Egédzségügyi várakozási idő

Ákos Varga Szaktanácsadó

Kedves Soltész Titanilla!
Az elmondása alapján úgy nézem, hogy majdnem 2 hét is eltelt a kipermetezés és a fogyasztás között. A régi engedélyokiratban 2 hét élelmezési várakozási idő volt megadva amikor még engedélyezve volt a Mospilan. Másrészt alacsonyabb dózisban is juttatták. Így nem gondolom, hogy ez miatt lehet a fájás.
A szamócán nem jelleemző, hogy kárt okozna a levéltetű. A kérdés, az hogy mennyire tetvesedik? Esetleg tudna egy fényképet csatolni?
Ha csak egy-egy tövön van levéltetű akkor szerintem nem feltétlen kell permetezni, mivel a szamóca szezonja is nemsokára lemegy.

Védekezni Biosol Káliszappannal (biológiai termesztésben is engedélyezett szer) lehet levéltetvek ellen, vagy pedig kémiai szerekkel (szamócában engedélyezett) Karate Zeon 5 CS.

#43124
Titanilla Soltész

Köszönöm szépen a választ!
Az enyhe oldat az volt, hogy a 10l vízbe nem raktuk bele a 2g mospilant, kb 1-1,5g volt csak! Gyerek nem ette, és hát mivel fiatal és kis ültetvény így "szerencsére" nem volt sok eper, kb 10-15 szem eddig! De azt a párom megette! Létezhet, hogy attól fáj az oldala, vagyis a hasa, de oldalt? (2 napja fájlalja, de nem folyton csak időnként) már elmúlt a 2 hét, és elkezdett újra tetvesedni, lehet valahogy biológiailag védekezni? Fekete fólia van alatt, lehet attól tetvesedik? Naponta locsolom 2x (reggel-este) köszönöm szépen

#43019
Ákos Varga Szaktanácsadó

Tisztelt Soltész Titanilla!

2010-es években engedélyezve volt a Mospilan a szamócában károsító bimbólikasztó károsítókra. Akkoriban 2 hét volt az élelmezési várakozási ideje. Jelenleg nincs engedélyezve. Mit ért az enyhe oldat alatt?

#42837
Titanilla Soltész

Tisztelt szaktanácsadás!

Az eprem elég erősen elkezdett tetvesedni, lefújtam mospilannal, enyhe oldatot kevertem a lényeg hogy meghaltak a tetvek, de már kis eprek vannak rajra! Azt szeretném megkérdezni hogy hány nap alatt ürül ki belőlük, vagy hány nap után fogyasztható az eper (mondjuk azt se tudom hány nap alatt pirosodik be, de az nem is lényeg majd látjuk) csak nem tudom, hogy meg e ehetjük! Az interneten kutakodtam, de kifejezetten az eperre nem találtam várakozási időt (lehet nem.is szabad permetezni)
Előre is köszönöm a válaszukat

#42812