Almafa torzse beteh

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A tünetek láthatóan nem rákos sebek, sőt kártételt sem látok. A kép felső részen a nyiladékban kalluszt látok, vagyis a fa képes benövi a "sebet".
Ha a törzsnél fürészporszerű rágcsálékot fedez fel - a folt alsó részén esetleg madár próbál hernyót keresni a kéreg alatt, kis farontó lepke hernyója rág, de a képeken erre nem utal semmi. A fa öregnek látszik, általánosak a törzs elváltozásai ebben a korban.

#57775
Domonkos Csabai

Köszönöm válaszát, mindenképpen lekezelem. Tudtommal semmi kulso fizikai hatás nem érte a fát.

#57773
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Érte-e jégverés a fát tavaly? Ezek régebbi, gyógyuló sebek, de a kártevőknek, kórokozóknak búvóhelyül szolgálnak. Elvégezte a kora tavaszi rezes-olajos lemosást? Ha nem, csak a törzset be kellene kenni Vegesol eReS kicsit töményebb oldalával, a készíményből jusson be e a sebek belsejébe.

Csak üzletünkben átvehető!
Vegesol eReS 0,2 l

2 010 Ft

#57765
Domonkos Csabai

Köszönöm válaszát. Lemaradt a kép, csatolom. Nem az ágak betegek hanem a fatörzse földtől egész magasig.

#57762
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Képet nem küldött, de gyanítom, hogy kis farontó lepke hernyó. A károsodott ágakat egészséges részig vissza kell vágni, rlégetni. A lepkét tudja csapdázni: https://www.csalomoncsapdak.hu/5kartevoklatinnevszerint/pdffajonkentik/zeuzerapyrinakisfarontolepke.pdf
https://agroforum.hu/szaktanacsadas-kerdesek/mitol-halnak-el-az-agak-a-gyumolcsfakon/

#57757
Domonkos Csabai

Tisztelt Gazdabolt!

A képen látható lyukak jelentek meg az almafa törzsén. Tavaly meg nem volt ennyire feltűnő idényre lett ennyire durva. Az egesz torus also resze ilyen. Mi lehet ez es hogyan lehet védekezni ellene.

#57748