Cseresznyefa permetezése

Gábor Vétek Szaktanácsadó

Tisztelt Kerese Pál Gyula!

Ha valóban farontó lepkéről van szó (akár kisujjnyi átmérőjű lyukak a törzsön, ezek alatt a földre hullott fűrészporszerű rágcsálék- és ürülékkupac), akkor a lárvák ellen érdemes egy erős, de hajlékony dróttal megpróbálni befurkálni a járat(ok)ba, így a hernyó jobb esetben elpusztítható. Segíthet továbbá benzinnel átitatott vatta tömködése vagy megfelelő permetszer (pl. Decis) befecskendezése a lyukakba, majd a nyílások oltóviasszal történő lezárása is. Mindezek az eljárások természetesen csak akkor vezethetnek eredményre, ha a lárva még bent van a fában. Ha a fát nem roncsolták belülről súlyosabban a lárvák, akkor még talán menthető. A károsított részek (ha nem csak a törzsön van kártétel) eltávolításával és megsemmisítésével, majd az azonnali sebkezeléssel (pl. Fagél, Biocera), illetve optimális öntözéssel, esetleg tápanyag-utánpótlással, azaz a növény kondíciójának minden egyéb módon történő javításával is segíteni lehet, hogy a fa tovább életben maradjon.

#41608
Pál Gyula Kerese

Van egy kb 30 éves cseresznyefánk. Októberben vettemm észre, hogy a fa törzsének talaj feletti részén olyan tünetek láthatók, mintha farontó bogár lárvája támadta volna meg a fát. A törzs mellett a földön apró fűrészpor kupacokat találtam. Hogyan menthetném meg a fát? Mivel lehetne a lárvákat elpusztÍtani? Pál Diósd

#41476
Gábor Vétek Szaktanácsadó

... és továbbra is javaslom a levélatkák jelenlétének vizsgálatát (mikroszkóppal)!

#34480
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Esetleg érdemes lenne még azt is megvizsgálni, hogy talajlakó kártevők (pajorok, esetleg pocok) nincsenek-e a fa körül a földben. Tápanyag-utánpótlás történt valamilyen formában?

#34478
Pap Edina Szaktanácsadó

A levelek ólomfényűségét okozhatja a lilás rétegtapló gomba. Nem biztos, hogy a termőtest megjelent a fán, de ha igen, kisméretű, lilás színű taplógombát kell keresni. A taplógombák sebparaziták, azaz a metszések, törések okozta sérüléseken, vagy a nagy téli hőingás miatt kialakuló mélyebb kéregperedéseken (fagyléceken) keresztül fertőznek. A szállítónyalábokat eltömítik, és vizet, tápanyagot szívnak el a növénytől, így hiába öntözzük, műtrágyázzuk azokat, nem fejlődnek.     Sajnos a fiatal oltványokon is megjelenhetnek taplógombák, ezért fontos, hogy csakis megbízható helyről vásároljunk facsemetét. A fertőzött fiatal fa nem gyógyítható.

#34387
Tibor Ács

Tisztelt Vétek Gábor!
1-2 hangyán kívül más bogár nem látható a fán. Az elszíneződés nem tudom mennyire látszódik a képen, de nem ilyen színűnek kellene lenni szerintem. Plusz kezdenek elszáradni a levelei.

#34383
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Tisztelt Ács Tibor!

Kiegészítésként még annyit, hogy a tünetek alapján nem zárható ki levélatkák károsítása, de mivel ezek nagyon apró (nagyjából egy-kétszáz mikrométeres) ízeltlábúak, azonosításukhoz mikroszkóp szükséges. (Kollégáim friss levélmintát gazdaboltunkban meg tudnak vizsgálni, és a kártevő észlelése esetén megfelelő növényvédő szert is tudnak ajánlani.)

#34370
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Tisztelt Ács Tibor!

