A Káposzta fele elpusztul

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Tóth Győző Úr!
Köszönöm szépen az információkat. Az előzőekben javasoltaknak megfelelően jó eredmény várható.

#57135
Tóth Győző

Még egy fuzáriumos fotó:

#57034
Tóth Győző

Kedves Mária!
Közben rátaláltam egy külföldi internetes oldalra, ahol találtam fotókat ugyan ilyen kórképpel rendelkező káposztáról. Szintén a Fuzáriumot nevezték meg károsítóként. Az idén kb 50 palántát ültettem ki, amiből 2 maradt életben. A többi a fotón is látható állapotban elsorvadt. Ez mellett néhány karalábém is tönkrement, de közöttük nem jelentős a kár. Az a gyanúm, hogy a palánta nevelő közeggel vittem a földbe a fuzárium gombákat. Miután képbe kerültem, jövőre tudom mit kell tennem és végzek ez irányban teszteket is . Köszönöm szépen a segítségét.
Tisztelettel:
Tóth Győző

#57033
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A káposztafélék kevésbé ismert betegsége a fuzáriumos sárgaság. A Fusarium gomba a talajban él és onnan támadja meg a számára "kedves" növényeket. Erre a fertőzésre utal, hogy minden évben más-más helyre ülteti a káposzta palántákat és mégis nagy %-ban sárgulnak és elpusztulnak a növények. A talajban élő gomba 5-7 évig is fertőzőképes marad.
A gomba elleni védekezés csak a talajban történhet, amire igazi megoldást a néhány évtizede kereskedelmi forgalomba került Trifender vagy Polyversum biológiai készítmények felhasználását javaslom a csomaghoz csatolt javaslatok pontos alkalmazásával.
Az elpusztult növényekről kérek fotót - ha még lehetséges. A gyökér feltétlenül szükséges a kórokozó beazonosításához.

#57016
Tóth Győző

Kedves Szakértő!
Azzal a számomra rejtélyes jelenséggel állok szemben, hogy a káposztáim fele a kiültetés után májustól kezdve, egymás után megsárgulnak, megszürkülnek és tönkremennek. Gyökerén nem látok kártevőket. KB. 5 éve kezdődött a folyamat. Azóta évente változtatom a kiültetés helyét, a fajtát, de nem tudtam vele eredményt elérni. Az idén Amager fajtával próbálkoztam. Kérek valami kapaszkodót, milyen betegséggel állok szemben. Köszönöm válaszát.
Tóth Győző

#56855