Szeder növényvédelme

Kis Tivadar

Nagyon köszönöm válaszát !

#52700
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A Laser baktérium toxin kivonat, tehát nem kémiai anyag. Szezononként max. 3 alkalommal használható fel az ültetvényben. Ajánlatom: a ragacsos csapdák kihelyezése után nagyon gyakran kell ellenőrizni a muslicák repülését. Néhány egyed jelenlétében már célszerű alkalmazni a Lasert. 10 nap elteltével újra Laser-rel permetezzen, így a hatás összegződik, mivel biológiai anyag feldúsulásáról van szó. Ezt kövesse a befogott muslicák számától függően a Karate Zeon rovarölő szert /szederre van engedélye/. Kifejlett alakot és lárvát egyaránt jól pusztít, taglóhatású. A kapszulázás következtében a tartramhatása jelentősen megnő.Így a hosszú élelm. eü. várakozási időn /14 nap/ is átível a hatás reményeink szerint. Zárásként újra a Laser-t ajánlom.

#52585
Kis Tivadar

Nagyon köszönöm !
Ezt a szert ha jól értem az adatlapját, csak kétszer használhatom szezononként ?

#52513
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A nemrég, hivatlanul hazánkba érkezett foltosszárnyú muslica kártétele felbecsülhetetlen mértékű az ellen való védekezés megoldása nehézkes és rendkívül összetett figyelmet igényel. Az eredmény pedig nem elégséges.
A muslicák korán érkeznek az ültetvénybe, tehát az első szedést követően azonnal permetezni kell ellenük. Az nagyon jó, ha kihelyez a szeder --sorokba sárga vagy fehér ragacsos lapokat, melyre a még alig érő - kevés édes illatú termés helyett - mézcseppel vagy melasszal a muslicáknak illatanyagot szolgáltat. A csapdában látható egyedek gyérítésére újabb és újabb permetezések szükségesek főleg a termésérés első időszakában. Kezelésre a rövid élelmezésegészségügyi várakozási idejű Laser Duplot válassza /3 nap/.
Csalogató édességgel /méz, melasz/ csapdák kihelyezését is javaslom.

#52440
Kis Tivadar

Jól termő szedremet az utóbbi években ázsiai(?) muslicák szúrják, ennek nyomán gombás fertőzés lép föl, az érett termés nyúlós, ehetetlen erjedt ízű. Permetezzem valamivel és mikor ? (A muslicákat ritkítom, de sokan vannak)
Köszönöm !

#52418