Sarka

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A tünetek himlő vírus fertőzés következményei. Sajnos, a vírus elleni védelem nem ismert. Kisebb fertőzésnél a gyümölcs egy része tünetmentes marad és ízletes, ehető. Az erősen fertőzött gyümölcs magján viszont ún. leopárd foltok láthatóak, a termés belsejében vöröses elszíneződések is láthatók. Általában ezek a gyümölcsök elveszítik ízüket.
Mit lehet tenni a betegség ellen?
- a levéltetveket megjelenésük után azonnal pusztítani kell, mert a levéltetvek viszik át a fertőzést egyik fáról a másikra.
- jó visszajelzéseket kaptam a rezes szerek /Champion, Cuproxat, stb./ rendszeres alkalmazásáról. A szilvafa egyébként nem rézérzékeny.
- a fa kondíciójának fenntartása, a tápanyag problémák időben történő kezelésével

#55742
Érsek Zsolt

Talán most sikerült feltölteni a képeket. Egy C. Rodna és egy Besztercei fertőzött lehet a betegséggel. A kertben van C. Lepotica, Bluefree, Elena, Stanley, Besztercei és kajszi barackok is. A Lepotica gyümölcshúsa is vöröses de a levelein nincsenek foltok, viszont szilvamoly van benne, de nem mindegyik gyümölcsben. Szeretném a véleményét kérni, hogy mit kellene tennem. Lehet-e fertőzött a többi fám is? Köszönöm a válaszát!

#55723
Pap Edina Szaktanácsadó

Sajnos a képet nem sikerült feltölteni.

#55711
Érsek Zsolt

A mellékelt kép. Köszönettel.

#55692
Érsek Zsolt

A mellékelt képek.

#55684
Érsek Zsolt

Tisztelt Szakértő!
Szeretném a véleményét kérni a következő képekről! Milyen betegség lehet?
A képek Cacanska rodna szilváról készültek. A termések kívül teljesen épek.
Válaszát előre is köszönöm!
Érsek Zsolt

#55683