Bodzabogyó elszáradás.

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A bodzát sokan egyszerű, igénytelen növénynek tartják. Valamennyire igaz is ez a vadon növő egyedekre. Biztos, hogy a vizet nagyon szereti, elégtelen víz mellett a bokor szinte sínylődik. A probléma biztosan nem betegség következménye. Lombos és ártéri erdők szélén, árokpartokon, csatornák kísérőnövénye. Nitrogén- és vízkedvelő. A nyári hőségnapok, és a légköri aszályra rendkívül érzékeny. Fonnyadással, elszáradással jelzi a növény a számára kedvezőtlen körülményeket.
A termés, a bogyók száradása nyomán található rajtuk egy mikrogomba /Aspergillus sp./, de ez sem okozója, hanem csak kísérője a pusztulásnak.
A növény őszi újrazöldülése mindezt alátámasztja. A növény él és élni is akar.

#52899
Hepkitty Hepkitty

Tisztelt Szaktanácsadó!
Van 2 bodza bokrom, melyeknek valamilyen bajuk van, ezért szeretnék segítséget kérni.
Az egyik bokor idősebb, szép terebélyes, ez már akkor nagy volt, mikor megvettük az ingatlant 11 éve. A másik két éve kelt ki magától.
A problémám az, hogy sok gyönyörű virág lesz rajtuk, aminek jelentős részét le is szedem, de szerettem volna a meghagyott virágokból kifejlődött bogyókat is felhasználni. Viszont mire beérnének a bogyók, mind a levelek, mind a termések elszáradnak. Tavaly jelentkezett először ez a gond, akkor egy kertész facebook csoportban azt válaszolták a feltett kérdésemre, hogy nem kapott a bokor elegendő vizet és a forróság miatt száradtak ki a levelek. Akkor valóban nem öntöztem pluszban a bokrokat, csak amennyihez természetes úton jutottak, annyi vizet kaptak.
Így tavaly májustól minden este locsoltam őket is, ám ettől függetlenül ugyanúgy elszáradtak a levelek és a termések, mire szüretelhettem volna.
Nagyon szeretném megtudni, mi a bajuk a bokroknak és mivel tudnám orvosolni.
A csatolt kép tavaly szeptember vége felé készült, mikor már újra elkezdtek kihajtani a levelek a száradás után.

Segítségét előre is hálásan köszönöm.

Tisztelettel:

Mojs Brigitta

#52863