Sarka-vírus

Zoltán Tick Szaktanácsadó

Tisztelt Bak József úr!
Én is öntermékeny fajtának ismerem a Jojo szilvát, ezért az a véleményem, hogy várjunk.
Üdvözlettel, Tkck zoltán

#55184
József Bak

Kedves szakértő! négy éve vásároltamegy "Jojo" szilvafát. Állítólag öntermő. most harmadik éve szépen virágzik, de csupán 1 vagy két gyümölcsöt nevel ki. Kissé mellette, előzőleg egy olasz kékszilva volt, ami kb 30 éven keresztül ontotta a gyümölcsöt. Termőre lehet-e fordítani ezt a fát, vagy kár kísérletezni vele?

Üdvözlettel: Bak József

#55080
Süveges József

Kedves Edina!

Köszönöm a segítségét. Megpróbálom az ajánlott növényvédő szereket, a lényeg hogy nem Sarka-vírus.

#45940
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Szilvamolyra gyanakszom, de ha csak szúrásnyomot lát, lehet akár a poloskaszagú szilvadarázs is. Olvasnivaló a témában: http://magyarmezogazdasag.hu/2018/07/08/szilva-es-ringlo-nyari-novenyvedelme. Molyok ellen Dipel 25 WF, Runner 2F Karate 2,5 WG, a feltételes forgalomban lévők közül: Judo, Insegar 25 WP. Szilvadarázs ellen Karate, Mospilan.

#45924
Süveges József

Mellékelt kép a tünetről

#45908
Süveges József

Mellékelt kép a tünetről

#45907
Süveges József

Mellékelt kép a tünetről

#45906
Süveges József

Mellékelt kép a tünetről.

#45905
Süveges József

Tisztelt Szakértő!

Besztercei fajtának vásárolt szilvafánkon a termések kényszer érett állapotban lehullanak. Tanácsát szeretném kérne a betegség megállapításában. A fa kb 6 éves, már tavaly is jelentkezett ez a tünet, de volt rajta még termés. Idén folyamatosan hullanak a gyümölcsök, aminek a megakadályozására Dithane gombaölő és Actara rovarölő szereket használok.

Segítségét előre is köszönöm

#45904
Tick Zoltán

Kedves László. Sarka virus-rezisztens fajták közül az alábbiakat tudom ajánlani:
-Budapest
-Ceglédi óriás
-Ceglédi arany

#30497
Dévényi Péter

Kedves László, a kuresia fajta ellenálló, a harcot fajta pedig toleráns. Ugyanakkor mindkettő önmeddő, így önmagukban nem ültethetőek.

#30274
Oslányi László

Tisztelt Szakértő!
Most állok sárgabarackfa vásárlása előtt.
Szeretném megkérdezni, hogy tud e javasolni olyan fajtát ami a sarka virus ellen rezisztens.
Válaszát előre is köszönöm Oslányi László

#30272
Dr. Varga Mária

Lehet vírus-betegség a leírtak alapján. A fáról nem kell azonban lemondani, betakarítás után Permetezés Cuproxat-tal kétszer, lombhullás idején Bordóilé 2-3 %-ban, kora tavasszal ugyancsak Bordóilé, majd rügyfakadáskor 1%-ban. A réz kondicionálja a fát, sok egészséges termés mellett ugyan lesz rajta vírus-tünetes is.

#29568
Csernyák Mihályné

Köszönöm a tájékoztatást és a tanácsot.

Üdv. Csernyákné

#29553
Dr. Varga Mária

A sharka vírus tünetei nem a leírtak szerint jelentkeznek. A gyümölcsön és a magon bemélyedések -leopárd-foltok - a legjellemzőbbek, a barnulás nem. Én inkább a monília néhány éve hozzánk is eljutott fajára gyanakszom. Ha tehát nem lát leopárd foltokat, akkor nem vírus, hanem a monília elleni komplex védekezést kell nagyon komolyan elvégezni. Első lépés szüret előtt a Teldor - élelmezéseü várakozási ideje 3 nap/, szüret után a rezes permetezés /Cuproxat 0,5%/, lombhulláskor ősszel Bordóilé 1%-os, kora tavasszal Bordóilé 3%-os, rügyfakadáskor 1%-os. Virágzás elején és teljes virágzásban Folicur Solo vagy más fungicid az ajánlott dózisban.

#29485
Vétek Gábor

Kedves Csernyák Mihályné!

A képek alapján sajnos nem tudok biztosat mondani, ezért kérdését továbbítottam kolléganőm felé véleményezésre.

#29421
Csernyák Mihályné

T. Vétek Gábor!
A barack időközben leérett, ezért sajnos a foltokról igazán "szép" képet nem sikerült csinálni. Remélem azért ez is segít.
üdv. Csernyákné

#29404
Csernyák Mihályné

.

#29403
Vétek Gábor

Kedves Csernyák Mihályné!

Kérem, ha lehetséges, küldjön képet a termésről és a magról is!

#29323
Csernyák Mihályné

Magyar kajszi fám most fordult termőre. Kinézetre erős, egészséges fa, a levelén nem látok semmilyen foltot. A gyümölcsökön viszont először apró kör alakú szürkés-barna foltok keletkeznek, amik később egy nagy folttá válnak. Ezek tapintása kemény, kérges. Alatta a hús megbarnul, a mag megszőrösödik, a gyümölcshús nehezen válik le róla. Attól tartok sarka-vírus. Ha mégsem az, mi lehet, és hogyan védekezzek?

Válaszát nagyon köszönöm.
Üdvözlettel: Csernyákné

#29260