a tuják nyírása

Edina Pap Szaktanácsadó

A tujákat nyáron szabad csak nyírni, augusztus végétől tilos. Most a talajjavítás, tápanyag-utánpóltás (kálium-, magnéziumdús műtrágya adása) a feladat.

#44415
Tamás Nagy

Kedves Edina, vagy Gábor !

3 tujám van kettő kisebb, egy nagyobb. A többi kipusztult, de amúgy is kivétel lett volna a sorsuk. Ezt a háromat viszont szeretném megtartani. Vettem permetszert, mert barnulnak az ágvégei, és műtrágyát a tápanyagpótláshoz. Kérdésem: Mennyire lehet megnyírni még az elkövetkezendő 2 hétben. A nagyobbat kb. 1 méterrel kellene visszavennem. Továbbá a tuja aljából is szeretnék egy kicsit fölnyírni, mert a földet súrolja. Kezelhetetlen az öntözés, és a trágyázása. Továbbá arra gondoltam, hogy meglazítom a talajt alatta, hogy szellőzhessen egy kicsit. Hogyan érdemes/lehet csinálni ?
Köszönettel: Nagy Tamás

#44213
Edina Pap Szaktanácsadó

Jó lenne tudni, hogy milyen növény. Ha tiszafa, akkor igen. Képet kérnék.

#42458
Ádámmé Csendi

Sziasztok. Azzal a kérdéssel fordulnék hozzátok hogy van az udvarunkon több 18 éves tuja. Sajnos nem tudom megmondani a fajtáját. Hívtunk egy olyan embert aki rendbe teszi a kertet nekünk és félreértett valamit és visszametszette a tuját a törzséig magasabbra mint én. Szinte csak a korona maradt rajta. Visszanő az nekem????

#42334
Pap Edina

Kedves Beáta. A tujasövényt tulajdonképpen már telepítéstől formázni kell, tavasztól nyár végéig több alkalommal, mindig csak egy keveset lemetszve az oldalakról, illetve a kellő magasság elérésekor tetejezni rendszeresen. Nem javaslom már a nyírást. Ha le szeretne vágni a tetejéből, akkor azt jövő nyáron 2-3 lépésben tegye, ne egyszerre az 1 métert.

#25283
Prágai Beáta

10 éves kb. 6 méter magasságú tujasort szeretnék formázni. Mennyit lehet levágni az ágakból? Mikor célszerű a tetejét is visszavágni(kb 1 métert szeretnék). Melyik évszakban érdemes? Augusztusban lehet?
Köszönöm a választ!

#25048
Pap Edina

A nyár foylamán többször, ilyen fiatal korban inkább metszőollóval csipkedve. Amikor összenőtt a sövény, lehet géppel is, de egy alkalommal 4-5 centiméternél ne többet. A tetejét csak akkor, ha elérte a kívánt magasságot.

#22974
Dancs Zoltán

Üdvözletem!

Tavaly tavasszal ültettem a smaragd thujákat kerítés mellé, sövénynek. Most 140-150 cm magasak.Mikor
és hogyan kell őket nyírni.
Válaszukat előre is köszönöm.

#22842
Vétek Gábor

Kérem, ha van rá mód, küldjön képet a növényekről, közvetlen környezetükről, illetve a tünetekről, valamint írja le, kb. milyen gyakran és mekkora vízadagokkal öntözték a tujákat, és milyen viszonyok közé, fekvésbe és talajra telepítették őket!

#18076
hefter józsef

én is a feltett kérek választ

#18018
Vétek Gábor

Kérem, ha van rá mód, küldjön képet a növényekről, közvetlen környezetükről, illetve a tünetekről, valamint írja le, kb. milyen gyakran és mekkora vízadagokkal öntözték a tujákat, és milyen viszonyok közé, fekvésbe és talajra telepítették őket!

#17217
Huber László

Tujáim kb.1.8 m. erőssen barnák,mia teendőm.
Köszönőm!

#17270
Pap Edina

Miért engedték ennyire megnőni? Le lehet vágni, de majd inkább csak tavasszal.

#16056
ildi

Kérdésem az lenne hogy a tuja magasságából kb.1 m-t le lehet e vágni? és mikor fog hajtást hozni majd . válaszát köszönöm, ildi

#15982
Vétek Gábor

Tisztelt Horváth Gábor!

A szivarfának nem nagyon vannak kártevői. Biztos benne, hogy rovar rágja? Ha kizárja az egyéb okból való szövetkárosodást, akkor esetleg lekezelheti a fákat Decis 2,5 EC-vel egy-két alkalommal, azonban ha a tünetek ennek ellenére továbbra is jelentkeznek, akkor valószínűsíthető, hogy más oka lesz (tehát nem kártevő) a lyukacsosodásnak.
A fenyők belső ágrészei pusztulásnak számos oka lehet, a legközönségesebbek a természetes levélváltás, a sűrű lomb miatti fényhiány okozta tűlevélhullás, a kedvezőtlen időjárás (nagy meleg, száraz levegő, vízhiány), tápanyag- vagy talaprobléma stb. A kártevők (rovarok, atkák) ritkán elsődleges károsítók a tűlevelű örökzöldek esetében, ahol ilyen tünetek jelentkeznek. Sokan írnak Fórum rovatunkba, akik hasonló problémákkal küzdenek. Kérem, olvassa el ezeket a levélváltásokat, biztosan segítségére lesznek. Ezen túlmenően pedig össze is foglaltuk a leggyakoribb okokat (abiotikus tényezők és károsítók) két írásunkban, amelyeket honlapunkon az alábbi helyeken olvashat:
http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=199
http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=198
A selyemakácon valószínűleg azért mászkálnak a hangyák, mert levélbolhás! Kérem, ezt vizsgálja meg alaposan! Segítségére lehet egy másik írásunk ebben a témában: http://www.gazdabolt.hu/index.php?content=259

#15297
horváth gábor

Törpe szivarfáink felső leveleit rendszeresen kirágja "valami", figyeltem hajnal,napközben és késő este is, de semmilyen kártevőt sem láttam amely csak a levelek közepét rágja ki kb. 1,5cm-es lyukakat hagyva. Mi lehet ez a kártevő? Mivel védekezhetnék? - hiszen ez a kisfa csak a levelével díszít. Második kérdésem: ezüstfenyőnk belső levelei rozsdabarnákká szineződtek , elég csúnyák a tobozok is , -folyik belölük a gyanta . Mi károsíthatja igy ,és mivel védekezhetnék? Nagy bosszúságot okoznak továbbá a különbözö hangyák a selyem akácom tövénél gyökerénél , levelei sárgulhatnak ettől? Ellenük mit ajánlana-köszönöm!

#15287
Pap Edina

Júniustól augusztusig lehet metszeni az örökzöld sövényeket, az augusztusi metszésből vett félfás részeket felhasználhatja dugványozásra. Egyszerre 15-20 centiméternél ne vágjon le többet, mert a fás részekből a tuja nem nevel friss hajtásokat. Most már ne metssze meg, várja meg a nyár elejét.

#5062
molnár sándor

Mikor ( melyik hónapban ) célszerű sövényvágóval az oszlop tujákat formázni?
Nem okozunk-e ezzel problémát a növénynek?
Ha túl magasra nőtt ( 4-5 m ) a tuja, levágható-e a tetejéből úgy, hogy a növény nehogy elpusztuljon?
A levágott rész gyökereztethető-e?

#5049