Szilvafa Top Star betegség?

Imre Haid

Tisztelt dr.Varga Mária! Köszönöm szíves válaszait, tanácsait megfogadva próbálok tenni a vashiány ellen. A talaj levegőztetése idén sajnos elmaradt, ezt az ősszel pótolom.

Üdvözlettel: Haid Imre

#55233
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Tisztelt Haid Imre Úr!
Köszönöm kérdésekre adott részletes válaszát.
Nézem a képeket, olvasom a válaszokat. Nincs más magyarázat, mint a kedvezőtlen talaj. Igaz, hogy a kalcium és a magnézium antagonista elemek - amelyikből sok van, a másikból minden esetben relatíve egyre kevesebb. Sem lomb- sem talajtrágyával nem érhet el igazi eredményt. Ehhez az állapothoz járult a tömeges levéltetű kártétel és a szárazság, valamint a gyors hőmérsékleti változások. A tápanyag-probléma a fa gyengülését idézi elő.
Szerintem nem a magnézium-hiány a fő gond. A vashiány kezelése sokkal fontosabb. Magas mésztartalmú talajokon tapasztaltam, hogy a laborban is vizsgált és jól látható erős vashiány következtében a tőkék folyamatosan gyengültek és a közismert tőke és kordonkar elhalások általánosan felmért 5 %-os fellépése a mész túlsúlyos területen 20-25 %-os értéket mutatott. A vashiányt kellene kezelni. A vas mikroelem, de nagyon fontos szerepe van a fotoszntézisben, a klorofill- és fehérje képződésben. A vashiány a legnehezebben gyógyítható tápanyaghiány. Jellemzője az érközi klorózis, először a fiatalabb leveleken jelentkezik. Ezeket a tüneteket követi a nekrózis, mely a levéllemez széltől indul a főér irányába.
A mikroelem hiányokat a lehető legkorábban kell kezelni. A kilombosodástól virágzásig 2-3 alkalommal kijuttatott lombtrágyától várhatjuk a legjobb eredményt. A talaj levegőztetése is fontos.
Üdvözlettel: Varga Mária

Wuxal Super 1 l

3 898 Ft

Damisol Magnézium 1 l

3 347 Ft

Damisol Vas 1l

3 393 Ft

#55211
Imre Haid

Üdvözlöm. Top Star Plus néven, vírusmentességet igazoló címkével vettem a fát még 2009-ben és ősszel el is lett ültetve. Ilyen jellegű probléma még nem volt vele, viszont ebben az évben ilyen levélsodródás(?) a kajszin a cseresznyén és egy ringlófán is volt, csak azokon lényegesen kevesebb. A környéken nincs a közelben szilvafa, viszont kollégám ugyanilyen problémával kűzd tőlem 15 km-re a szilvafájával. A termés egy része lepotyogott, ami a fán maradt az normális méretűnek tűnik, az új hajtások levelei épek, de a sodródott levelek is fent maradtak. Sárgulás sajnos szinte minden fán jelentkezik kis mértékben, az azonban korábbi tanácskérésből és talajvizsgálatból kiderült, hogy a szikes-meszes talaj miatt folyamatos magnézium és/vagy vaspótlás szükséges, amit minden fánál vegetációs időszakban lombtrágyával, ősszel pedig a talajba ásva próbálok kordában tartani viszonylag jól. Deltam: 7 ml/10 l vízben 8 fa permetezésére használtam, ez kb. 120 m2 terület lehet.

#55186
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A levéltetvek biztosan elpusztultak, a besodrott levelek már nem a levéltetvek "tanyái". A helyzet mégis súlyos, okának kiderítésére kérdéseket szeretnék feltenni:
a fa kora, fajtája
az oltvány etikettjén található volt-e a vírusmentesség igazolása
más években is látható volt-e hasonló tünet /megvastagodott, néhol kivilágosodó foltosodás a leveleken/
a termés méretében van-e nagy eltérés?
Lehet himlővírus, lehet tafrina kis valószínűséggel. Ha más éven nem voltak ilyen elváltozások, akkor a Deltam is lehet /milyen dózisban használta, 100 négyzetméterre adják meg
ez sem valószínű.

#55145
Imre Haid

Üdvözlöm.
Tavaszi lemosó után egy alkalommal Chorussal permeteztem a szilvafát, máj. 2-án észleltem egy hirtelen jött erős zöld levéltetű fertőzést ami ellen először Deltam-mal, majd két nap mulva Mospilannal permeteztem. Most máj. 11-én a fénykép szerinti állapotban van. Van esély, hogy ez a fa megmenekül? Vagy más betegség is lehet?
Köszönöm szíves válaszát. Tisztelettel: Haid Imre

#55040