Szőlő betegsége

Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Dura László Úr!
A Teldor utolsó példányai még láthatóak a boltok polcain. Persze, az sem csodaszer. Olyan nincs. Vannak évek - mint az idei is - amikor a monília győz. Sok jó tapasztalatról számolnak be a Switch 62,5 WG /7 napos élelm.vár.idő/ gombaölő szer monília elleni hatékonyságáról /szabad forgalomban vásárolható/ A már meglévő fertőzésre nem, de megelőzésre jó.
A moníliáról - saját tapasztalataimról - könyvet tudnék írni. Ez a fórum azonban nem alkalmas a téma kifejtésére.
A szőlőfürt csúnya, értő növényvédős is hamar peronoszpórának mondaná - de az biztosan nem /mindig a kocsánykorona felől fertőz/
- hasonlít a fakórothadásra - de csak hasonlít
- leginkább jégverés okoz ilyen tüneteket.
A csúnya mellett /a háló védelmében/ viszont egy gyönyörű, hibátlan fürtöt látok. Gratulálok!

#51447
László Dura

#ad 51327

Tisztelt Dr. Varga Mária

Köszönöm a részletes válaszát, egyben küldöm a korábbi szőlőfürt környezetét azóta jelentősen megváltozott csúnya fürt továbbfejlődött állapotában.
Más:
Olvasva a nálam is termésben lés sajnos rothadásban évő őszibarackot megtámadó újtípusú monilia kártételének csökkentésére javasolt Teldor-ral történő permetezéséről, javaslatát kérem annak helyettesítőjére, mert a Gazdabolt forgalombólt kivont termékként tunteti fel a Teldort.
Válaszát előre is köszönöm
Tisztelettel: Dura László

#51420
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Tisztelt Dura László!
A tünetek lehetséges kiváltó okai:
- napperzselés
- fakórothadás - a tünetek részben egyeznek a szakirodalomban leírtakkal. A fertőzés kapui /jégverés, szélkár, akár a csonkázás által ejtett sebek/ - és a kórokozó hosszú ideig - néha 10 évig - is megtartja fertőzőképességét. A tünetek megjelenését követő 10 napon belül jelennek meg a kórokozó gomba termőtestei. Ezáltal a bogyó felülete érdes lesz. A betegség tünetei először a hajtásokon láthatók, de csak fürtről készült felvétel.
- az ún Petri betegség - régebben a kordonkar elhalás gyűjtőnéven ismert betegség egyik, fiatal korban támadó kórokozója is válthat ki ehhez hasonló bogyó elváltozásokat. A pontosabb diagnózishoz a lombozat csíkoltsága is járul, a felvételen ez sem látszik.
Nem írja, milyen gyakori az ültetvényben ez a tünet? Ha egy-egy tőkén látható, akkor valószínű a Petri betegség. Ellene védekezni nem lehet, a beteg tőke fagyérzékenysége fokozott. Végül a tőke leromlik és elpusztul.
A fakórothadás elleni védekezést a fertőzés bekövetkezése után azonnal el kell végezni. A réztartalmú szerek hatástalanok. A Pyrus, Scala és Bravo hatásos a betegség ellen /feltételes forgalomban vásárolhatók/ a megjelenés korai stádiumában kijuttatva.
Ha megoldható, kérek felvételt a beteg tőkékről.

#51327
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

A szőlő levelén magnéziumhiány látható. Magnéziumot is tartalmazó összetett tápoldat, illetve Mg-lombtrágya kijuttatása javasolt. https://www.gazdabolt.hu/vizoldhato-mono-mutragya/5622-keseruso-hortus-1-kg.html

#51292
Id Szaák Tibor

Tisztelt Szakértő!

Csemegeszőlő levelén láttam. Mi a teendő?

Tisztelettel: Szaák Tibor

#51252
László Dura

Tisztelt Szaltanácsadó!

Az egyik szőlő termésén furcsa elváltozás jelent meg a rendszeres lisztharmat és a peronoszpóra elleni permetezés ellenére.
Kérem tanácsát, melyet előre is koszönöm.

Üdvözlettel:
Dura László

#51195
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A szőlőszemeken lisztharmat tünetei láthatóak. A betegség felszaporodására figyelmeztet, ha a szőlőben dohos szagot észlel. Hosszú ideig kell még várni a szüretre, a szőlőszemek viaszosodása még éppen csak megkezdődött. Ezért 1-2 alkalommal felszívódó gombaölő szert: Topas vagy a feltételes forgalomban vásárolható Systhane, Sercadis+ minden esetben kén /Thiovit, Cosavet, stb./ , végül pedig csak a ként alkalmazza.

#51159
Erika Baksa

Tisztelt Szaktanácsadó!
A képen látható szőlőfürtön a szemeken ilyen foltok vannak.Ez milyen betegségre utal, és mi használható ellene? Válaszát előre is köszönöm! Erika

#50987