Cukorsüveg fenyő betegség

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Néhány gombás betegség megtámadhatja. Mivel minden kedvezőtlen körülményt kizártunk, a lehetséges károsítót is komolyan kell venni. A tapasztalatok, visszajelzések az Alfa Solo gombaölő szer jó hatását igazolják A kedvező tápanyagfelvételt, a kiegyensúlyozott táplálást pedig a gombaölő szeres permetlébe kevert magnézium szulfát /keserűsó / biztosítja. Az aktuális időpont a tavaszi hajtás növekedéskor van. Persze, most is hatásos, de a kezelést két héten belül ismételni kell!

#55201
Poroszlay Gabriella

Köszönöm a választ!
A talaj nem meszes, vizet kap bőven. Az kétségtelen, hogy nem árnyékos a hely.

Az a furcsa, hogy minden évben szépen hajt, növekszik, de a kezdetben szép friss-zöld hajtások egy idő után mintha kifakulnának, és helyenként elkezd barnulni, száradni. Nem egész felületen, csak ad-hoc foltokban.
Megvizsgáltam közelről, de nem láttam semmilyen élőlényt a tűleveleken.
Esetleg lehet gombás megbetegedés?

#55189
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A cukorsüvegfenyő tartása nem könnyű feladat. Kicsi termete és ezzel együtt kicsi a gyökérzete is. És nem szereti a tűző napot sem - a fenyők valamennyien az árnyékos, párás helyen díszlenek igazán.
Fentiek ellensúlyozására az alábbiakat kell tenni:
- a rendszeres öntözés reggeli órákban, lehetőleg esővízzel. Nem árt a növény körül egy kis párologtatás sem - apró cseppek, jó porlasztás
- permetezés atkaölő - készítménnyel /Nissorun, Ortus, stb./ bő lé mennyiséggel, inkább áztató legyen. Nem árt a Keserűsó együttes kijuttatása különösen akkor, ha a talaj meszes. A keserűsó /magnéziumszulfát/ ellensúlyozza a mésztartalmat és kondíciót biztosít a növénynek.
- a már elszáradt hajtás-részeket célszerű visszavágni
A hajtásvégek szép egészségesek, a rajtuk élősködő atkák pedig gyors mozgású, apró, de szabad szemmel is láthatók.

#55185
Poroszlay Gabriella

Szép napot!
Tanácsot kérnék. Van egy szép cukorsüveg fenyőnk. Már tavalyelőtt észrevettük hogy sárgul-barnul itt-ott. Viszont szépen hajtott minden tavasszal. Most is csodásan kizöldült, de újra kezdődik a barnulás. Mi ez? Gomba vagy más kártevő? Mivel kell védekezni, permetezni?
Napos helyen van, rendszeresen locsoljuk.

#55102