SOS pajor ellen

János Sipos

Kedves Mária!

Valóban nem beszélhetünk pajor invázióról még. Nem trágyáztam a talajt, még két éve vagyunk a telken. A vakond aktivitása (fák tövéhez is felásott, rengeteg vakondtúrás az udvaron) és a (véletlenszerű helyen történt földmunkák alkalmával) talált néhány pajor miatt gondoltam erre.

Ezek szerint nagy valószínűséggel túlöntöztem a fákat. Kb egy-két naponta öntöttem rájuk 6-8 liter vizet, májustól kezdve. Mivel két-három éves fákról volt szó, és homokos talajról, azt gondoltam hogy jót teszek vele :( Tavaly is nagyjából így tettem, és hálásan nőttek, fejlődtek.

Megcsinálom a visszavágást, és a talaj szellőztetést, valamint elfelejtem a gyakori öntözést. Bízom benne hogy sikerül megmenteni ezt a számomra kedves fát. Ő volt az első az udvarunkon, még az építkezés megkezdése előtt elültettem :)

Nagyon köszönöm a tanácsát!
Szép napot kívánok!

#46050
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Megértem a keserűségét, de nem lesz könnyű dolgom a korrekt válasszal.
1. Ír a nagyszámú pajorról - azt azonban jó tudni, hogy a csimasz is bebábozódik, majd kifejlődik a cserebogár mely már nem károsítja a gyökereket. Azt sem tudom, mekkorák a pajorok - hány év alatt fejlődnek ki a bogarak /kalló vagy homoki cserebogár 5 év, májusi vagy erdei cserebogár 3 év/. Első évben a lárvák kártétele még alig észlelhető - a kicsi lárva kevesebbet fogyaszt - legnagyobb a kár a 3. évben. Elképzelhetetlen számomra ekkora pusztulás a pajorok miatt. Kérdésem: trágyázza-e a földet - mert a pajorok abból is bekerülhetnek a kertjébe. Mégis:
2. én elsősorban a sok vizet látom a veszélyesebbnek. A homokon igaz átszalad a víz, de a gyökerek megfogják és pangó vízben "fulladoznak a gyökerek". A pajor miatt sem érdemes ennyi vizet kijuttatni, mert azzal nagyobb kárt okoz az ember a meglévőnél. A csonthéjasok általában nem tűrik az öntözést - csak a fiatal fáknál ajánlatos.
3. A japán cseresznye még megmenthető, ha az alábbiakat elvégzi:
valamennyi hajtást 10-20 cm mélységben vissza kellvágni.Ha a vágásfelület nem száraz, hanem zöld, még nincs nagy baj. Az öntözést érdemes nagyon korlátozni és a fa koronájának szélességében kiszellőztetni a talajt: talajfúróval a legjobb, de ásóval is lehetséges. A fatörzstől kifelé óvatosan, kapával lefelé haladva keresni a csimaszokat. Az is lehet, hogy most már bebábozódtak és tavasszal fognak rajzani=repülni a bogarak. De már ősszel kifejlődnek és tavaszig a talajban tartózkodnak
A nagy csimasz ellen már hatástalanok a talajfertőtlenítő szerek és nem is kaphatók kiskereskedelemben erős szerek /környezetben okozott káruk miatt/. A pajorok elsősorban a cseresznyét és a meggyet pusztítják
Jó volna, ha a későbbiekben több örömet találna a jól művelt kertjében!

#45961
János Sipos

A problémám most az, hogy ha pajor, akkor nagyon intenzíven kell locsolni hogy az épen maradt gyökerek elég vizet vegyenek fel. Ha meg túlöntözés, akkor pont az ellenkezője.

#45895
János Sipos

Egy kis orgona fa is ugyanerre a sorsra jutott. De kb minden fát így locsoltam, a barackok rendben vannak azóta is.

#45891
János Sipos

Kedves Mária!

Köszönöm a választ!
Nem ástam le mellette, nem akartam gyökeret sérteni. Mivel gyakran végzek földmunkát a mondhatni új telken, sűrűn fordítok ki pajort. Nem mondom hogy áradat van egyelőre, de a vakond pl előszeretettel fúr a fák tövében is.

Rendszeresen öntöztem 25 fok felett két-három naponta, kb 10 liter vízzel, de homokos talaj révén nem igazán állt körülötte a víz. Lehet túlöntözés, egy tőle teljesen máshol lévő kis meggyfa is így járt. Oda is túrt a vakond, de azt is kb ilyen rendszerességgel öntöztem.

Mit gondol, mit tehetek?

#45890
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Hány darab pajort talált a fa tányérja körül (lombkorona alatti részben) négyzetméterenként. A talajfertőtlenítő szert be kell dolgozni a talajba, nem elég a felszínre szórni. Nem lehet, hogy inkább túlöntözte? A cseresznye nem bírja a lábvizet.

#45883
János Sipos

Kedves Szakértő!

Sorra halnak ki a pár éve gyönyörűen növekvő, virágzó fáim. Mivel a gyakori földmunkáim alkalmával gyakran akadok pajorba, ebből sejtem hogy ezek miatt száradnak ki a fáim. Bár fura mód csak az én udvaromon látom ezt, a szomszédos kertekben nem. Ott pedig nincs is ennyire gondjukat viselt növények. A kérdésem, hogy valahogy megmenthetem-e még a képen látható japán díszcseresznyét? Vagy meghalt, és ki kell emelnem? Tegnap lekezeltem a körülötte lévő talajt talajfertőtlenítő szerrel...

#45864