Kínai kenderpálma

Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves V. Viktória!
Nem kell a kádba tenni, ezt ki mondta önnek? Oda visz egy edényben langyos szappanos vizet, puha ruhát vagy szivacsot és szépen lemossa a leveleket. A Mospilant ismételni kell, nem tűnnek el egy alkalmazás után! Az engedélyezési okiratban leírtakat szigorúan be kell tartani. Javaslom a karantént is.

#54260
Katalin Antics Szaktanácsadó

Kedves K. Zoltán!
Nem értem! Azt írta, hogy kiültették, majd megkérdezi, hogy kiültesse-e! A levelek végeinek száradása a meleg száraz levegőjű klímától van. Amit említ, az a fotón nem látszik, de mindenképpen javaslom a lemosó permetezést. Nálunk ki vannak ültetve, nem igazán bírja lakásban. Fagyvédett helyre tegye, és védje takarással a téli fagytól!

#54259
Viktória Virág

Kedves Szaktanácsadók!

Elnézést kérek, tudom, hogy az általam feltöltött pálma nem KínaiKender, de nagyon hasonló hozzá, viszont a pontos nevére nem emlékszem.

Nyár elején vásároltam ezt a pálmafát. Sajnos megjelentek rajta ilyen fehér szivacsszerű valamik, amiket ajánlásra Mospilánnal kezelek... nem sok sikerrel. Azóta már fekete pöttyök is vannak a leveleken - amik lehet gombás fertőzés jelei pluszban... Nagyon sajnálom szegényt, nem tudom, hogy ez pajzstetű, vagy valami más lenne, de nagyon makacs... Bármilyen tanácsnak örülnék, szeretném, hogy jól érezze magát nálunk. (viszont korábban kaptam olyan ötletet, hogy mossam le a kádban a leveleiről ezt a valamit, de ez sajnos nem kivitelezhető, mert vagy 15-20 kiló cserepestül földestül, szóval nem tudom csak úgy felkapni és betenni a kádba)

Előre is köszönöm a válaszukat.

#54093
Zoltán Kiss

Tisztelt Gazdabolt.hu!
A segítségüket szeretném kérni. Sajnos két téllel ezelőtt valószínűleg nem megfelelően teleltettük a kínai kenderpálmáinkat. Egyik elpusztult, de a nagyobbik sincs jó állapotban. Gombafertőzésre gyanakszunk, de igazából nem tudjuk mi lehet a baj. Jönnek új hajtások, de már szárad a végük, sok levelet is elhullatott. A levelekről lejön egy fekete réteg, akár az ujjunkkal is le lehet kaparni. Most kiültettük a legnaposabb részre, kivettük alóla a tálcát. Kérem szíves segítségüket, tanácstalanok vagyunk! Mennyiszer öntözzük? Milyen tápoldatot használjunk? Érdemes át-, esetleg kiültetni? Köszönöm előre is a segítséget!

#45507