum? Valaki esetleg tudja, hogy hol tudnának még segíteni a problémánkon?

Előre is köszi!

Réka

#28400
Réka

4. kép

#28382