Diófában megtelepedett hangyák

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Bármennyire is szimpatizál az ember a hangyák családi életével, szorgalmával és rendjével, nem engedhetjük őket, különösen nem tömegesen növényeink közelébe. A diófában a hangyák farészeket gyűjtenek, mely komoly károsodással jár. Lebontják ezáltal a bélállományt, mely a fák tartására szolgál. Válaszom egyértelműen a hangyacsalád = hangyaboly felszámolása.
A bolyra Pyrethrin port kell szórni. Másnapra a hangyák mind elpusztulnak, mert a kívülről érkező egyedek a port - mely rajtuk megtapad - beviszik a bolyba és a bent élőket is elpusztítja az egyébként környezetbarát, biokészítmény.
Az odvas farészt=- lyukat érdemes volna betölteni akár pur-habbal vagy más módon. Ezzel elejét lehet venni hasonló károsító betelepedésének.

#51444
András Tóth

Üdvözlöm! Érdeklődni szeretnék hogy a diófában megtelepedett hangyákkal mit lehet kezdeni? Kell-e egyáltalán valamit kezdeni, vagyis károsak-e a fára nézve. A képen látható hangyacsalád igen intenzív tevékenységet folytat a fa belsejében. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel, Tóth András

#51424