paradicsom (szabadföldi) gyökere göbös

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A paradicsom gyökerén feltételezhetően fonálféreg élősködik. A leírt méret a szokásosnál nagyobb, de a fonálféreg kártétele nyomán bekövetkező problémák hasonlóak. A fonálféreg szívogatása nyomán a víz- és tápanyag forgalom akadályoztatása következtében a növények fejlődésükben visszamaradnak, termést nem hoznak. A kártétel következtében a gyökérzet tömege megnő.
A tennivaló: talajfertőtlenítés. Ajánlom a bio-készítmények közül válasszon. A parazita fonálféregek felhasználása. Megrendelésre hoznak a gazdaboltok ezekből a termékekből - pl. Nemastar. A kezelést a készítmény talajba dolgozásával lehet elvégezni.
A kémiai készítmények közül a Basamid G hat a fonálférgekre is. A Basamid-ot is most kell kijuttatni a csomagolóburkolaton lévő ajánlás szerint.

#52376
Ágota Császár

Tisztelt Szaktanácsadó!

Befőzéshez szoktam a kertem végében paradicsomot termeszteni. Előfordult, hogy a ültetvényem egy részének a gyökerén borsszemnyi göbök fejlődtek. Ezek a növények szinte nem is hoztak virágot, termést. Amelyiknek nem volt göböcske a gyökerén, az szépen termett. Kérdésem, hogy ez milyen növénybetegség és mivel lehet védekezni, gyógyítani. Válaszukat előre is köszönöm.

#52286