Peronoszpóra elleni védekezés

András Nagy

Köszönöm a segítséget Mária!

#46557
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A szőlőperonoszpóra ellen hatásos a réz - ehhez természetesen tudni kell a kórokozó környezeti feltételeit, a fertőzés lehetséges időpontját - előrejelzési automatikus rendszerek segítségével, melyek figyelmeztetnek a veszélyre pl. Luft, Agroexpert, stb vagy vegyszerforgalmazók oldalainak rendszeres felkeresésével - pl.BASF, Bayer, stb./. Igaz, hogy a kritikus időszakokban pl. virágzás előtt, fürtzáródás, zsendülés kezdetén több alkalommal kell permetezni - akár 5-7 naponta - különösen fertőzés-veszélyes körülmények között /sok csapadék, hűvösebb idő - 20-25 C fok.
Ha felszívódó gombaölőszert keres az AKG-ban, ajánlom a Forum R-t, - dimetomorf és rézoxiklorid - maximum 2-3 alkalommal a kritikus időszakokban, évente. A többi permetezéshez válassza a rezet.
A folpet I.forgalmi kategória, növényvédő szakmérnök irányításával használható fel. Ugyanez vonatkozik a folpetes kombinációkra is.

#46505
András Nagy

Tisztelt szaktanácsadó!
Idén sok gondom akadt a peronoszpórával (borszőlőben)réztartalmú (Cuproxat) szerek használatának ellenére. Idén Folpet tartalmú szereket használnék. Hatásosabb lesz mint a réztartalmú szerek? Iletve tudnak-e kontakt+felszívódó szert ajánlani AKG ban?
Köszönettel!

#46487