Őszibarack termés mézgásodása

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Zoltán és Csaba!
Az őszibarack alanya elsősorban a keserű mandula. A csonthéjasok mészigénye magasabb a többi gyümölcsfa esetében. Érdemes volna megvizsgálni a talaj mésztartalmát - pl. lakmuszpapírral - vagy egyszerűbb módszer az ecettel való eljárás: kb. 20 cm mélységből több helyen talajmintát kell venni, és egy-egy evőkanálnyi mennyiségre ecetet önteni. Minél jobban pezseg, annál magasabb a mésztartalom.
A gyümölcsön látható fekete lepedék a levéltetvek mézharmata nyomán alakult ki. A mézgásodás elsősorban a fás részekre jellemző, a gyümölcsön penészpárna alakul ki
Jó volna tudni, milyenek voltak a nyár folyamán a fás részek, a hajtásvégek látványos pusztulása látható volt -e?

Az ecettel való kezelés biztosan nem hozza meg a várt eredményt. A keserűsó beöntözve sokkal többre volna képes, annál is inkább, mert a kalcium antagonistája: egymás ellen hatnak.

A mézga alatti gyümölcshéj száraz, nincs lepuhult, barna felülete. Ezért kétsége a monília jelenléte.

Keserűsó 1 kg

749 Ft

#57419
Zoltán Lippai

Kedves Csaba,

sok sikert kívánok a fákhoz, én tavasszal ki fogom vágni őket, sajnos ennyi küzdelmet és anyagi ráfordítást nem ér a dolog nálunk.
Remélem azért, hogy a folyamatosa kezeléssel eredménnyel fog járni.

#57399
Csaba Nagy

Kedves Zoltán!

Érdekes, hogy pontosan ugyanazokat a problémákat és tüneteket írja le, amelyekkel én is szembesülök a 3 éve ültetett két őszibarackfámnál, amelyek fajtája is megyegyezik az önével, az egyik Champion a másik Flavortop nektarin. Ugyanezek a mézgásodásokkal szembesültem idén, pedig tavaly semmilyen tünet nem volt és nagyon finom gyümölcsöket hozott mutatóban. Én sok utánaolvasgatás után arra jutottam, hogy lehet a meszes talajban kell keresni a hibát. Nálunk is az. A meszes talaj pedig nem jó a mandulaféléknek köztudottan, ezért arra tippelek, hogy a meggyengült fa sokkal jobban ki van téve a kártevőknek. Idén nálam például a nektarint olyan szintű levéletű invázió érte (a championt kevésbé), hogy szinte letarolta, hiába permeteztem mindennel azokat. Eközben a többi gyümölcsfán csak minimális szinten jelentkeztek.
Nekem az az idei stratégiám, hogy februártól kezdve hetente 10 liter ecetes vízzel (1 dl 20% ecet 10 liter vízbe) öntözöm majd be a két őszibarackfa tövének 4-5 m2-es környezetét, és ezzel talán el tudom indítani, hogy az savasabb irányba tolódjon el a meszes felől.

#57397
Zoltán Lippai

Kedves Mária,

köszönöm a kedves szavakat! Sajnos volt időm a megfigyelésekre az elmúlt évek során. Meg fogom próbálni szabad szemmel is nézni a molyok számát, de sajnos mindenféle egyéb rovarból is van bőven, úgyhogy nem lesz egyszerű feladat.
Való igaz, hogy tápanyaghiányosak a fák, sajnos minden évben elfelejtek előre gondoskodni róla, és csak amikor látványosan fakulnak a levelek, akkor jut eszembe. Idén mindenesetre három hete kezdtem el vassal és magnéziummal lombtrágyázni, hetente kap a két barackfa.
Leszedtem ma is néhány látványosan károsodott gyümölcsöt, ezekről csatolok képeket, illetve egy videót is feltöltöttem ide: https://youtu.be/IdXoCB8_D80
Szétvágva őket továbbra sem láttam semmi nyomát kukacnak. Viszont ahonnan a mézga indul az kicsit olyan, mint a fenyőben a "gyantazsák", a gyümölcs belsejében van több ilyen zsákocska, ahol nagyobb mennyiségű mézga van és ez fakad aztán ki a gyümölcsből. ezt próbáltam a videón is láttatni. Nagyító nem akadt a kezembe, de meg fogom még nézni azzal is.
Még egy érdekesség, amit megfigyeltem és szintén minden évben fixen jelentkezik: Mindig a kopaszbarackon jelentkeznek előbb a tünetek, az őszibarack 1-2 héttel később kezdi el ugyanazokat produkálni.
Ami még eszembe jutott, hogy valaki szakértőt kihívni, hátha személyesen többet tudna mondani, de sajnos nem tudok olyat, aki kijönne, és ráadásul biztosan tudna segíteni.

