Szőlővessző sárgulás

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Hosszan gondolkodtam, hogy a sok és kevésbé ismert - betegség közül a leírt és látható tünetekből melyik lehet az okozó. Vírusok, fitoplazma, baktérium, farontó gombák sorából a fitoplazma a valószínű. Ennek a betegségnek a Stolbur típusa - a kérdéses tőkét fertőző - enyhébb, mint az rettegett aranyszínű sárgaság. A választásban meggyőző a kis képen látható levél volt, a szabálytalan elszíneződéssel, mely jellemző.
Kérdéseim: hány évesek a tőkék
milyen fajta
a zöld levelek foltosak-e /
a levelek törékenyek, kemények-e
a hajtások gyengék-e, visszahajlók, beérésük egyenlőtlen
a tőke könnyen elfagy
ennek a tőkének a rügyei később fakadnak-e
a tünetek júniusban jelentek-e meg
Míg az aranyszínű sárgaság rövid időn belül a tőke pusztulását okozza, addig a Stolbur típusú fitoplazma - a számára kedvezőtlen időjárási viszonyok idején tünetmentes lehet, a tőke pedig hosszú életű. Termése is közepes.
A betegség ellen vegyszeres kezeléssel nem lehet védekezni. A tőke jó kondícióban tartása viszont fontos. A 3 fő betegség - peronoszpóra, lisztharmat és szürkepenész - elleni védekezések jó időzítésével hozzájárulhatunk a tőke megmaradásához.
Ha küldene képeket, kérek egyet a lugasról, a sárga vesszők eredési helyéről és a foltos levelekről.

#53891
Zoltán Nagy

Tisztelt Szakértő!

4 szőlőtőkém van, lugasnak nevelve. Az egyiken a mellékelt képeken látható vesszősárgulást, illetve levélszáradást tapasztalom és nem tudom eldönteni, hogy milyen betegség lehet és mit csinálhatok. A képen nem látszik, de az egész lugason nem tapasztalható a jelenség, de az egészet érintve pár vesszőn. Az elsárgult vesszőkön van egészséges zöld levél is és egészséges fürt is. (vagy még annak tűnő) Meszes talajon van (tétényi fennsík), tavasszal gombatrágyát kapott és vasat. A többi 3 tőke is ugyanezt kapta, semmi bajuk. Van dobozos alma-szőlő kombi permetszerem, de ezesetben sejtelmem sincs, hogy a 3 féle gombaölő szerből melyikhez nyúljak, ha ez gomba egyáltalán.
Nagyon köszönöm a segítségét.

#53849