A rágásnyomok cserebogarak táplálkozásának nyomai lehetnek. Figyelje, hogy a kártétel esetleg fokozódik-e, és, ha igen, jelezzen vissza, és szükség szerint javaslunk védekezési módszert (jó lenne, ha magát a bogarat is lencsevégre tudná kapni - akár lerázva a fáról -, hogy kiderüljön, melyik fajról van szó).
A fonnyadó, elszíneződő levelek kapcsán növényápolással foglalkozó kolléganőm fog rövidesen válaszolni önnek. Az elszíneződés alatt pontosan mit ért? Közelebbi fotót tudna küldeni ilyen tünetet tipikusan mutató egy-két levélről?

#34369
Tibor Ács

Tisztelt Gazdabolt!
Tavaly ültettünk egy Van cseresznye fát. Idén pár szem termést is hozott. Pár hete elkezdett fonnyadni, elszineződni a levele és olyan mintha megrágná valami. A termés szép nagy egészséges volt.Mit csináljak vele, mivel permetezzem?
Segítségét előre is köszönöm

#34339
Pap Edina Szaktanácsadó

Dr Varga Mária válasza Tamási Rezsőnek: Lehet, hogy napperszelés, lehet egy újabban megjelent moníliás betegség. Feltétlen permetezzen rézzel /Cuproxat/. A levelek bekanalasodása különösen nem tetszik. Esetleg öntözte a fát? A cseresznye nem tűri az öntözővizet, a gyökerek átnedvesednek.

#34302
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Tisztelt Tamási Rezső!

Bár a képek elég kicsik, a levélen, termésen lévő tünetek nehezen láthatók, kérdését továbbítom növényápolással foglalkozó kolléganőm felé.

#34262
Rezső Tamási

Vétek Úr! Küldök a kis termésről is egyet.

#34204
Rezső Tamási

Tisztelt Vétek Gábor úr! A másik cseresznyés oldalon felraktam egy fotót is.
De megismétlem itt is.
Köszönöm

#34203
Gábor Vétek Szaktanácsadó

Tisztelt Tamási Rezső!

Képet tudna küldeni a tüneteket mutató levelekről és termésekről?

#34191
Rezső Tamási

tisztelt Gazdabolt!
Van egy kb. öt éves Germersdorfi cseresznye fánk. Idén is a lemosópermetezést megkapta. Szépen ki is virágzott. Kb. két hete elkezdett sárgulni a levele és vörös barna foltok jelentek meg a levélen. A kis termések is megbarnultak.
Sem állati kártevőt sem gombára utaló jelet nem láttam rajta. Olyan mintha "napégést" kapott volna.
Mivel kellene megvédeni a fát, hogy ne pusztuljon el.
Üdv: Tamási Rezső

#34155
Bokor Tamás

Tisztelt Uram,

olvasóként válaszolok Önnek:
virágzó gyümölcsfát "nem illik" rovarölő szerrel permetezni, mert ezzel hasznos segítőinket, a porzást végző rovarokat, méheket öli meg! Akár egész méhcsalád is elpusztulhat emiatt...

Emellett a permetezés teljesen értelmetlen (szerintem). A gyümölcsöket közvetlenül a virágzás után érdemes felszívódó szerrel mint a Zolone védeni (pl. szilva esetében enélkül nálunk alig van termés), cseresznyelégy ellen viszont ráér később, erről már van fent válasz a fórumon. Ha ekkor is ragaszkodik a Zolone-hoz, a remélhetőleg "kukacmentes" cseresznye mellé jó adag méreg elfogyasztásával is számolhat a hosszú é.v.i miatt.
Én Decis-t használtam (3 nap é.v.i).
Üdv: egy hobbiméhész

#6616
Bánhegyi Barnabás

Tisztelt Gazdabolt !

Kertes családi házban lakunk már 6 éve.
Az udvaron van 1 korai érésü ropogós csarasznyefa, kb. 10 éves.

Mindenévben rengetes termése van, de ahogy pirosodik, tele lesz kukaccal és ehetetlen.
Ebben az évben szeretnék valami szerrel védekezni ellenük, remélem még nem késő !

Kertészkedök boltjában ajánlották a Zolone szert. Ezzel most virágzáskor lepermeteztem a fát.

Jó ez a szer??
Mit tehetek még??

Azt javasolták hogy a termésmegjelenéskor is permetezzem le még1x !

Segítségét elöre is köszönöm

Bánhegyi Barnabás

#6072