#55237
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Nézem a felvételeket és csodálom az Ön alapos megfigyeléseit és az igazi környezetbaráti gondolatait.
1. Először a molyok és a Dipel. Könyvet lehetne írni erről a témáról és még akkor is sok fehér foltot kellene feltárni. A barackmoly 1. rajzása május második felétől várható és elhúzódó. A rajzás kezdetét a feromoncsapdák jól mutatják. A tömeges rajzás sem annyira biztos, hiszen akkor már nemcsak az illatanyag vonzásában repülnek a csapdába a "korán kelő" hím lepkék, hanem valóságos nőstények is megjelennek. A molyok általában alkonyat táján repülnek és akkor már csak véletlenül kerülnek a ragacsos lapra. Így a rajzáscsúcs kérdése számomra vitatható. És ehhez kellene igazodni a Dipel bio szernek? A Dipel a csodák-csodája, ha a kijuttatás ideje megfelelő. Gyomorméreg, tehát a lárvának találkoznia kell a permetezett felülettel és rágni is belőle. Javaslom, alkonyatkor tartózkodjon a fák közelében, ha sok molylepke repül, 10-15 napon belül lesz sok kis lárva. Ezek még csak a felületen rágnak, a permetezett gyümölcsön elérhetők. A barackmoly hernyója vörösesbarna, a szelvények ízesűlésnél sárgás színű. Valószínűsíthető, hogy a kártevő inkább barackmoly. A keleti gyümölcsmoly kedvelt tápnövénye a szilva. A 2. rajzás július közepétől, az előbbieknek megfelelő védekezési időpont meghatározással követhető.
A levélzeten látok vashiányt is. Virágzás előtt más éveken érdemes lesz vastartalmú lombtrágyát is adni. Lehet mészklorózis? Erősen meszes a talaj.
Az idei képen látható elváltozások a gyümölcs belsejében az ismert kártünetektől eltérnek. A hernyónak is ott kellene lenni. Igaz, egy gyümölcsben több hernyó is károsíthat, de hol vannak a hernyók?
Bármilyen kicsik is, látni kellene őket. Nagyító többet láttatna.

#55229
Zoltán Lippai

Szétvágtam közben egy idei termést is, csatolom erről a fotót, lehet hogy ez konkrétan mégis kukacos?

#55202
Zoltán Lippai

Kedves Gazdabolt.hu!

van két barackfán, aminek immáron negyedik éve küzdök valamilyen problémájával, ebben kérném a segítségét.

A két barackfa: Egy Flavortop nektarin és egy Champion őszibarack. Az alapprobléma, hogy ilyen időtájt minden évben elkezd mézga jönni a gyümölcsökből és mire beérnek szinte az összes használhatatlan lesz. Sokan mondták már, hogy gyümölcsmoly kártétele, de kint vannak feromoncsapdák Keleti gyümölcsmoly és Barackmoly ellen is, a szükséges időben Dipellel kezelem a fákat.
A kertem sajnos nem teljesen bio, úgyhogy növényvédelmet tekintve úgy néz ki, hogy tavasszal és ősszel kapnak egy lemosó permetezést (Vegesol RS), tavasszal a szükséges időben pedig Score-t, mivel a nektarin nagyon érzéken a tafrinára (idén is rendesen megtépázta). Ezeken kívül Neem azallal szoktam még poloskákat permetezni valamint Petefürkészeket is szoktam kitenni, bár ezek az első rajzásnál ezek sajnos még nem elérhetőek.

Itt láthatja a fotókat a tavalyi kártételről:
https://ibb.co/album/mJkTr9
Itt pedig a ma készített fotók:
https://ibb.co/album/gvSm0B

Tavaly egyébként a károsított gyümölcsöket szétszedve nem találtam bennük kukacokat. Az egyik érdekesség, hogy voltak ágak, amiken az összes gyümölcs gyönyörű és egészséges volt, és voltak "gócpontok", ahol a károsodás sokkal intezívebben látszódott. Én leginkább arra tudok gondolni, hogy a fák kaptak el valamilyen fertőzést, amiből nem is nagyon tudnak már kigyógyulni.
A másik elképzelhető (bár szerintem kevéssé valószínű), hogy a poloskák szivogatják és annak a nyomán lesz ilyen, bár szerintem ott a mézga nem jellemző, inkább csak a deformálódás tudtommal. Poloska egyébként van bőven. Mindenesetre őszintén szólva ott tartok, hogy ha idén sem tudom kideríteni ennek az okát, akkor kivágom a fákat, mivel gyakorlatilag négy éve használhatatlan a termése. Egyébként 6-7 éves fák, az első évben nem volt nyoma ennek a betegségnek, utána pedig már minden évben, de amit meg tudtunk kóstolni belőle pár szemet, az mind nagyon finom volt.

Köszönöm,
Lippai Zoltán

#55177