Chili paprika betegség?

Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Perzselés az ok. Vízcseppek vagy permetcseppek kerültek a levelekre. Ez a jelenség akkor következhet be, ha levelek permetezése után nap éri a palántát. A paprika nitrogénigénye magas, használjon palántanevelő tápoldatot.

#54985
Ibolya Göncziné Fazekas

Kedves Gazdabolt.hu!
Segítségre lenne szükségem. Gyermekem hobbiból különböző chili paprika magokat nevel és melyiknek a levelein a képeken látható elváltozások lettek egyik napról a másikra. Mi lehet ez? Köszönöm 😊

#54978
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Molytetűnek nézem. NeemAzal, Karate Zeol, Mospilan vethető be ellene. ÉVI betartása fontos!

#54183
Csongor Gál

Jó napot!
Szeretném megkérdezni, mi lehet a betegség ami megtámadta a paprikáim leveleit, illetve mivel kezelhetem?

#54160
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Kedves Higyed Zoltán. Sajnos, az idősebb leveleken már kialakult, az újabbakon csak megjelent tünetekért vírusbetegség a felelős. Valószínű, hogy a fertőzés palántakorban már létezett, lappangott, majd hirtelen elhatalmasodott. pl. túlöntözés. Vírus ellen nem tudunk védekezni, de a tünetmentes növényeket érdemes elkülöníteni. A fertőzést szívó kártevők - tripsz, levéltetű, lepkekabóca - viszi át egyik növényről a másikra

#53846
Péter Fogarassy

Jó napot!

Szeretném megkérdezni, mi lehet a betegség ami megtámadta a paprikáim leveleit?

A Levelek vége elkezd kiszáradni, majd halad végig a levélen és leesnek.

Az új hajtások kiszáradnak.

Az elszáradó leveleken foltokban ilyen kis fehér szivacs szerű valami van.


Tápot kapnak: FerticareII-t És két hetente Calcidolt.

Leveleken lévő valamikről kép nagyítva:
további képek:
https://kepkuldes.com/image/AQXLkB
https://kepkuldes.com/image/AQX92V
https://kepkuldes.com/image/AQXop2

Paprika levelei és az ágainak a vége elszáradnak. Kis mozgatásra a levelek leesnek.
további képek:
https://kepkuldes.com/image/AQXBpL
https://kepkuldes.com/image/AQXPbN
https://kepkuldes.com/image/AQXCuy

2x permeteztem Chorus 50 WG + Nonittal keverve. De nem változott semmi.
(A földjüket is lepermeteztem)
Köszönöm a segítséget!

#53654
Higyed Zoltán

Töltök fel egy másik képet is.

Köszönöm!

#53621
Higyed Zoltán

Szép napot!

Egyik napról a másikra ilyen foltosodás jelent meg a jalapeno paprikáim levelein. A kérdésem az lenne, hogy mi lehet a probléma, és mit ajánlana ellene?

Előre is köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel, Higyed Zoltán

#53620
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Tripsz szívogatásra gyanakszom. A tripsz mindig a levélfonákon található, apró, de nagyítóval hosszúkás, sárgás színű, gyors mozgású
rovarokat láthatunk elsősorban a levél ér mentén. Ellene a Mospilan hatásos rovarölő szer.

#53585
Gergő Fegyverneki

Üdvözlöm!
Néhány éve kedvtelésből termesztek különböző csili fajtákat. Eddig habaneroval próbálkoztam és a lótücskön kívül nem akadt problémám.

Idén banán csili magot vetettem ami gyönyörűen fejlődött a házban, de kiültetés után néhány tő levele igencsak megváltozott. Lepotyogtak a virágok is róla és nagyon rosszul néz ki az egész növény. A kert különböző pontjaiba ültettem a paprikákat, így szerencsére csak 3-4 tő ment tönkre. Félek viszont, hogy valami olyan betegség támadta meg ami a többire is veszélyt jelent. Az új hajtások / levelek mind hibásan fejlődnek ki.
Megtudná mondani, hogy vajon mi okozhatja, illetve, hogy miként védhetem meg a többi palántámat.
Válaszát előre is köszönöm!

#53497
Pap Edina Vezető szaktanácsadó

Napégés vagy valamilyen más perzselés okozza az elváltozást.

#51129
Bence Juhász

Üdvözlöm!

Hobby szinten termesztek otthon chili paprikát több fajtát. Az egyik paprika fajtám levelén Megjelentek ilyen fehér foltok ( csokis habanero). Segítséget szeretném kérni ebben, hogy mi lehet a probléma.

#50983
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Sajnos, első látásra a tünet leginkább vírusbetegségre utal. Reméljük, hogy mégsem vírus, mert az ellen nem lehet védekezni. A paprika nitrogénigénye többszöröse más zöldségféle igényének. Ezért magas nitrogéntartalmú lombtrágyával permetezze és öntözze.
(Pl. :https://www.gazdabolt.hu/lombtragya/157-damisol-zoldseg-gyumolcs-1-l.html) Ha az állapot nem javul, a beteg töveket célszerű elkülöníteni a többitől - ha még nincs kiültetve. Ha állományban lépett fel a betegség, a betegeket nem szabad megtartani. Figyelni kell a levéltetvekre és más szívó kártevőre, mert azok viszik át a beteg növényről az egészségesre a kórokozót. Az ellenük való védekezésre a Mospilan 20 SP használatát javaslom. https://www.gazdabolt.hu/rovarolo-szer/523-mospilan-20-sg-4-g.html

#49639
Ádám Pásztor

Üdvözlet !

Érdeklődnék, hogy pár növényen megjelent világos, majd barna foltok mitől lehetnek ? (Habanero)

#49571
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Az idősebb leveleken a foltokon túl levélszél száradást is tapasztalok. A paprika kifejezetten nitrogén-igényes növény, annak hiánya fedezhető fel a tünetekben. Megerősíti a feltételezést, hogy a tő felső levelei egészségesek, de nem kifejezetten zöldek. Ezért rendszeres nitrogénes tápanyagpótlást - talajba vagy levélen keresztül - célszerű alkalmazni.

#44879
Zoltán Hajdu

Tisztelt Szaktanácsadók!



Habanero típusú chili paprikám elkapott valamiféle betegséget amelyre nem tudunk rájönni mi az okozója, ezért kérném az Önök segítségét.



Még nyár vége fele észrevettem, hogy levelein fura barna pöttyök/foltok jelentek meg, de akkor még nem tartottam fontosnak, mivel még sosem foglalkoztam növényekkel gondoltam nap miatt lehet vagy egyéb nem veszélyek okból. Aztán ahogy teltek múltak a hónapok egyre jobban terjedt a betegség, az alsó levelektől kezdve felfelé. Már azokat az alsó leveleket el is dobálta, és dobálja folyamatosan, némelyik tövön már csak a növény tetején van pár levél. A növények tövein/szárán nem látok különösebb elváltozást, talán annyit, hogy a betegebb növényeké (melyeken már alig van levél) kezd szikkadni, kihalni. Élősködőket, tetveket nem láttam sosem a leveleken. Kérem vizsgálják meg csatolt képeimet, és amennyiben lehetséges így távolról diagnosztizálják a betegséget, majd ajánljanak védőszert kínálatukból.



Köszönettel:

Hajdu Zoltán

#44616