Babérmeggy levél probléma

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Gyümölcsmoly rágta meg a hajtásvégeket. Figyelje meg a járatot, amit a hernyó a hajtásba berágott! Nem kell ellene védekezni, a károsodott részt metssze le és égesse el!

#54449
László Stefanek

Tisztelt Szakértő!

Segítséget szeretnék kérni babérmeggy kapcsán. A babérmegyek új hajtásai ugyanis sorra elhallnak. 1-2 levél hajt ki, majd elbarnulnak, leesnek, a helyükön a szár pedig barnás-feketés elszíneződést mutat és az új hajtások már nem is onnan, hanem oldalról vagy egy hajtással korábbról indulnak meg. Tápanyaghiány esetleg fertőzés okozhatja ezt? Tudna erre javasolni valamilyen szert?

Segítségét előre is köszönöm!

#54409
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Amellett a a friss hajtások kissé megfagytak, az idősebb leveleken (2. kép) a nagyon gyakori entomospóriumos levélfoltosságot látom. Párás, esős időben, enyhe teleken, illetve a kitett helyre ültetett, vagy nagyon erősen metszett, nem megfelelően táplált növényeket károsítja. kapjon a növénye tartós hatású örökzöld műtrágyát, illetve permetezésre Amistart. Szabadforgalomban kapható

#52757
Attila Bitvai

Küldöm a barnulasrol mutató képet is.
Köszönöm
Bitvai Attila

#52707
Attila Bitvai

Tisztelt Gazdabolt,
Tavaly ültetett kb 40 M hosszú sövenykent korallberkenye néhol igen rosszul néz ki. Sötét foltok, levelhullas, a friss hajtások elbarnulasa tapasztalható.
Kérdésem h mitol lehet ez? Hideg, fagyás vagy más gomba probléma?
Köszönöm a visszajelzést.
Bitvai Attila

#52706
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Tisztelt Gonda Sándor. Amennyiben a levélszéleken tapasztalható csak rágásnyom, az a vincellérbogár kártétele. Célszerű volna megvizsgálni, hogy a talajban nincsenek-e a cserebogárénál kisebb, de hasonló kinézetű pajorok. Mulcsozott talajban nagyon jól érzik magukat, könnyen áttelelnek. Ellenük a Nemastar biológiai talajfertőtlenítő szer bedolgozását javaslom a talajba beöntözéssel.. https://www.gazdabolt.hu/hasznos-elo-szervezetek/5838-nemastar-50-millios.html
Amennyiben kivörösödő szélű, kipotyogó lyukakat észlel a leveleken, az a babérmeggy stigminás levéllyukacsosodás betegségére utal. Most tavasszal Amistar (Mister) permetezését javaslom.

#52694
Sándor Gonda

Kedves Gazdabolt!

Babérmeggy levelének problémájával kapcsolatban keresném Önöket. Múlt évi probléma, hogy a sövénynek ültetett Babérmeggy szépen fejlődött, majd a nyár közepe felé bizonyos területeken olyan, mintha a leveleket megrágta volna valami. Ezeken a területeken a növény fejlődése nagymértékben csökkent a problémamentes területekhez képest. Kérdésem az lenne, hogy mi okozza a problémát és hogyan tudok ellene védekezni?

Válaszukat előre is Köszönöm!

#52615