Körtefa bete kezeljük gséggel kapcsolatos kértés

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Nagyon gondos kertésze van a körtefáknak. Mindent és még annál is
többet megtesz értük.
A barna levelek magnézium-hiány következményei. A képek ugyan nem
érkeztek meg, de általános problémaként ismerem. A Fitohorm Komplex
Plus a fő tápelemek /NPK/ mellett sokféle mikroelemet tartalmaz, de
hiányzik belőle a magnézium /Fitohorm Mg/ Ezután két hetente
permetezzen a magnéziumos Fitohorm 1 %-os oldatával. Gomba- és
rovarölő szerekkel keverhető. A Score jó a gombabetegségek ellen, a
Mospilan a kártevőket írtja, különösen a veszélyes körtelevélbolhát.

#56743
Orsolya Benedeczki

Valamint a barna foltok

#56558
Orsolya Benedeczki

És további kép

#56557
Orsolya Benedeczki

Elöző hozzászólásom mellé sajnos csak 1 kép lett látható a sok becsatolás ellenére, most csatolom ahol láthatóak a rovarok

#56556
Orsolya Benedeczki

Tisztelt Szaktanácsadás!
2 körtefa van a kertünkben egy Kálmán körte és egy Alexander, évek óta küzdünk, a levelek idővel való bebarnulásával és hogy a főleg a Kálmán körte termésében ne legyenek barna foltok. Használunk gombaölőt, főleg Score és Topas-t, de eddig minden évben megjelentek a barna foltok. Volt amikor atkák ellen is permeteztük a fákat Flumite-vel.
Idén heti rendszerességgel a fákat lombtrágyával is kezeljük és a gombák ellen, valamint rovarok ellen is (lombtrágya: Fitohorm Komplex Plus).
A mellékelt képeken látható, hogy ismét megjelent nagyon minimális mértékben a Kálmán körtén a barna foltosodás a Score-val való kezelés ellenére (természetesen kora tavassazl sosem marad el a lemosó permetezés). A körtén látható némi folt, aminek okát egyszerűen nem tudjuk és lefényképeztem, hogy egy levélen vannak élősködök, amelyek már nem élnek, de ami fura, hogy minta pókháló lenne körülötte. Idén nem voltak a fák atka ellen kezelve. Egyébként gyönyörű a lombkoronája, de szeretnénk elkerülni a további barnulást. Öntözve vannak rendszeresen, és eddig csapadékban sem volt hiány. Tudnának tanácsot adni, hogy milyen kártevőkre utalhat a kép és hogy a Mospilan mellett szükséges-e más szer, valamint a Score mellett kellene-e mást használni, hogy megállítsuk az eddig minimális mértékben jelentkező barna foltok elterjedését. Ha fontos lenne homokos talaj van nálunk. Segítségüket előre is köszönöm.

#56555