rozsdas foltok a levélen

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Tisztelt Kertbarát! Igen, a lilás foltokat egy gombabetegség /Blumeriella/ okozza. Jelenleg a legfontosabb védekezés a még lombos állapotban való lemosó permetezés. A kórokozó gomba a fertőzött levelekben telel át, ezt ezzel megakadályozhatjuk. A lemosó legfontosabb hatóanyaga ebben az esetben a réz, de a kén és főleg az olaj is kell. Vektafid vagy Vegesol közül válasszon!
A tápanyagpótlás minden esetben a korona szélénél történjen. Nem kell mély gödröt készíteni. Elég, ha kapával kihúz egy kis árkot, jól beöntözi és letakarja. Ha ez követően nagy a szárazság, többször kell öntözni.

#55800
Barnabás Nagy

Szép napot.

A tanácsát szeretném kikérni.Ha jól tudom ez valamilyen gomba féle,amitől ezek a foltok jelennek meg a levélen.Milyen permetet ajánl rá,és mikor kell lepermetezni vele a fát?
A másik kérdésem: Kálium és vas potlását javasolta egy korábbi levélváltásunk során.Ha beöntözéssel szeretném megoldani,milyen mély gödröket ássak,és a fa tövénél vagy inkább a fa koronájának széleinél?.Valahol azt olvastam,amekkora a fa koronája,akkora a gyökérzet is.Kb 30 éves fáról van szó.Köszönöm válaszát

#55749