fűzfa betegség

Pap Edina Szaktanácsadó

Sajnos képet nem sikerlt csatolni, de Colletotrichumos levélfoltosságra gyanakszom. Csapadékos, fülledt időben gyakori. Rezes permetezés ősszel és tavasszal (10 C-fok felett) és a hullott beteg levelek elégetése javasolt.

#57270
Anita Angyal

Csatolom a képeket újra, mert nem látom az előző bejegyzésemnél...

#57188
Anita Angyal

Üdvözlöm!

Az lenne a kérdésem, hogy mi lehet a fűzfa baja, mert a nagy esőzés után találtam rajta sárga színű gombát, illetve a levelek is kezdenek sárgák lenni rajta fekete foltokkal.
Remélem nem fog kipusztulni. A képeket csatoltam. Köszönöm ha tud segíteni.

#57187
Dr. Némethy Zsuzsanna

A fűzfa gubacsatkának évente több nemzedéke is kifejlődik. Ha a gubacsok folyamatosa levágásával és megsemmisítésével nem tudja egyensúlyban tartani a helyzetet, akkor rügypattanáskor és utána még 10 nap múlva bármilyen atka ölő szerrel permetezze le a fa lombját

#44754
Pap Edina Szaktanácsadó

Fűzfa-gubacsatka okozza...le kell vágni és elégetni.

#44412
Róbert Nagy

Tisztelt Dr. Varga Mária!
Néhány napja vettem észre 3 éve ültetett fűzfánkon a csatolt képen levő kinövést. Szeretném tanácsát kérni, hogy mi lehet ez és van-e vele teendő.
Köszönettel!
Nagy Róbert

#44026
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

Minden fát érdemes megmenteni. A probléma súlyosnak látszik, de nem végzetes. A farontó lepke - kis és nagy farontó létezik - lárvája több évig él a fa belsejében és pusztítja. A rajzó lepkék fényre jól repülnek - kis fénycsapda 100-as égővel összefogja, alatta befőttes-üvegben vattára itatott kloroform. A másik megoldás a ragacsos sárgalap-csapda. A lepke az interneten látható. A friss rágcsálék a földön megmutatja, károsít-e a fában a hernyó.

#43622
Eszter Ribár

Kedves Mária!

Köszönöm szépen válaszát!

Szeretnénk segíteni a fán, mivel egyrészt sajnálom is, másrészt nagy melegben árnyékot ad. Elég bokros jellege van, sok ággal, ezért a baktérium által megtámadott ágat illetve ágakat le tudjuk vágni, ha ezzel meg lehet gyógyítani. Van már sebkezelő szerünk, a visszavágás helyét mindenképpen kezeljük. Ezt mielőbb tegyük meg, vagy van rá ideális időpont? Illetve van értelme, segítünk ezzel a fa állapotán?

A másik probléma a farontó lepke, ezzel kapcsolatban nem sok jót olvastam ezen az oldalon se, és máshol sem. Lehet, hogy tele van a fa még ki nem kelt lárvákkal, és a már kifejlett lepkék újra telerakják majd? Mit csináljunk a hernyók által fúrt lyukakkal? És hogy lehet megakadályozni, hogy újabb lárvák kerüljenek a fába? Olvastam a feromon csapdákról, hogy ezekkel össze lehet fogni a lepkéket, és legalább ritkítani lehet a számukat, de ezt is éveken át kell folytatni. Ezzel kapcsolatban mi a véleménye?

Előre is köszönöm javaslatait!

Eszter

#43503
Dr. Varga Mária Szaktanácsadó

A fűzfa törzsében - a lyuk mérete alapján - nagy farontólepke lárvája /hernyó/ károsított. A fában nagy kárt okozott a nagytestű hernyó több éves fejlődése alatt. A fűrészpor szerű anyag a rágcsáléka. Mivel hernyót nem találtak, biztosan bebábozódott - de nem a törzsben. Nagyobb baj azonban, hogy a valamikor visszavágott ág körül baktérium támadott és elég nagy az általa okozott fapusztulás. Ha a vastag ágat körüléri a lepuhult, barnás színű, menthetetlen az a vázág. A visszavágás helyét feltétlen kenje be fasebkezelővel /vagy réztartalmú péppel/.

#43480
Eszter Ribár

Ez pedig egy kép a fáról. Sajnos azóta még kevesebb levele van ...

#43430
Eszter Ribár

Ezek az ágakon látható lyukak.

#43429
Eszter Ribár

Tisztelt Szakértők!

Van egy kb. 10 éves fűzfánk, amely tavaly óta nincs túl jó állapotban. Már akkor nagyon sok levelét hullatta, idén pedig alig van már van lombja. Nem régen vettük észre, hogy a törzsén és helyenként az ágain lyukak vannak, és a lyukak alatt vörös színű, fűrészpor szerű morzsalék. Dróttal próbáltuk megnézni, hogy mekkorák a lyukak, kb. 5 cm mély a legmélyebb. Olvastam ezen a fórumon korábban, hogy a farontó lepke csinál ilyen lyukakat, viszont mi nem találtunk hernyót, és lepkét sem láttunk. A képek alapján meg tudják mondani, hogy erről a kártevőről van szó, vagy esetleg valami más pusztítja a fát? Sok hangya is van a fa alatt, illetve a fán is. Néhány ágán vöröses foltosodás is látható.

Előre is köszönöm a segítséget!

Eszter

#43428